Ενέργεια

ΕΕ: Το ενεργειακό μείγμα το 2024 θα είναι το πιο πράσινο ιστορικά (Reuters)

ΕΕ: Το ενεργειακό μείγμα το 2024 θα είναι το πιο πράσινο ιστορικά (Reuters)
Ο άνθρακας παρήγαγε το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το φυσικό αέριο το 13% - τα χαμηλότερα μερίδια για κάθε ορυκτό καύσιμο ιστορικά
Τα 3/4 της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παραχθεί χωρίς εκπομπές CO2 μέχρι στιγμής φέτος, καθιστώντας το μείγμα ενέργειας του μπλοκ το πιο πράσινο μέχρι σήμερα, όπως έδειξαν τα στοιχεία που επικαλείται το Reuters.

Πιο αναλυτικά, καθαρές πηγές παρήγαγαν το 74% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, εκ των οποίων το 50% προήλθε από ανανεώσιμες πηγές όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια και το 24% από την πυρηνική ενέργεια, ανέφερε η βιομηχανική ένωση Eurelectric.

«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη δεν είχε ποτέ άλλοτε ένα τέτοιο προφίλ χαμηλών εκπομπών άνθρακα», δήλωσε στο Reuters ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Kristian Ruby.

Ο άνθρακας παρήγαγε το 9% της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και το φυσικό αέριο το 13% - τα χαμηλότερα μερίδια για κάθε ορυκτό καύσιμο για την ίδια περίοδο σε οποιοδήποτε έτος μέχρι σήμερα.

Στις ΑΠΕ η εστίαση

Ο κύριος μοχλός της αλλαγής του ενεργειακού μείγματος της Ευρώπης είναι η ταχεία εγκατάσταση δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η ΕΕ δημιούργησε 56 GW νέας ηλιακής ισχύος το 2023 - το υψηλότερο για οποιοδήποτε έτος μέχρι σήμερα - και 16 GW νέας αιολικής ισχύος.

Ωστόσο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχει επίσης μειωθεί, καθιστώντας ευκολότερο για τις πράσινες πηγές να καλύψουν μεγαλύτερο μερίδιο του συνολικού μείγματος.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ήταν κατά 5,8% χαμηλότερη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Περισσότερη πράσινη ενέργεια για την επίτευξη των κλιματικών στόχων

Οι ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2022, αφού η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η επακόλουθη ενεργειακή κρίση ανάγκασε τις βιομηχανίες και τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια για να περιορίσουν τους λογαριασμούς τους - με ορισμένες βιομηχανίες να μην έχουν ακόμη ανακτήσει την παραγωγή στα προ της κρίσης επίπεδα, συμπιέζοντας την ενεργειακή τους κατανάλωση.

Περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια θα βοηθήσει την Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους και να μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.

Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι τα γερασμένα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας των χωρών δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν το μεταβαλλόμενο ενεργειακό μείγμα.

Ο βελγικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Elia  προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ένα πρόσφατο άλμα στην ηλιακή ισχύ του Βελγίου θα προκαλέσει περιόδους πλεονάσματος φθηνής ενέργειας αυτό το καλοκαίρι, καθιστώντας δυσκολότερη την εξισορρόπηση του δικτύου.

Ο Ruby προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επενδύσουν στην αναβάθμιση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα μερίδια δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων με έργα αποθήκευσης για την απορρόφηση φθηνής πλεονάζουσας ενέργειας, ώστε να μην πάει χαμένη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης