Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Morgan Stanley: Οι ΑΠΕ επιστρέφουν επενδυτικά - Ποιοί είναι οι κορυφαίοι παγκοσμίως

Morgan Stanley: Οι ΑΠΕ επιστρέφουν επενδυτικά - Ποιοί είναι οι κορυφαίοι παγκοσμίως
Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια καθιερώνονται ως η φθηνότερη πηγή παραγωγής ενέργειας και αναμένεται περαιτέρω μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας

Οι αυξανόμενες τιμές, ο πληθωρισμός και η αστάθεια των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οδηγήσει σε ανησυχίες την αγορά, επηρεάζοντας τις επιχειρήσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε όλο τον κόσμο εκτιμά σε έκθεση της η Morgan Stanley

Περίπου το 80% της παγκόσμιας εγκατεστημένης αιολικής και ηλιακής δυναμικότητας έχει διατεθεί και χρηματοδοτηθεί σε έναν κόσμο με κόστος χρηματοδότησης <3% και σε έναν κόσμο αποπληθωρισμού κεφαλαίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Γράφημα_1_1.png


Γραφημα_2_5.png

Ως εκ τούτου, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει στη δημιουργία ερωτημάτων σχετικά με το εάν η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να επιβραδυνθεί. Τα υψηλότερα ποσοστά καθώς και ο πληθωρισμός αιχμής του 2022-23 οδήγησαν επίσης στην εστίαση στην κερδοφορία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι γεωπολιτικές αλλαγές έχουν επίσης δημιουργήσει άνευ προηγουμένου αστάθεια στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού γεγονός που οδήγησε τους επενδυτές να συζητήσουν την πραγματική αξία της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

 
γραφημα3_1.png


Γραφημα_4_3.png


Σύμφωνα με την Morgan Stanley η συζήτηση για την αιολική και την ηλιακή ενέργεια αρχίζει να αλλάζει. Τα θεμελιώδη στοιχεία έχουν επιδεινωθεί σε ορισμένες αγορές (όπως η Βραζιλία ή οι αγορές ηλιακής ενέργειας με υψηλό κίνδυνο κανιβαλισμού τιμών ) και ορισμένα μεγάλα έργα έχουν επηρεατεί αρνητικά τις αποδόσεις τους (ιδιαίτερα των υπεράκτιων αιολικών των ΗΠΑ). Ωστόσο, εκτιμάται ότι η δημιουργία αξίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει διατηρηθεί σε καλά  επίπεδα συνολικά και ότι οι φόβοι της αγοράς σχετικά με το θέμα έχουν αποδειχθεί υπερβολικοί. 


Γραφημα_5_1.png

Τώρα επενδυτές – δικαίως, κατά την Morgan Stanley – αρχίζουν να αξιολογούν εάν ορισμένα από τα ονόματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν φτάσει σε επίπεδα κατώτατης αποτίμησης ή όχι.  Όπως εκτιμά η επενδυτική τράπεζα η συζήτηση μεταξύ των επενδυτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρχίζει σταδιακά να μετατοπίζεται από την χωρίς περιορισμούς επενδυτική κινητικότητα σε μια διαφοροποιημένη προσέγγιση αποτίμησης που ανταμείβει την πειθαρχημένη και αυξανόμενη αξία της ανάπτυξης. 

 

Γραφημα_6_1.png

 

Υπάρχουν αρκετές εξελίξεις που δυνητικά οδηγούν σε καλύτερες επιδόσεις για τα ονόματα αιολικής και ηλιακής ενέργειας το 2ο εξάμηνο του 2024, ιδιαίτερα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ που ήταν οι κύριοι θύλακες υποαπόδοσης των μετοχών:

• Τα ασφάλιστρα αποτίμησης έχουν διαβρωθεί σημαντικά - ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, λιγότερο στον υπόλοιπο κόσμο - και η αγορά επικεντρώνεται πλέον στην απόκλιση μεταξύ των επιπέδων αποτίμησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

• Το περιβάλλον των τιμών αρχίζει να φαίνεται πιο ευνοϊκό.

• Οι υποβαθμίσεις κερδών για τους περισσότερους αναλυτές φαίνονται σε μεγάλο βαθμό να αποτελούν παρελθόν.

Αυτό υποστηρίζεται επίσης από καλύτερα θεμελιώδη μεγέθη από αυτά που είναι ευρέως κατανοητά από την αγορά, με συμβάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαπραγματεύονται και υπογράφονται σε ελκυστικές τιμές, υποστηρίζοντας σταθερά spreads IRR-WACC σε βασικές αγορές στη βάση τριών  δυνάμεων (3D):

Πειθαρχία - Ορισμένες εταιρείες έχουν επικεντρωθεί εκ νέου ή αναθεωρούν τις επενδύσεις τους για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον με υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

Ζήτηση - Ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία συμφόρησης και καθυστερήσεις έργων, οι προοπτικές ζήτησης για ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές φαίνεται να γίνονται πιο ισχυρές. Υπάρχει ένας ιδιαιτέρα ισχυρός νέος οδηγός που προέρχεται από κέντρα δεδομένων στις ΗΠΑ.

- Αποεμπορευματοποίηση - Η ζήτηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας γίνεται όλο και πιο εξελιγμένη, προσφέροντας περιθώρια στους κορυφαίους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να διαφοροποιηθούν και να δημιουργήσουν περισσότερη αξία.

 Και ο Διαδραστικός παγκόσμιος χάρτης κόστους αιολικής και ηλιακής ενέργειας δείχνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παραμένουν ανταγωνιστικές, υποστηρίζοντας περαιτέρω την άποψη για τη δημιουργία αξίας στις ανανεώσιμες πηγές. 

 

Αμετάβλητες οι εκτιμήσεις LCOE

 Η Morgan Stanley ανανεώνει τον χάρτη,που αρχικά παρουσιάστηκε στην έκθεσή του Δεκεμβρίου, με τα σημερινά επιτόκια και τα επίπεδα capex.

 Οι παγκόσμιες εκτιμήσεις LCOE παραμένουν σε γενικές γραμμές αμετάβλητες. Σε βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο, η επενδυτική τράππεζα μείωσε τη μέση τρέχουσα εκτίμηση LCOE κατά 3% (καθοδηγούμενη από ελαφρώς χαμηλότερο κεφαλαιουχικό δυναμικό) στην ηλιακή ενέργεια, ενώ παρέμεινε σταθερή στην ξηρά και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια. 

Εξακολουθεί να βλέπει την αιολική και την ηλιακή ενέργεια ως τη φθηνότερη πηγή στοιχειώδους παραγωγής ενέργειας σε πολλές περιοχές και αναμένει περαιτέρω >30% μέση μείωση του κόστους της χερσαίας αιολικής και ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 παγκοσμίως (με βάση έργα στις τοποθεσίες του 10% ανά χώρα ), λόγω χαμηλότερου capex και υψηλότερων ρυθμών απόδοσης. 

Γραφημα_7_1.png

 Ο χάρτης δείχνει τον περιφερειακό μέσο όρο LCOE για το κορυφαίο 10% των τοποθεσιών για ανάπτυξη αιολικής ή ηλιακής ενέργειας ανά χώρα.

 

Πράσινο υδρογόνο

 Να παραμείνουν προσεκτικοί προς το παρόν οι επενδυτές επισημαίνει στην έκθεση της  η επενδυτική τράπεζα στο θέμα του πράσινου υδρογόνου. Οι αυξανόμενες τιμές και οι υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αφήνουν την οικονομία του πράσινου υδρογόνου να εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις επιδοτήσεις. Ωστόσο, η ορατότητα των επιδοτήσεων παραμένει μάλλον φτωχή, ή τουλάχιστον αποτελεί πηγή πιθανών καθυστερήσεων έργων.

Αυτό θα μπορούσε να συνεχίσει να επιβραδύνει την υιοθέτηση της τεχνολογίας το 2ο εξάμηνο του 2024.

Το πράσινο υδρογόνο απέχει πολύ από το να είναι ανταγωνιστικό, καθιστώντας την εξέλιξή του σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τις επιδοτήσεις.

Με βάση αυτό, προστέθηκε  το πράσινο υδρογόνο στον διαδραστικό χάρτη, αξιοποιώντας τον αιολικό και ηλιακό χάρτη. Ο χάρτης – που συνοψίζεται στο Παράδειγμα 8 παρακάτω – δείχνει ότι το πράσινο υδρογόνο παραμένει ακριβό και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδοτήσεις για την κυκλοφορία του. Αναμένεται ισχυρή μείωση του κόστους του πράσινου υδρογόνου (-35%) έως το 2030 παγκοσμίως. Αλλά ακόμα και με αυτό, εκτιμάται ότι θα υπάρχει πολύς δρόμος για να φτάσει στην ισοτιμία κόστους προς το γκρι.

γραφημα_8_1.png

 Ο ανταγωνισμός για κεφάλαιο, ενέργεια και εξοπλισμό μπορεί να μην βοηθήσει το υδρογόνο τα επόμενα χρόνια.

Αναμένεται ότι το πράσινο υδρογόνο θα πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες αγορές στην αναζήτησή του για φθηνή και καθαρή ενέργεια, φθηνή χρηματοδότηση και φθηνό εξοπλισμό. Αναμένεται μεγάλη ζήτηση για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από άλλους τομείς, όπως τα κέντρα δεδομένων, που είναι λιγότερο ευαίσθητα στις τιμές και έτσι μπορεί να προσελκύσει περισσότερα έργα ΑΠΕ. 

Το εκκολαπτόμενο στάδιο της πράσινης βιομηχανίας υδρογόνου οδηγεί επίσης σε υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης από ό,τι η αιολική και η ηλιακή και φαίνεται πιο «θέση» για τους πιθανούς επενδυτές. 

Επίσης υπάρχει περιοχή επικάλυψης μεταξύ της υποεκτιμημένης συνιστώσας κόστους του έργου υδρογόνου του ισοζυγίου της μονάδας (BoP) και του εξοπλισμού που απαιτείται σε έργα αιολικής, ηλιακής ενέργειας και data centre.

 
Προτιμώμενες  μετοχές  και προς αποφυγή

 

Η Morgan Stanley παρουσιάζει λίστα εταιρειών, που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή εκτίθενται σε καθαρή τεχνολογία, τις οποίες οι τοπικοί αναλυτές αξιολογούν ως Overweight και θεωρούν ότι είναι mispriced.

 

Γραφημα_9_1.png

 

Στην αιολική και την ηλιακή ενέργεια, η κλίμακα και η διαφοροποίηση είναι σημαντικές. Προτιμητέα είναι ονόματα με διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων και pipeline έργων, καθώς εκτιμάται ότι αυτό παρέχει μεγαλύτερη δύναμη στις διαπραγματεύσεις προμηθειών καθώς και τη δυνατότητα επιλογής των καλύτερων έργων.

Στην Ευρώπη, ψήφο εμπιστοσύνης δίνει σε Orsted, EDPR και RWE στην κατηγορία γεννητριών καθαρής ισχύος και EDP και SSE στην κατηγορία των ολοκληρωμένων. Επίσης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε Engie (ολοκληρωμένη στρατηγική με τις δραστηριότητες Flexible Generation και GEMS του ομίλου) και Iberdrola – η απόδοση των μετοχών αυτών των εταιρειών θα πρέπει να εξαρτάται λιγότερο από το περιβάλλον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεδομένης της έντονης διαφοροποίησής τους και άλλων ελκυστικών στοιχείων στις μετοχές τους. 

Στις ΗΠΑ, προτιμά AES, NextEra και First Solar. Στο Latam, την Enel Chile. 

Στην Ασία, οι NTPC και Sembcorp Industries. 

Στην Αυστραλία, βλέπει έναν από τους σπάνιους τρόπους δράσης στην ιστορία του πράσινου υδρογόνου με την Woodside Energy.

Από την άλλη πλευρά, παραμένει προσεκτική σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης του υδρογόνου και αποφεύγει Plug Power και το ITM Power δεδομένης της έκθεσής τους στο θέμα. 

Εκτιμά ότι το θέμα υδρογόνο μπορεί να παιχτεί κυρίως στην Ασία-Ειρηνικό μέσω της Woodside Energy (Αυστραλία) και Reliance Industries (Ινδία) ή PTT Public Company (Ταϊλάνδη).

Μεταξύ των προγραμματιστών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συνιστά  οι επενδυτές να είναι επιλεκτικοί.

 Βλέπει ορισμένα ονόματα όπου οι προοπτικές ανάπτυξης εμφανίζονται με τιμές (για παράδειγμα, Voltalia, ERG) και ορισμένες αγορές με ασθενέστερα ή πιο επικίνδυνα θεμελιώδη στοιχεία δημιουργίας αξίας (συνήθως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Βραζιλίας και ηλιακή ενέργεια Ιβηρικής).

 Σε γενικές γραμμές, θεωρεί τους προγραμματιστές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με έλλειψη διαφοροποίησης ως τους πιο πιθανούς να αντιμετωπίσουν τη συστολή της διασποράς IRR-WACC σε ένα υποθετικό δυσμενές περιβάλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης