Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Α. Σιάμισιης: Τρία σενάρια για την Elpedison - Μέχρι τέλος του έτους η απόφαση

Α. Σιάμισιης: Τρία σενάρια για την Elpedison - Μέχρι τέλος του έτους η απόφαση

Αποχωρεί από την ΔΕΠΑ - Σύντομα η εξαγορά δικτύου πρατηρίων σε Βαλκανική χώρα

 

 

Σχετικά Άρθρα

Εντός των επομένων μηνών και οπωσδήποτε έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τη συμμετοχή της HelllenIQ Energy στη ΔΕΠΑ και στην Elpedison. 

Αυτό εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της HelllenIQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης, ο οποίος για μια ακόμη φορά χθες κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας δήλωσε την πρόθεση της να απεμπλακεί από τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. Σε ότι αφορά την Elpedison επιβεβαίωσε την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με την ιταλική Edison για την απόκτηση του ελέγχου της εταιρίας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξευρεθεί μια τρίτη λύση πέραν της πλήρους αποχώρησης της μιας από τις δυο πλευρές . 

 
Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μέτοχος

Σε ότι αφορά τη ΔΕΠΑ ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι η πλέον ρεαλιστική έκβαση των συζητήσεων με το δημόσιο που ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 65% της ΔΕΠΑ, είναι να αποχωρήσει η HellenIQ Energy από το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας αερίου, στην οποία όπως είναι γνωστό κατέχει το 35%. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy, τα τελευταία 4-5 χρόνια λαμβάνονται αποφάσεις από την ΔΕΠΑ, στις οποίες δεν έχει λόγο ο μέτοχος του 35% ο οποίος μάλιστα έχει επενδύσει 200-250 εκατ ευρώ. «Η ΔΕΠΑ, τόνισε, έχει επιλέξει να διευρύνει τη δραστηριότητα της σε όλους τους τομείς της ενέργειας πέραν του φυσικού αερίου και αυτό την καθιστά ανταγωνιστική της HellenIQ Energy. Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης η ΔΕΠΑ χρησιμοποιήθηκε ως όχημα άσκησης τιμολογιακής πολιτικής». Όλα αυτά όπως είπε ο κ. Σιάμισιης μας καθιστούν παρατηρητές σε μια εταιρία που έχουμε επενδύσει 200-250 εκατ ευρώ. Το τοπίο πρέπει να ξεκαθαρίσει. 

Εκτίμησε ακόμη ότι οι συζητήσεις με το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ εξελίσσονται σε πολύ καλό κλίμα και θα οδηγήσουν στην εξεύρεση λύσης για την αποχώρηση της HellenIQ Energy από το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ. 

 

Αναζητείται τρίτη λύση

 Σε ότι αφορά την Elpedison φαίνεται ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά αφού και οι δυο μέτοχοι που κατέχουν ίσα μερίδια (HellenIQ Energy και Edison) επιθυμούν να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρίας. Όπως είπε ο κ. Σιάμισιης από το 2009 όταν συστήθηκε η κοινοπραξία η συνεργασία είναι εξαιρετική.  «Μας έδιναν και μας δίνουν τεχνογνωσία, έχουν την ίδια κουλτούρα, με εμάς, όχι πολύ επιθετική και με προσεκτικά βήματα» ωστόσο όταν έχει επενδύσει 500 εκατ ευρώ και δεν έχει πάρει μέρισμα από την επένδυση αυτή θα πρέπει να προχωρήσεις σε κάποιες κινήσεις» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της HellenIQ Energy υπενθυμίζοντας ότι πρόθεση του ομίλου είναι να καθετοποιήσει τη δραστηριότητα του στον ηλεκτρισμό. 
«Χρειάζεται, ολιστική διαχείριση χαρτοφυλακίου αλλά και ένα κανάλι προς την αγορά.  Η κοινοπραξία δεν μπορεί να λειτουργήσει όταν καθένας έχει διαφορετικά ποσοστά σε κάθε στάδιο δραστηριότητας.  Όλα είναι  ανοιχτά αλλά έχουμε δρόμο ακόμη είπε ο κ. Σιάμισιης αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξευρεθεί τρίτη λύση που δεν θα οδηγήσει σε πλήρη αποχώρηση της μιας από τις δυο πλευρές. 

Εξάλλου κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο κ. Σιάμισιης δήλωσε ότι σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί η εξαγορά δικτύου πρατηρίων σε χώρα της Βαλκανικής ενώ έκανε ειδική αναφορά στην συνεχιζόμενη εκκρεμότητα με τη λειτουργία του αγωγού μεταφοράς καυσίμων Θεσσαλονίκης - Σκοπίων, ο οποίος έχει σταματήσει να λειτουργεί από το 2011. «Έχουμε πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις για την επαναλειτουργία του αγωγού, πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσουν και οι τελωνειακές διαδικασίες. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να ανακοινώσουμε τη λειτουργία του αλλά στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσει ποτέ. Δυστυχώς είμαστε μπλεγμένοι σε γεωπολιτική - επιχειρηματική - οικονομική πολυπλοκότητα που μας δημιουργεί πρόβλημα στο να λειτουργήσουμε σωστά για εμάς και για τη χώρα αυτή», σημείωσε.

Τέλος σε ότι αφορά τον τομέα των ΑΠΕ φαίνεται ότι ο όμιλος που διαθέτει αυτή τη στιγμή εγκατεστημένη ισχύ 380 MW βάζει φρένο στη ταχεία επέκταση των επενδύσεων σχεδιάζοντας πάντως την ανάπτυξη έργου αντλησιοταμίευσης στη Δυτική Μακεδονία ισχύος 500 MW για το οποίο έχει υποβληθεί ήδη αίτημα για την απόκτηση της πρώτης άδειας από τη ΡΑΑΕΥ.    

 

www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης