Ενέργεια

Ιταλία: Υπό κυβερνητικό έλεγχο η NHOA - Μπλόκαρε την προσπάθεια εξαγοράς από την TCC

Ιταλία: Υπό κυβερνητικό έλεγχο η NHOA - Μπλόκαρε την προσπάθεια εξαγοράς από την TCC

Το γραφείο της πρωθυπουργού Giorgia Meloni θέλει να ελέγξει εάν η aiwan Cement Corp (TCC)σχεδιάζει μια γενική αναμόρφωση των γραμμών διαχείρισης της NHOA ή μεταφέρει τις στρατηγικές δραστηριότητές της στο εξωτερικό

 

Η ιταλική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας NHOA βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο, αφού ο κορυφαίος μέτοχος της Taiwan Cement Corp (TCC) ανακοίνωσε μια προσφορά εξαγοράς για να κρατήσει ιδιωτική την εισηγμένη στο Παρίσι εταιρεία, δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές κοντά στο θέμα.
Η λεγόμενη νομοθεσία για τις «χρυσές δυνάμεις» δίνει στην κυβέρνηση της Ιταλίας το δικαίωμα να μπλοκάρει ή να θέσει όρους σε ξένες και εγχώριες "επιδρομές", καθώς και αλλαγές διακυβέρνησης που αφορούν εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες.

Το γραφείο της πρωθυπουργού Giorgia Meloni θέλει να ελέγξει εάν η TCC σχεδιάζει μια γενική αναμόρφωση των γραμμών διαχείρισης της NHOA ή μεταφέρει τις στρατηγικές δραστηριότητές της στο εξωτερικό, αφού η εταιρεία δεν είναι πλέον εισηγμένη στο γαλλικό χρηματιστήριο, είπαν οι πηγές του Reuters.

Παλαιότερα γνωστή ως Engie EPS, η NHOA αναφέρει στον ιστότοπό της ότι έχει τοποθετηθεί στην πρώτη γραμμή του τομέα αποθήκευσης μπαταριών, εστιάζοντας στην τεχνολογική καινοτομία και την ηγετική θέση στη βιώσιμη ενέργεια.

Η εταιρεία έχει επίσης συνεργασία με την αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis μέσω της κοινής τους επιχείρησης Free2move eSolutions.
Τον περασμένο μήνα η NHOA ανακοίνωσε ότι ενημερώθηκε για την πρόθεση της TCC να υποβάλει απλουστευμένη δημοπρασία με τιμή 1,1 ευρώ ανά μετοχή. Η TCC είπε ότι η ιδιωτικοποίηση θα επιτρέψει στην NHOA να εφαρμόσει πιο αποτελεσματικά μακροπρόθεσμες στρατηγικές χωρίς τις πιέσεις των προσδοκιών της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Οι μετοχές της NHOA παρέμειναν σταθερές την Τετάρτη στα 1,08 ευρώ, πολύ κάτω από το ρεκόρ όλων των εποχών των 2,9 ευρώ που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2023.
Η TCC, η οποία κατέχει σήμερα σχεδόν το 90% της NHOA, ανέλαβε τον έλεγχο της εταιρείας το 2021 αφού εξασφάλισε το πράσινο φως από τις ιταλικές αρχές.
Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Mario Draghi αποφάσισε ότι ο όμιλος της Ταϊβάν θα έπρεπε να ειδοποιεί το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου για οποιαδήποτε επιχείρηση συνεπάγεται μετεγκατάσταση των δραστηριοτήτων της NHOA ή αλλαγές διακυβέρνησης, σύμφωνα με διάταγμα που είδε το Reuters και με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2021.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης