Διεθνή

Bloomberg: Αποδόμηση Μακρόν - Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Bloomberg: Αποδόμηση Μακρόν - Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Σχεδόν όλες οι τροπολογίες της Γαλλίας και της Γερμανίας απορρίφθηκαν - Πεσμένη η εγχώρια δημοτικότητα των δύο ηγετών

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους οι Μακρόν και Σολτς φαίνεται ότι έχουν αντίκτυπο για αυτούς στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν συνηθίσει να παίρνουν το δρόμο τους στη σκηνή της ΕΕ. Αλλά όταν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 27ης Ιουνίου αποσπώντας την προσοχή από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, δυσκολεύτηκαν να ρίξουν το βάρος τους.

Άλλα κράτη - μέλη αντέδρασαν με μανία όταν ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησαν να τα αναγκάσουν την τελευταία στιγμή να ξαναγράψουν τις μακροπρόθεσμες πολιτικές τους προτεραιότητες, σύμφωνα με άτομα εντός της αίθουσας που ζήτησαν να μην κατονομαστούν όταν συζητούσαν εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις.

Σχεδόν όλες οι τροπολογίες της Γαλλίας και της Γερμανίας απορρίφθηκαν.

Είναι σπάνιο μια πρόταση των δύο μεγαλύτερων κρατών-μελών να προκαλέσει τόσο έντονη αντίδραση, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ.

Αλλά και οι δύο ηγέτες τους έφτασαν στη Σύνοδο κορυφής αποδυναμωμένοι από τις συντριπτικές ήττες τους στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές.


Το Βατερλώ… Μακρόν-Σολτς στη Σύνοδο Κορυφής

Η κατάρρευση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη λεγόμενη στρατηγική ατζέντα της ΕΕ η οποία καθορίζει τις αρχές για το πώς η ΕΕ θα ανταποκριθεί στις μεγαλύτερες προκλήσεις της, όπως η μετανάστευση, το κλίμα και ο πόλεμος στη Ρωσία.

Ο Μακρόν και ο Σολτς ζήτησαν αλλαγές στη διατύπωση για ευαίσθητα θέματα όπως η άμυνα.

Αλλά ήταν λιγότερο η ουσία των τροποποιήσεων που εξόργισε τους άλλους ηγέτες ως ο τρόπος με τον οποίο ζητήθηκαν την τελευταία στιγμή (σύμφωνα με πολλούς διπλωμάτες), δεδομένου ότι το έγγραφο είχε ήδη διαπραγματευτεί εντατικά από όλες τις πλευρές νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Στο τέλος, συμφώνησαν μόνο σε μικρές προσαρμογές.

«Δεν υπήρχε καμία διάθεση να διαλυθεί ολόκληρο το κείμενο», δήλωσε στη συνέχεια η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen.

Ένας αξιωματούχος από το Βερολίνο είπε ότι το «ζευγάρι» προσπαθούσε απλώς να φέρει σαφήνεια σε μια δύσκολη διαδικασία.


Εξαντλημένοι Γάλλοι Υπουργοί

Ο Γάλλος πρόεδρος ακολούθησε το τρομερό του αποτέλεσμα στην ΕΕ προκηρύσσοντας βουλευτικές εκλογές στο εσωτερικό της χώρας.

Η ιδέα ήταν να αναβιώσει την πολιτική του περιουσία με μια συναρπαστική εκστρατεία, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οδεύει προς μια άλλη συντριπτική ανατροπή που θα μπορούσε να δώσει την εξουσία στην ακροδεξιά της Μαρίν Λεπέν.

Η ασταθής συμπεριφορά των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων του μπλοκ είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τους ηγέτες της ΕΕ καθώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν έναν αυξανόμενο κατάλογο προκλήσεων, από την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, έως τις εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα και την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Ο Σολτς άφησε να εννοηθεί μετά τη Σύνοδο κορυφής ότι είχε συζητήσει την κατάσταση στη Γαλλία με τον Μακρόν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Το Spread των γαλλικών ομολόγων διευρύνεται και πάλι με τις αγορές να βρίσκονται στην άκρη πριν από την ψηφοφορία

Ακόμη και οι στενότεροι σύμμαχοι του Εμανουέλ Μακρόν φοβούνται ότι η επωνυμία του είναι τοξική

Με τον Μακρόν αποσπασμένο, η Γερμανία κλείνει την πίεση για το χρέος της ΕΕ

Οι Γάλλοι υπουργοί έδειχναν εξαντλημένοι κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ, μένοντας για μία ώρα και μετά έσπευσαν να εργαστούν στην εκστρατεία.

Ένας διπλωμάτης είπε ότι ανησυχούν για την επίδραση που θα είχαν οι διαδοχικές ήττες για τον Μακρόν σε μελλοντικές Συνόδους κορυφής, όταν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποδυναμωθεί περαιτέρω.

Πρόσωπο κοντά στην ομάδα του Μακρόν είπε ότι η διάθεση μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων ήταν ζοφερή.

 

Πρόταση Μακρόν στην ΕΕ

Σε ένδειξη των ολοένα και πιο απελπισμένων προσπαθειών του να κλειδώσει τα πράγματα πριν από τη γαλλική ψηφοφορία, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διορίσει εκ νέου τον συμπατριώτη του Τιερί Μπρετόν σε έναν από τους πιο ανώτερους ρόλους της ΕΕ όταν μίλησε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

«Έχει την εμπειρία και την ποιότητα», είπε ο Μακρόν, καθώς επιτέθηκε στην «αλαζονεία» των αντιπάλων του για την κατάρτιση σχεδίων για διορισμούς στο υπουργικό συμβούλιο πριν οι Γάλλοι ψηφίσουν.


Γαλλία: Σενάριο για Πρωθυπουργό σε πιθανή νίκη της Λεπέν

Εάν η Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές των οποίων ο πρώτος γύρος είναι την Κυριακή, το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα θα μπορούσε να επιλέξει έναν πρωθυπουργό και θα μπορούσε να σταθμίσει τους βασικούς διορισμούς στην Ευρώπη.

Ο Breton (69 ετών), κατέχει επί του παρόντος τη θέση του Επιτρόπου Εσωτερικών Αγορών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης