Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman Sachs: Στο καλοκαιρινό υψηλό των 86 δολ. έφθασε  το Brent  - Στα 81 κινείται το αργό  

Goldman Sachs: Στο καλοκαιρινό υψηλό των 86 δολ. έφθασε  το Brent  - Στα 81 κινείται το αργό   

Αυξήθηκαν τα αποθέματα στις ΗΠΑ

 

 

Οι τιμές του Brent έφθασαν  το «καλοκαιρινό υψηλό τους» των 86 δολαρίων το βαρέλι, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών της Goldman Sachs.

Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες, οι αναλυτές σημείωσαν ότι η «ισχυρή καλοκαιρινή ταξιδιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ» και η ισχυρή παγκόσμια ζήτηση τζετ συνεχίζει να υποστηρίζει το συμβόλαιο αναφοράς.

Οι τιμές του αργού σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, παρά την αιφνιδιαστική άνοδο των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, καθώς οι traders στάθμισαν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και την εμπιστοσύνη γύρω από την καλοκαιρινή περίοδο οδήγησης.

Περί τις 18:31 ώρα Ελλάδας το Brent κέρδιζε 1,2% στα 86,32 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) διαπραγματεύονταν 1,2% υψηλότερα στα 81,89 δολάρια το βαρέλι.

 Τα στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περίπου 0,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 21 Ιουνίου.

Αυτό ήταν κάτι σαν έκπληξη δεδομένων των προσδοκιών για άνοδο 3 εκατομμυρίων βαρελιών, αλλά σε μεγάλο βαθμό παραβλέπεται καθώς οι επενδυτές αναμένουν μείωση των αποθεμάτων το τρίτο τρίμηνο.

Τόσο τα συμβόλαια του Brent όσο και του WTI εξακολουθούν να έχουν ισχυρά κέρδη τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι αναλυτές της Goldman Sachs είπαν ότι οι επίμονες γεωπολιτικές εντάσεις -- τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα και οι ουκρανικές επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια -- «παραμένουν στο ραντάρ της αγοράς».

 

Εντάσεις στη Μέση Ανατολή 

 

Εν τω μεταξύ οι ανησυχίες για τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή που επηρεάζουν τις παγκόσμιες προμήθειες επισκίασαν την έκπληξη της αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Οι ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο, έχει παράσχει υποκείμενη υποστήριξη στην αγορά εδώ και αρκετό καιρό.

Οι διασυνοριακές εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες και ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan  πρόσθεσε σε αυτά λέγοντας ότι η χώρα του στάθηκε αλληλέγγυα με τον Λίβανο και κάλεσε τις χώρες της περιοχής να δείξουν την υποστήριξή τους.

Αυτό δημιούργησε φόβους ότι άλλες περιφερειακές δυνάμεις θα μπορούσαν να παρασυρθούν στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του μεγάλου παραγωγού πετρελαίου του Ιράν.

 Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα, στον παρατεταμένο πόλεμο με την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα Χαμάς

 

Αυξάνονται τα αποθέματα στις ΗΠΑ

Τα κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια (mb) την εβδομάδα έως τις 21 Ιουνίου,.

Πιο ανησυχητικό ήταν η άνοδος των αποθεμάτων βενζίνης 2,7 mb, η οποία έδειξε ότι η κατανάλωση καυσίμου παρέμεινε αδύναμη ακόμη και με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου που πλήττει τα ταξίδια.

Η συγκέντρωση αποθεμάτων αύξησε τις ανησυχίες ότι η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε, ειδικά καθώς η χώρα αντιμετωπίζει σταθερό πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια.

"Παρά τη χαμηλότερη δραστηριότητα των διυλιστηρίων, τα αποθέματα βενζίνης εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 2,65 εκατομμύρια βαρέλια. Η σιωπηρή ζήτηση βενζίνης ήταν πιο αδύναμη κατά την περίοδο, μειώνοντας 417 χιλιάδες b/d WoW. Αυτό δεν θα βοηθήσει να μετριαστούν οι ανησυχίες για τη ζήτηση βενζίνης καθώς προχωράμε βαθύτερα στο καλοκαίρι",  δήλωσαν αναλυτές..

 

 Το ισχυρό δολάριο επιβαρύνει το πετρέλαιο

 Το ισχυρό δολάριο -το οποίο έφτασε σε υψηλό δύο μηνών την Τετάρτη- έχει επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, καθιστώντας το προϊόν πιο ακριβό για τους ξένους αγοραστές.

Μια αναθεωρημένη ένδειξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το πρώτο τρίμηνο αναμένεται αργότερα την Πέμπτη, αλλά πιο προσεκτικά θα παρακολουθηθεί ο δείκτης τιμών PCE της Παρασκευής, ο οποίος είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Federal Reserve.

 Οι αγορές προσβλέπουν επίσης στην πρώτη προεδρική συζήτηση των ΗΠΑ, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί μεταξύ των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών υποψηφίων Joe Biden  και Donald Trump  αργότερα την Πέμπτη.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης