Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Irex: Το κόστος παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να μειωθεί μέχρι και 15% φέτος

Irex: Το κόστος παραγωγής ενέργειας στην Ευρώπη μπορεί να μειωθεί μέχρι και 15% φέτος
Το 2023, ο μέσος ευρωπαϊκός LCOE για την υπεράκτια αιολική ενέργεια εκτιμήθηκε για τελευταία φορά στα 100 ευρώ/MWh, σύμφωνα με την Irex
Το ισοσταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας (LCOE) για τις πράσινες τεχνολογίες στην Ευρώπη πρόκειται να μειωθεί έως και 15% φέτος λόγω του χαμηλότερου πληθωρισμού και της «λιγότερο περιοριστικής πολιτικής» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στο Montel το ιταλικό think tank Irex.

Το LCOE - το οποίο δείχνει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για να καταστούν οι ενεργειακές εγκαταστάσεις κερδοφόρες - για την υπεράκτια αιολική ενέργεια θα πρέπει να σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση από όλες τις πράσινες τεχνολογίες, δήλωσε ο Alessandro Marangoni, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Althesys, στην οποία ανήκει η Irex, κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης στη Ρώμη.

Ο Marangoni, «είδε» μια μέση πτώση της τάξης του 10-15% λόγω της πτώσης του κόστους των υλικών, όπως ο χάλυβας.

Το 2023, ο μέσος ευρωπαϊκός LCOE για την υπεράκτια αιολική ενέργεια εκτιμήθηκε για τελευταία φορά στα 100 ευρώ/MWh, σύμφωνα με την Irex.

Για τη χερσαία αιολική ενέργεια, το LCOE θα παραμείνει σταθερό ή θα μειωθεί έως και 5% φέτος, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 77 ευρώ/MWh το 2023, δήλωσε το think tank.

Για την ηλιακή ενέργεια, το Irex αναμένει ότι το κόστος των πάνελ θα μειωθεί κατά 10-15%, οδηγώντας σε μείωση του LCOE κατά λίγο κάτω από 10% για τα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις αγροβολταϊκές μονάδες που περιλαμβάνουν ηλιακά πάνελ σε αγροτικές εκτάσεις.

Το 2023, ο ευρωπαϊκός μέσος όρος LCOE για την παραδοσιακή ηλιακή ενέργεια ήταν 77 ευρώ/MWh και 90-110 ευρώ/MWh για τα αγροβολταϊκά στην Ιταλία.

Η πτώση του LCOE για τα φωτοβολταϊκά σε στέγες ή τα πλωτά φωτοβολταϊκά δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 5%, δήλωσε η Irex.

Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, το LCOE για τα πλωτά φωτοβολταϊκά διαμορφώθηκε τελευταία στα 92 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης