Ενέργεια

"Λοξοδρομεί" για το Green Deal το ΕΛΚ - Το «Σχέδιο 5 σημείων» για την ενεργειακή μετάβαση

 Προτεραιότητα σε ανταγωνιστικότητα και ενεργειακή ασφάλεια

 

«Νερό στο κρασί του» σε ότι αφορά τους στόχους του Green Deal φαίνεται ότι βάζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), εν όψει της διαμόρφωσης των πολιτικών στόχων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έτσι αντί για «Πράσινη Συμφωνία» μιλάει πλέον για «Συμφωνία Πράσινης Ανάπτυξης» υπογραμμίζοντας τη σημασία της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο επικαλείται έγγραφο του ΕΛΚ για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η μεγαλύτερη ομάδα του ευρωκοινοβουλίου στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, επιθυμεί μία συνεχή αλλά μειωμένη δέσμευση για το Κλίμα και την Προστασία της Φύσης.

Το «Σχέδιο 5 σημείων» επιβεβαιώνει τη δέσμευση του κόμματος στους τρέχοντες στόχους της ΕΕ για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2030 και το 2050, τονίζοντας ότι επιδιώκει την απομάκρυνση «από τα ορυκτά καύσιμα προς την καθαρή ενέργεια», αλλά επισημαίνει τις διαστάσεις της οικονομικής ανταγωνιστικότητας και της ενεργειακής ασφάλειας κατά την ενεργειακή μετάβαση.

Διασυνοριακές συνδέσεις

Αναφέρεται στις επενδύσεις στην καινοτομία καθαρής τεχνολογίας, προτείνει ρυθμιστικές εξαιρέσεις για κλιματικά ουδέτερες επιχειρήσεις, καθώς και περισσότερες επενδύσεις σε διασυνοριακές συνδέσεις όχι μόνον ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και φυσικού αερίου, και μιλά για μία νέα στρατηγική της ΕΕ όσον αφορά στις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Το έγγραφο αναφέρεται επίσης στη σημασία της αρχής της «τεχνολογικής ουδετερότητας» και περιγράφει αρκετές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη συγκεκριμένων τεχνολογιών. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση της διεθνούς παραγωγής υδρογόνου, η βιομηχανική συμμαχία για μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι επενδύσεις στην τεχνολογία δέσμευσης, αποθήκευσης και χρήσης άνθρακα (CCUS) παράλληλα με τη θέσπιση κανόνων αγοράς για την εμπορία άνθρακα, καθώς και «έναν απλό, τεχνολογικά ουδέτερο και ρεαλιστικό ορισμό για το υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα».

Αναθεώρηση απαγόρευσης

Το έγγραφο επιβεβαιώνει το στόχο του ΕΛΚ να αναθεωρήσει την de facto απαγόρευση της ΕΕ για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και «να επιτρέψει τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων μηδενικών εκπομπών μετά το 2035. Ζητά μια νέα στρατηγική της ΕΕ που θα καλύπτει τα βιοκαύσιμα και τα καύσιμα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Όσον αφορά στην πολιτική για την προστασία της φύσης, το έγγραφο χαρακτηρίζει μεν την προστασία του κλίματος και του πλανήτη ως μέρος του «ευρωπαϊκού τρόπου ζωής», επισημαίνει όμως παράλληλα - και με αρκετές αναφορές- τα συμφέροντα των αγροτών. Προτείνει τον διαχωρισμό της ρύπανσης της γεωργίας από την τρέχουσα οδηγία για τις βιομηχανικές εκπομπές, την αναθεώρηση του καθεστώτος προστασίας των λύκων και των αρκούδων, καθώς και την παύση του κανονισμού για την αποψίλωση των δασών.

Τονίζει επίσης ότι δεν επιτρέπει σε τρίτες χώρες και ιδίως η Κίνα να εκμεταλλευτούν τα υψηλά ευρωπαϊκά πρότυπα.
Το κείμενο, που επί της ουσίας αποτελεί ένα προσχέδιο για τις προτεραιότητες του ΕΛΚ κατά την νέα πενταετή θητεία του ευρωκοινοβολίου, έχει τεθεί ήδη από χθες σε συζήτηση, στο πλαίσιο των “ημερών μελέτης” της Ομάδας που διεξάγεται 2-4 Ιουλίου στην Πορτογαλία. Εντάσσεται δε στο ευρύτερο Πρόγραμμα Εργασίας 2024-2029 για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης