Ενέργεια

Πτώση στο crude κάτω από τα 70 δολ σε αναμονή Μέσης Ανατολής και κινεζικού stimulus

Πτώση στο crude κάτω από τα 70 δολ σε αναμονή Μέσης Ανατολής και κινεζικού stimulus
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές για την ώρα μοιάζει να παραμένουν σταθερές, είτε γιατί δεν είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει η ροή ενέργειας από την Μέση Ανατολή, είτε γιατί οι κινήσεις της Κίνας στο κομμάτι της ενέργειας είναι αρκετά ασαφείς (oil price)

Την περασμένη Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου άρχισαν διστακτικά να σημειώνουν κέρδη, μετά την ολική απώλεια κερδών που σημείωσαν την προηγούμενη Τρίτη, καθώς οι traders στρέφουν το βλέμμα τους στα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Οι traders, ωστόσο, αναμένουν νέες πληροφορίες από την κινεζική πλευρά, μιας και τα όσα εξαγγέλθηκαν από επίσημα κυβερνητικά χείλη δεν κατάφεραν να δώσουν έναν ακριβές μέγεθος ή κάποιο κίνητρο για την αγορά, οδηγώντας τους σε sell- off με αποτεέλσμα το crude να κλείσει κάτω από 70 δολ την εβδομάδα στα 69,34 δολ/βαρέλι την εβδομάδα και το brent στα 73 δολ.

Η πτώση που παρατηρήθηκε στις αρχές της εβδομάδας και κυρίως την περασμένη Τρίτη, οφείλεται σε ένα βαθμό στην είδηση ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί στην Κίνα λιγότερο από το προβλεπόμενο, κάτι που υποδηλώνει χαμηλή ζήτηση. Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency) έχει ήδη αναθεωρήσει τρεις φορές προς τα κάτω την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2024.

Σύμφωνα με το ρεπορταζ της Washinghton Post, το Ισραήλ φαίνεται να προειδοποιεί την Αμερική ότι δεν θα στοχεύσει στα Ιρανικά πετρέλαια, κάτι που έβαλε φρένο στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, λόγω μια επικείμενης σύρραξης. Το Ισραήλ, βέβαια, άφησε ανοιχτό το παράθυρο υπαναχώρησης από αυτή του την απόφαση, αφού μια επικείμενη επίθεση από το Ιράν, μπορεί να αλλάξει τα σχέδιά του. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι τιμές για την ώρα μοιάζει να παραμένουν σταθερές, είτε γιατί δεν είναι ορατός ο κίνδυνος να σταματήσει η ροή ενέργειας από την Μέση Ανατολή, είτε γιατί οι κινήσεις της Κίνας στο κομμάτι της ενέργειας είναι αρκετά ασαφείς.

Όσο οι προθέσεις του Ισραήλ για να πλήξουν πετρελαϊκούς στόχους παρεμέναν αδιευκρίνιστες, μεγάλωνε η ανησυχία στις διεθνείς πετρελαϊκές αγορές για το αντίκτυπο που θα είχαν σε αυτές μια τέτοια πιθανή επίθεση. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, το αποτέλεσμα θα ήταν αμέσως ανοδικό. Εδώ, όμως, το αποτέλεσμα θα ήταν πτωτικό γιατί ένα πλήγμα στα διυλιστήρια του Ιράν, θα του επέτρεπαν να εξάγει περισσότερο αργό πετρέλαιο.
Πρακτικά, μια επίθεση του Ισραήλ σε Ιρανικό διυλιστήριο θα πυροδοτούσε όχι μόνο τις τιμές προς τα πάνω, αλλά και την γενικότερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης