Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Kίνα ξεκίνησε την κατασκευή έργου πράσινου υδρογόνου αξίας 2,6 δισ. δολαρίων

Η Kίνα ξεκίνησε την κατασκευή έργου πράσινου υδρογόνου αξίας 2,6 δισ. δολαρίων
Το μεγαλύτερο -μέχρι τώρα- ολοκληρωμένο έργο πράσινου υδρογόνου στην Κίνα - και στον κόσμο - είναι το έργο Kuqa 260 MW της Sinopec στο Xinjiang, στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας (Hydrogen Insight)
Εγκαινιάστηκε στη Μογγολία η κατασκευή ενός έργου πράσινου υδρογόνου και αμμωνίας μεγάλης κλίμακας, όπου περίπου 1 GW αλκαλικών ηλεκτρολυτών θα τροφοδοτούνται από 1,25 GW αιολικής ενέργειας και από 1,15 GW ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με το Hydrogen Insight, το ολοκληρωμένο έργο Siziwang Banner, το οποίο συνδυάζει μορφές αιολικής, ηλιακής ενέργειας, υδρογόνου και αμμωνίας και το οποίο θα απαιτήσει συνολική επένδυση 18,9 δισ. γιουάν (2,6 δισ. δολάρια) - κατασκευάζεται από την Jizhong New Energy, θυγατρική της κρατικής εταιρείας Jizhong Energy Group, σε ένα πάρκο στην περιοχή Siziwang Banner της επαρχίας της Εσωτερικής Μογγολίας, κοντά στην πόλη Ουλανκάμπ.

Το ακριβές μέγεθος των ηλεκτρολυτών δεν έχει αποκαλυφθεί - κάτι που αποτελεί συνήθη πρακτική για τις κινεζικές εταιρείες, ωστόσο αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα παράγουν 90.000 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή 500.000 τόνων πράσινης αμμωνίας τον χρόνο, κάτι που σύμφωνα τους υπολογισμούς θα απαιτήσει περίπου 1GW ηλεκτρόλυσης.

Το έργο θα διαθέτει επίσης 36 σφαιρικές δεξαμενές αποθήκευσης χωρητικότητας 2.000 κυβικών μέτρων, ενώ κάποιο μέρος της αιολικής και ηλιακής ενέργειας που θα παράγεται από το έργο θα παρέχεται στο τοπικό δίκτυο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο έργο πράσινου υδρογόνου στην Κίνα - και στον κόσμο - είναι το έργο Kuqa 260 MW της Sinopec στο Xinjiang, στη βορειοδυτική Κίνα.

Βέβαια, πολύ σύντομα η Κίνα θα μείνει πίσω, καθώς το μεγαλύτερο έργο πράσινου υδρογόνου στον κόσμο θα γίνει το υπό κατασκευή έργο Neom 2,2GW στη Σαουδική Αραβία, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2026.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης