Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Κορυφαίοι παράγοντες στο διάλογο για την ενεργειακή μετάβαση των COP29 και IEA

Κορυφαίοι παράγοντες στο διάλογο για την ενεργειακή μετάβαση των COP29 και IEA

Σύγκληση του δεύτερου από μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή μετάβαση ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα

Η Προεδρία της COP29 και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) συγκαλούν τον δεύτερο από μια σειρά διαλόγων υψηλού επιπέδου για την ενεργειακή μετάβαση ενόψει της συνόδου κορυφής της COP29 για το κλίμα στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, τον Νοέμβριο.

Οι διάλογοι με συμπροεδρία από τον Φατίχ Μπιρόλ (Εκτελεστικό Διευθυντής του IEA) και τον Mukhtar Babayev (Πρόεδρος της COP29), που διεξάγονται σε στενή συνεργασία με τη Γραμματεία της Σύμβασης Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC), αποσκοπούν στη συνέχιση της οικοδόμησης διεθνούς συναίνεσης γύρω από μονοπάτια για την προώθηση της ενέργειας οι εκπομπές του τομέα στο καθαρό μηδέν και περιορίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 °C.

Αποτελούν τη συνέχεια της σειράς της οποίας προήδρευσαν πέρυσι η Προεδρία COP28 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και ο ΙΕΑ, η οποία συνέβαλε ισχυρά και άμεσα στα αποτελέσματα του πρώτου Παγκόσμιου Απολογισμού, μέρος της ευρύτερης Συναίνεσης των ΗΑΕ.

Ο δεύτερος διάλογος που επικεντρώνεται στο COP29 θα φιλοξενηθεί από την City of London Corporation στο Mansion House κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσης για το Κλίμα του Λονδίνου. Θα επικεντρωθεί στην κλιμάκωση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, ειδικά σε αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, προκειμένου να διατηρηθεί ο στόχος του 1,5 °C εφικτό.

 

Θέματα συζήτησης

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση, καθώς και τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά ιδρύματα, μπορούν να υποστηρίξουν τη δημιουργία ενός ισχυρού αγωγού έργων καθαρής ενέργειας που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τράπεζα και να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται για την παράδοσή τους.

 

Συμμετέχοντες

Μεταξύ των συμμετεχόντων θα είναι η Amani Abou-Zeid (Επίτροπος της Αφρικανικής Ένωσης για τις Υποδομές και την Ενέργεια), η Τζένιφερ Μόργκαν (Υφυπουργός και Ειδική Απεσταλμένη της Γερμανίας για τη Διεθνή Δράση για το Κλίμα), Eamon Ryan (Υπουργός Μεταφορών, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Επικοινωνιών της Ιρλανδίας), Selwin Hart (Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη δράση για το κλίμα και τη δίκαιη μετάβαση), Damilola Ogunbiyi (Διευθύνουσα Σύμβουλος και Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ενέργεια για Όλους) και Alok Sharma (Πρόεδρος της COP26).

Μια σειρά ηγετών από όλο τον χρηματοοικονομικό τομέα θα είναι επίσης παρόντες, συμπεριλαμβανομένων των Barclays Global Head of Sustainability Daniel Hanna, Prudential Chair Shriti Vadera και JPMorgan Chase Global Head of Sustainability Heather Zichal.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης