Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: ΗΠΑ και Κίνα «ξεπαγώνουν» τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μετά από πέντε χρόνια

Reuters: ΗΠΑ και Κίνα «ξεπαγώνουν» τις συνομιλίες για τα πυρηνικά μετά από πέντε χρόνια
Η κινεζική πλευρά διαβεβαίωσε την αμερικανική ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν αντιμετώπιζε ήττα σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα άρχισαν ξανά τις «ημιεπίσημες» συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα τον Μάρτιο του τρέχοντος, για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, με τους εκπροσώπους του Πεκίνου να καθησυχάζουν τους Αμερικανούς ομολόγους τους ότι δεν θα προχωρήσουν σε απειλές για την Ταϊβάν, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αντιπροσώπους που συμμετείχαν.

Όπως διαβάζουμε στο Reuters, η κινεζική πλευρά διαβεβαίωσε την αμερικανική ότι δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει ή να απειλήσει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν αντιμετώπιζε ήττα σε ενδεχόμενη σύγκρουση για την Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο θεωρεί την νήσο της Ταϊβάν ως υπερπόντιο έδαφός του, έναν ισχυρισμό που απορρίπτεται από την κυβέρνηση στην Ταϊπέι.

«Είπαν στην αμερικανική πλευρά ότι είναι απολύτως πεπεισμένοι ότι είναι σε θέση να επικρατήσουν σε μια συμβατική μάχη για την Ταϊβάν χωρίς να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο μελετητής David Santoro, ο Αμερικανός διοργανωτής των συνομιλιών του Track Two.

Οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες του Track Two είναι στρατιωτικοί εν αποστρατεία και ακαδημαϊκοί που μπορούν να μιλήσουν με κύρος για την πολιτική της κυβέρνησής τους, ακόμη και αν δεν εμπλέκονται άμεσα στη χάραξή της. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβερνήσεων είναι γνωστές ως Track One.

Οι αντιπροσωπείες

Η Ουάσινγκτον εκπροσωπήθηκε από έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων πρώην αξιωματούχων και επιστημόνων στις διήμερες συζητήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα συνεδριάσεων σε ξενοδοχείο της Σαγκάης.

Το Πεκίνο έστειλε αντιπροσωπεία που αποτελούνταν από τεχνοκράτες, στην οποία συμμετείχαν και αρκετοί αξιωματικοί εν αποστρατεία.

Εκπρόσωπος του State Department δήλωσε απαντώντας σε ερωτήσεις του Reuters ότι οι συνομιλίες του Track Two θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν επωφελείς.

Το υπουργείο δεν συμμετείχε στη συνάντηση του Μαρτίου αν και ήταν ενήμερο γι' αυτήν, δήλωσε ο ίδιος.

Πρέπει βέβαια να τονιστεί ότι τέτοιες συζητήσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις.

Τα μέλη της κινεζικής αντιπροσωπείας και το υπουργείο Άμυνας του Πεκίνου δεν προχώρησαν πάντως σε σχολιασμό σε σχετικά ερωτήματα του Reuters.

Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν με τις ΗΠΑ και την Κίνα να βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μείζονα οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης