Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Politico: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Chevron για το κλιματικό λόγω απόφασης Ανώτατου Δικαστηρίου

Politico: Διακυβεύεται η αξιοπιστία της Chevron για το κλιματικό λόγω απόφασης Ανώτατου Δικαστηρίου

Ενδέχεται να αλλάξει τις κλιματικές πολιτικές η απόφαση του Δικαστηρίου

Μια σημαντική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αυτή την εβδομάδα θα μπορούσε να περιορίσει την εξουσία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών να ορίζουν πολιτική για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του κλίματος και της ενέργειας.

Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για εξέλιξη που εχθρική για τη Chevron (αμερικάνικη εταιρεία καυσίμων), μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταρριφθεί η αξιοπιστία της.


Απόφαση που ίσως αλλάξει τα δεδομένα

Αν και δεν είναι σαφές πόσο μακριά θα φτάσει το Ανώτατο Δικαστήριο, η προσδοκία είναι ότι η συντηρητική πλειοψηφία δεν θα παραχωρήσει την ευκαιρία να χαλιναγωγήσει την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία ανακαλώντας την εκτίμηση που δίνεται στους ειδικούς της πολιτικής.

«Οι πολιτικές για το κλίμα και άλλοι κανονισμοί θα μπορούσαν να γίνουν πιο ευάλωτοι σε νομικές προκλήσεις μετά από μια απόφαση εχθρική προς το σεβασμό της Chevron, που ισοδυναμεί με άρνηση για τις προσπάθειες καταπολέμησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Δεν μπορεί παρά να κάνει τις διοικήσεις που θέλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την υπάρχουσα νομοθεσία να σκεφτούν δύο φορές, κάτι που φυσικά ελπίζουν οι άνθρωποι που αντιπαθούν τη Chevron», δήλωσε η Jody Freeman (Διευθύντρια του προγράμματος περιβαλλοντικής και ενεργειακής νομοθεσίας του νόμου του Χάρβαρντ).

Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει ρυθμιστική αβεβαιότητα, που δυνητικά θα πέσει στις προσπάθειες βιωσιμότητας του ιδιωτικού τομέα.

«Ένα από τα πλεονεκτήματα του σεβασμού της Chevron αποσκοπεί στη δημιουργία σταθερών εθνικών κανόνων, δηλαδή ότι σαφώς οι υπηρεσίες θα βρίσκονται στη θέση του οδηγού.

Εάν καταρριφθεί η αξιοπιστία της Chevron, το μεγάλο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι ο κίνδυνος ενός είδους βαλκανοποιημένης χώρας ή μιας χώρας που στην πραγματικότητα μπορεί να έχει 11 διαφορετικούς κανόνες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει μια υπηρεσία.

Οι επιχειρήσεις τείνουν να αντιπαθούν την αστάθεια και την αβεβαιότητα», δήλωσε ο William Buzbee (καθηγητής Νομικής του Georgetown που ειδικεύεται στο διοικητικό και συνταγματικό δίκαιο).


Ο Ντέιβιντ Ντόνιγκερ
(δικηγόρος στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων που υποστήριξε την αρχική υπόθεση της Chevron για λογαριασμό της ομάδας το 1984), είπε στο podcast του POLITICO Energy την περασμένη εβδομάδα ότι μια απόφαση που μειώνει ή καταργεί το δόγμα θα οδηγούσε σε «χάος» στα κατώτερα δικαστήρια.

«Θα λάβετε αποφάσεις που θα επηρεάσουν τις πολιτικές προτιμήσεις του δικαστή, οι οποίες θα μπορούσαν συχνά να ευθυγραμμίζονται με αυτές του προέδρου που τους διόρισε.

Στο μεταξύ, όλοι, από περιβαλλοντολόγους μέχρι εταιρείες θα ήταν λιγότερο σίγουροι για τους κανόνες του δρόμου».

Για να είμαστε σαφείς, δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο ευρεία θα είναι μια απόφαση.

 

Υπάρχει και η αισιόδοξη προσέγγιση

Άλλοι παρατηρητές του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν περιμένουν μια τεράστια αναθεώρηση.

Ο Ρον Λέβιν (Καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις), είπε ότι ενώ αναμένει από κάποιους δικαστές να πάρουν τη θέση ότι το δόγμα πρέπει να απορριφθεί, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία ότι το δικαστήριο θα καταργήσει το.

«Η πρόβλεψή μου είναι ότι η Chevron θα διατηρηθεί σε μεγάλο βαθμό με μικρές τροποποιήσεις που θα περιγραφούν ως διευκρινίσεις», δήλωσε ο Levin ο οποίος επικεντρώνεται στο διοικητικό δίκαιο.

Είπε ότι οι υποστηρικτές της υπέρβασης της Chevron λένε ότι το Κογκρέσο θα μπορούσε να είναι πιο διατεθειμένο να αντιμετωπίσει ζητήματα πολιτικής ως αποτέλεσμα, αλλά το αδιέξοδο είναι πιθανό να παραμείνει.

Η αλλαγή της τυπικής αναθεώρησης στη διοικητική σφαίρα δεν πρόκειται να εξαλείψει όλους αυτούς τους λόγους που το Κογκρέσο συχνά αποτυγχάνει να δράσει».

Η Freeman πιστεύει ότι οι κανόνες της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα αέρια του θερμοκηπίου για τους τομείς των μεταφορών, της ηλεκτρικής ενέργειας, του πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι σε σταθερό νομικό έδαφος.

Παρόλα αυτά οι ήδη έντονες νομικές μάχες για αυτούς που πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του 2022 (Δυτική Βιρτζίνια εναντίον EPA) θα επεκταθούν μόνο εάν ανατρέπεται η αντίληψη της Chevron.

«Οι προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα για το κλίμα θα ήταν πιο σημαντικές εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποσυρθεί από τον ηγετικό ρόλο.

Αλλά η ιδιωτική δράση από μόνη της (αν και σημαντική), είναι πολύ αποσπασματική και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον ρόλο της κυβέρνησης, που είναι να θέτει κανόνες σε όλο τον κλάδο», είπε η Freeman.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης