Διεθνή

Τι μπορεί να φέρει μια επικράτηση Trump

Τι μπορεί να φέρει μια επικράτηση Trump
Αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ με πιο κλειστή οικονομία και λιγότερο στενές σχέσεις με ευρωπαϊκούς εταίρους
Καθώς ο Donald Trump ενδυναμώνεται στην τελική ευθεία των αμερικανικών εκλογών οι συνέπειες του αποτελέσματος θα έχουν πολλές πτυχές και μεγάλη σημασία για την Ευρώπη.
Αν ο Trump κερδίσει, η αμερικανική πολιτική θα γίνει πιο εσωστρεφής. Μπορεί από τις θέσεις που παίρνει στο ουκρανικό να δημιουργούνται βασιμες προσδοκίες, ότι το μέτωπο της Ουκρανίας θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μια ώρα αρχύτερα, αλλά είναι βέβαιο ότι η αμερικανική οικονομία θα κλείσει περισσότερο και οι δασμοί θα επανέλθουν.

Οι επενδυτικοί οίκοι αναμέμουν ότι το ράλύ της Wall θα συνεχιστεί με νέα καύσιμα, όμως ο γεωπολιτικός χάρτης θα αναδιαταχθεί και πολύ πιθανόν μια νέα αμερικανική κυβέρνηση να είναι πολύ λιγότερο παρεμβατική σε σχέση με τους Δημοκρατικούς. Σε αυτούς καταλογίζεται από τους διεθνείς αναλυτές, ότι η ανεπάρκεια του προέδρου Biden οδήγησε στην εξάπλωση της κρίσης στην Μέση Ανατολή, ενώ το Ταϊβάν είναι μια ακόμα εστία που έχει αυξημένους σταδιακα κινδύνους.

Ενδεχομένως να δούμε και μια πολιτική από την πλευρά Trump, που δεν θα χαρίσει κάστανα στην Von der Leyen, ενώ οι καλύψεις που θα έχει η Ελλάδα σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα ως προς την Τουρκία, ενδέχεται να διαφοροποιηθούν, αν και κανείς θέλει να ελπίζει ότι η αμερικανική πολιτική είναι μακράς πνοής και δεν μπορεί να ανατρέπεται από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο.

Το σενάριο της Μέσης Ανατολής, που κόβεται στην μέση μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, θα έχει πολύ ενδιαφέρον, να αποδειχθεί αν τελικά θα περιλαμβάνει τον στόχο ανατροπής της θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν, που έχουν κατά καιρούς επαναλάβει κορυφαίοι εκπρόσωποι του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την Telegraph η σημερινή κατανομή των εκλεκτόρων ανάλογα με τα Polls στις επιμέρους Πολιτείες φέρνουν στο Trump 215 έναντι 205 της Harris.
Anντίστοιχα ο Guardian δίνει σύμφωνα με έρευνα του Brookings Institution/Public Religion Research Institute, που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Παρσκευή ότι το 34% των ψηφοφόρων συντάσσεται με μια από τις πιο "χτυπητές" θέσεις του Trump, ότι οι παράνομοι μετανάστες δηλητηριάζουν το αίμα της Αμερικής. Η τελευταία έρευνα σύμφωνα με τον Guradian στις 16/ 10 έδινε ένα προβάδισμα 48% - 46% στην Harris.

Oι κρίσιμες πολιτείες είναι οι Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, North Carolina, Georgia, Nevada και Arizona. Σκορ απόλυτης ισοπαλίας δείχνουν το Michigan και η North Carolina.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης