Τελευταία Νέα

Πρωθυπουργός: 57,7 εκ σε μικρές επιχειρήσεις για πράσινη μετάβαση - Data4 και Amazon σημαντικές άμεσες επενδύσεις

Πρωθυπουργός: 57,7 εκ σε μικρές επιχειρήσεις για πράσινη μετάβαση - Data4 και Amazon σημαντικές άμεσες επενδύσεις
Σημαντικές επενδυτικές κινήσεις αξιολογεί ο Πρωθυπουργός αυτές της Amazon και της Data4 ενώ δίνει κατευθύνσεις για το Ταμείο Απανθρακοποίησης
Κατευθύνσεις για την πορεία της πράσινης μετάβασης δίνει ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανάρτησή του.
Παράλληλα όπως ανέφερε, "'έχουμε νεότερα για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 που υλοποιείται στη Δυτική Ελλάδα και στις περιοχές όπου λειτουργούσαν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έξι επενδυτικών σχεδίων από μεγάλες επιχειρήσεις και 676 επενδυτικών σχεδίων από υφιστάμενες ή νέες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις ύψους 57,7 εκατ."


Με φόντο τις αντιδράσεις σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας για τις ανεμογεννήτριες, ο πρωθυπουργός σπεύδει να κατευνάσει τα ...πνεύματα κάνοντας λόγο για δύο νέες σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις από πολυεθνικούς κολοσσούς, αλλά και στο Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών , για το οποίο μίλησε την Πέμπτη στη Νάξο, σημειώνοντας πως "τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά που θα δημιουργηθούν -ανάλογα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού- και θα χρηματοδοτηθούν από αυτό το Ταμείο δεν θα δίνουν μόνο ρεύμα στα σπίτια, στα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά και τα δημόσια κτίρια, αλλά θα τροφοδοτούν και κτήματα -ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικροκαλλιέργειες- αλλά και τοπικά φράγματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας".

Εξηγεί πως το Ταμείο αυτό είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος κουμπαράς που θα γεμίσει, σταδιακά, τον επόμενο χρόνο με χρήματα από τις βιομηχανίες και άλλους κλάδους σε αντιστάθμισμα της ρύπανσης που προκαλούν, ενώ εκτιμάται ότι τα κεφάλαια θα υπερβούν τα 1,6 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών των ρύπων και με την κινητοποίηση και ιδιωτικών πόρων.

Κατά τον ίδιο, αυτό πρακτικά για τους κατοίκους σημαίνει "ρεύμα χωρίς διακοπές ή αυξομειώσεις της τάσης, φθηνό και καθαρό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον άνεμο, τον ήλιο και τη θάλασσα και μακριά από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο".

Σημειώνει δε, πως σε κάποια λιμάνια, επίσης, θα δημιουργηθούν σταθμοί φόρτισης των πλοίων, καθώς η επόμενη ημέρα της ακτοπλοΐας θα είναι ηλεκτροκίνητη, αλλά και πως ένα δίκτυο επιπλέον 1.000 φορτιστών θα απλωθεί για να ενισχύσει τα ηλεκτρικά οχήματα. "Σχεδόν τα 2/3 των συνολικών πόρων του νέου Ταμείου θα κατευθυνθούν στις διασυνδέσεις των νησιών με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Ταυτόχρονα, ωφελημένοι θα είναι όλοι οι Έλληνες, καθώς από τους λογαριασμούς τους θα εκλείψουν τα τέλη που αφορούν την ηλεκτροδότηση των νησιών. Αλλά και η χώρα συνολικά, αφού το μειωμένο κόστος παραγωγής των προϊόντων θα φέρει και υποχώρηση των τιμών τους. Η απανθρακοποίηση των νησιών θα αποτελέσει, λοιπόν, το «κλειδί» για την ανάπτυξή τους, παρέχοντας φθηνότερο ρεύμα, ενισχύοντας τον τουρισμό και προστατεύοντας, παράλληλα, το περιβάλλον και την ατμόσφαιρά", τονίζει.


Data4 και Amazon

"Η Ελλάδα αποτελεί πλέον σοβαρό επενδυτικό προορισμό για τους μεγάλους ξένους επενδυτές, και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις δύο νέες σημαντικές άμεσες ξένες επενδύσεις από πολυεθνικούς κολοσσούς που θα πραγματοποιηθούν. Η πρώτη επένδυση είναι από τη γαλλική Data4, η οποία θα κατασκευάσει ένα data center campus στην Παιανία, με επένδυση 300 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2027. Το έργο αυτό είναι μέρος ενός ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος ύψους 7 δισ. ευρώ έως το 2030. Η επιλογή της Ελλάδας βασίστηκε στα δύο συγκριτικά της πλεονεκτήματα: στη γεωγραφική της θέση, που τη φέρνει κοντά στη Μέση Ανατολή και την Ασία, καθώς και στην πρόσβαση σε φθηνή, καθαρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, απαραίτητη για τα ενεργοβόρα data centers", προσθέτει.


Η δεύτερη μεγάλη επένδυση, όπως αναφέρει, " είναι τα τρία νέα αιολικά πάρκα μεγάλης κλίμακας που θα δημιουργήσει η Amazon στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν στην επόμενη διετία, αξιοποιώντας και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα συμβάλλει στον εθνικό στόχο να αυξήσουμε το ποσοστό της ηλεκτρικής μας ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ σε πάνω από 80% έως το 2030 –και ενδεχομένως να τον ξεπεράσουμε.

"Η εναντίωση στις ΑΠΕ, που συνδέονται άμεσα με την ενεργειακή μας αυτάρκεια και αυτονομία αλλά και με χαμηλότερες τιμές ρεύματος, είναι τελικά μια πράξη που δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Και είναι ενδιαφέρον πολιτικά ότι εκφράζεται κατά κύριο λόγο από τα κόμματα που εμφανίζονται συνήθως ως υπερπατριώτες", δηλώνει.

Δεν παραλείπει να αναφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2025, "με πρόνοιες που κάνουν πιο ισχυρή και ανθεκτική την οικονομία μας στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε", αλλά και να στείλει μήνυμα καταστολής των αντιδράσεων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τονίζοντας ότι "η εναντίωση στις ΑΠΕ, που συνδέονται άμεσα με την ενεργειακή μας αυτάρκεια και αυτονομία αλλά και με χαμηλότερες τιμές ρεύματος, είναι τελικά μια πράξη που δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον".

Με την ευκαιρία να σας πω ότι μπορείτε να πληροφορείστε σε πραγματικό χρόνο αναλυτικά για τον όγκο της ενέργειας που παράγεται από όλες τις ΑΠΕ σε κάθε περιφέρεια και περιφερειακή ενότητα της χώρας, μέσω της νέας εφαρμογής https://apps.deddie.gr/apedata/ του ΔΕΔΔΗΕ".

Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών

Όπως αναφέρει, "μια από τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε σήμερα για να χτίσουμε καλύτερα το αύριο, είναι και το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών μας, για το οποίο μίλησα την Πέμπτη στη Νάξο, ένα από τα νησιά του κυκλαδικού αρχιπελάγους που θέλουμε να «πρασινίσει». Το εν λόγω Ταμείο είναι ουσιαστικά ένας μεγάλος κουμπαράς που θα γεμίσει, σταδιακά, τον επόμενο χρόνο με χρήματα από τις βιομηχανίες και άλλους κλάδους σε αντιστάθμισμα της ρύπανσης που προκαλούν.

Υπολογίζουμε ότι τα κεφάλαια αυτά θα υπερβούν τα 1,6 δισ. ευρώ, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών των ρύπων και με την κινητοποίηση και ιδιωτικών πόρων. Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό για τους κατοίκους; Ρεύμα χωρίς διακοπές ή αυξομειώσεις της τάσης, φθηνό και καθαρό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τον άνεμο, τον ήλιο και τη θάλασσα και μακριά από το ρυπογόνο και ακριβό πετρέλαιο. Τα φωτοβολταϊκά, τα αιολικά και τα υδροηλεκτρικά που θα δημιουργηθούν -ανάλογα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε νησιού- και θα χρηματοδοτηθούν από αυτό το Ταμείο δεν θα δίνουν μόνο ρεύμα στα σπίτια, στα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά και τα δημόσια κτίρια, αλλά θα τροφοδοτούν και κτήματα -ιδιαίτερα σημαντικό για τις μικροκαλλιέργειες- αλλά και τοπικά φράγματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.


Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027

"Έχουμε νεότερα για το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης 2021-2027 που υλοποιείται στη Δυτική Ελλάδα και στις περιοχές όπου λειτουργούσαν λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ. Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση έξι επενδυτικών σχεδίων από μεγάλες επιχειρήσεις και 676 επενδυτικών σχεδίων από υφιστάμενες ή νέες, πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Ο προϋπολογισμός για αυτές τις τελευταίες είναι περίπου 57,7 εκ. ευρώ, από τα οποία περίπου 40,2 εκ. ευρώ θα είναι η επιχορήγηση που θα δοθεί από το Πρόγραμμα. Θα δημιουργηθούν συνολικά 1.685 θέσεις εργασίας, ενώ με την ένταξη επιπλέον επενδυτικών σχεδίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναμένεται ότι θα δημιουργηθούν επιπροσθέτως άλλες 2.300 νέες θέσεις εργασίας", σημειώνει ο πρωθυπουργός

Βραβείο στην Τήλο

"Και από τη μία άκρη της Ελλάδα στην άλλη. Είμαστε υπερήφανοι που η ακριτική μας Τήλος κέρδισε το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο «Just Go Zero» ως πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Οι υποψηφιότητες ήταν 420 και το ελληνικό νησί πέρασε στην τελική τριάδα μαζί με την Αυστρία και η Ολλανδία.

Όμως, το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Τήλου στη διαχείριση αποβλήτων όχι μόνο την ανέδειξε πρώτη στην κατηγορία της, αλλά της χάρισε και το βραβείο του νικητή όλων των νικητών, το «Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής», με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να εκθειάζει το επίτευγμα της μικρής Τήλου", υπογραμμίζει.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης