Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

'Ερευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με το κάπνισμα

'Ερευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με το κάπνισμα
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή
Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα δεδομένα νέας έκθεσης σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία, η οποία φαίνεται να είναι πλέον πιο επικίνδυνη ακόμη και από το κάπνισμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησαν επιστήμονες του αμερικανικού ινστιτούτου Health Effects Institute, βασισμένοι στα αποτελέσματα της Global Burden Disease, μιας τεράστιας βάσης δεδομένων 200 και πλέον χωρών, η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να αντιπροσωπεύει στο εξής μεγαλύτερη απειλή από το κάπνισμα ή την κακή διατροφή.

Περισσότερα από οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων 700.000 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών, πέθαναν το 2021 από αιτίες που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι θάνατοι που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλονται στην εισπνοή των λεγόμενων λεπτών σωματιδίων PM2,5, διαμέτρου μικρότερης των 2,5 μικρόν. Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν τον ολοένα και πιο φονικό ρόλο της ρύπανσης από όζον, η οποία ενισχύεται από επεισόδια που συνδέονται με την υπερθέρμανση του κλίματος.

“Βλέπουμε όλο και περισσότερες περιοχές ανά τον κόσμο να είναι εκτεθειμένες σε έντονα και πολύ σύντομης διάρκειας επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης”, υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ερευνήτρια Πάλαβι Παντ, μέλος του Health Effects Institute, επικαλούμενη τις δασικές πυρκαγιές ή τους ισχυρούς καύσωνες.

Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, ωστόσο, αρχικά η προβληματική χρήση στην κουζίνα καυσίμων – άνθρακα, ξύλου – ενοχοποιείται κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

«Ξέρουμε ότι θα μπορούσαμε να λύσουμε προβλήματα αυτού του είδους», τόνισε η Παντ.

Προσπάθειες καταβλήθηκαν ήδη για να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε τεχνικές μαγειρικής λιγότερο επικίνδυνης, κάτι που συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση κατά το ήμισυ και πλέον της παιδικής θνησιμότητας που συνδέεται με την ποιότητα του αέρα από το 2000, σύμφωνα με την έκθεση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης