ΥΠΕΝ: Έτοιμη η απόφαση που θα «ξεμπλοκάρει» τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ

ΥΠΕΝ: Έτοιμη η απόφαση που θα «ξεμπλοκάρει» τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ

Νέοι κανόνες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση

 

Από μέρα σε μέρα αναμένεται να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση η οποία τροποποιεί την κατηγοριοποίηση των έργων ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση και αίρει εμπόδια και καθυστερήσεις σε επενδύσεις έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Το επιτελείο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει έτοιμη την απόφαση που θα διευκολύνει τρεις κατηγορίες έργων ΑΠΕ.

Η πρώτη κατηγορία αφορά σταθμούς ισχύος έως 1 MW, οι οποίοι θα απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πριν το 2020 για την απαλλαγή είχε τεθεί ως όριο τα 0,5 MW.

Η δεύτερη κατηγορία αφορά σταθμούς με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως και 10 MW, έργα που περνούν στην κατηγορία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ), δηλαδή σε μια απλή αδειοδοτική διαδικασία. Το προηγούμενο όριο για τα συγκεκριμένα έργα ήταν στα 2 MW. Έτσι πλέον, υποχρέωση να υποβάλλουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα έχουν οι μονάδες ΑΠΕ άνω των 10 MW.

Σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις θα υπάγονται και οι αιολικοί σταθμοί με εγκατεστημένη ισχύ έως 10 MW, που αποτελούν την τρίτη κατηγορία. Για αυτήν το προγενέστερο όριο ήταν στα 5 MW.

Η απόφαση του ΣτΕ

Οι περιπέτειες για τη συγκεκριμένη απόφαση είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2023 οπότε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κληθεί να αποφασίσει επί της νομιμότητας των τροποποιήσεων που είχαν φέρει αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι οποίες είχαν εκδοθεί το 2020 και το 2022 (η διορθωτική). Ήταν εκείνες οι αποφάσεις που είχαν ευνοήσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών, διευρύνοντας τα έργα ΑΠΕ που κατατάσσονται σε χαμηλότερες περιβαλλοντικές υποκατηγορίες ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση.

Τότε, το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει την κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στην ξηρά, των έργων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά, καθώς και των υδροηλεκτρικών έργων, καθώς θεώρησε ότι έπρεπε να γίνεται επίκληση στο προοίμιο των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων ή στις απόψεις της Διοίκησης προς το Δικαστήριο, τεχνικής μελέτης από την οποία να τεκμηριώνονται επιστημονικά οι λόγοι που δικαιολογούν τις τροποποιήσεις.

Ολοκληρώθηκε η μελέτη

Πλέον, η τεχνική μελέτη ολοκληρώθηκε και άνοιξε ο δρόμος για τη δημοσίευση της νέας Υπουργικής Απόφασης, η οποία έχει σταλεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης για να πάρει τον δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

Στο μεταξύ, από τον Ιανουάριο, βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) η κατάταξη των συγκεκριμένων έργων ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ ως προς την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση καθοριζόταν βάσει της προϊσχύουσας απόφαση κατάταξης του 2016 (υπ’ αρ. ΔΙΠΑ/οικ.37674/2016 -Β΄ 2471).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης