Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Οι ακτιβιστές για το κλίμα κέρδισαν απόφαση για το σχέδιο πετρελαιοπηγών του Ην. Βασιλείου

Οι ακτιβιστές για το κλίμα κέρδισαν απόφαση για το σχέδιο πετρελαιοπηγών του Ην. Βασιλείου

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θεωρεί ότι οι Αρχές σχεδιασμού πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο των εκπομπών στην υπερθέρμανση του πλανήτη προτού χορηγήσουν σχετική έγκριση (Reuters)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε στις 20/6 ότι οι Αρχές σχεδιασμού πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο των εκπομπών στην υπερθέρμανση του πλανήτη προτού χορηγήσουν έγκριση για πετρελαιοπηγές.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων Reuters, πρόκειται για απόφαση ορόσημο. Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές για το κλίμα είπαν ότι διευκολύνει το μπλοκάρισμα έργων ορυκτών καυσίμων.

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές είχαν υποστηρίξει ότι η άδεια σχεδιασμού για τη διατήρηση και επέκταση μιας τοποθεσίας πετρελαιοπηγής κοντά στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου ήταν εσφαλμένη, επειδή δεν είχε λάβει υπόψη τον αντίκτυπο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη χρήση του πετρελαίου.

Οι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμφώνησαν με οριακή πλειοψηφία 3 προς 2, ακυρώνοντας την έγκριση του σχεδιασμού για την οποία είπαν ότι ήταν παράνομη.

«Δεν αμφισβητείται ότι αυτές οι εκπομπές, οι οποίες μπορούν εύκολα να ποσοτικοποιηθούν, θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο κλίμα.

Το μόνο ζήτημα είναι εάν οι εκπομπές καύσης είναι αποτελέσματα του έργου. Μου φαίνεται ξεκάθαρο ότι είναι», δήλωσε ο GeorgeLeggatt (ένας από τους 3 δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου που συμφώνησαν με την έφεση).

Σχετικά με τις εκπομπές καύσης από το εξευγενισμένο λάδι είπε ότι ήταν αναπόφευκτες.

Ειδικότερα αποκάλυψε τα εξής:

«Οι λόγοι που έγιναν δεκτοί από το συμβούλιο για τον αποκλεισμό των εκπομπών καύσης από την εξέταση και την αξιολόγηση μόνο των άμεσων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου εντός των ορίων της τοποθεσίας του πηγαδιού είναι επομένως αποδεδειγμένα λανθασμένοι», είπε.

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας είπαν ότι η απόφαση ορόσημο θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο για νέες εξελίξεις σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα να λάβουν έγκριση και άλλα αμφιλεγόμενα σχέδια θα επηρεαστούν.

«Αυτή η ιστορική απόφαση αποτελεί ορόσημο στον αγώνα για να σταματήσουν περαιτέρω έργα εξόρυξης ορυκτών καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνουν οι περικοπές εκπομπών που απαιτούνται για την επίτευξη κρίσιμων κλιματικών στόχων.

Είναι μια τεράστια ώθηση για όλους όσους εμπλέκονται στην αντίσταση στα έργα ορυκτών καυσίμων», δήλωσε η Katie de Kauwe(δικηγόρος των Friends of the Earth). «».

Το Υπουργείο Ενεργειακής Ασφάλειας και NetZero της κυβέρνησης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό της απόφασης.

 

 

Χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορούσε μια απόφαση το 2019 από το συμβούλιο της κομητείας του Surrey να επιτρέψει στην HorseHillDevelopments (ανήκει εν μέρει στη βρετανική ενεργειακή εταιρεία UK Oil &GasPlc), να διατηρήσει 2 πετρελαιοπηγές και να πραγματοποιήσει άλλες 4 γεωτρήσεις στα δικαστήρια για περισσότερα από 20 χρόνια (κοντά στην πόλη Horley που βρίσκεται πλησίον τουαεροδρομίουGatwick του Λονδίνου).

Μια εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο εξέτασε τις επιπτώσεις της κατασκευής, της παραγωγής και του παροπλισμού της τοποθεσίας, αλλά δεν αξιολόγησε τις επιπτώσεις από τις εκπομπές που θα προέκυπταν από τη χρήση του πετρελαίου.

Η Ομάδα Δράσης Weald (WAG), μια οργάνωση-ομπρέλα για τοπικές ομάδες που εκστρατεύουν κατά της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Αγγλία, υπολόγισε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα.

Ένας ακτιβιστής που ενεργούσε για τη WAG ξεκίνησε μια νομική προσφυγή κατά της έγκρισης του σχεδιασμού, αλλά αυτό απορρίφθηκε τόσο από το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου όσο και από το Εφετείο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης