Ενέργεια

Πρασινίζει το δίκτυο στην Γερμανία την ώρα που αποδυναμώνεται η βιομηχανία

Πρασινίζει το δίκτυο στην Γερμανία την ώρα που αποδυναμώνεται η βιομηχανία

Πορεία προόδου ενόψει του 2030 - Το δίκτυο γίνεται πιο «πράσινο», ενώ η βιομηχανία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αποδυναμώνεται (Reuters)

Η Γερμανία σημειώνει πρόοδο στην παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών (ΑΠΕ), αλλά θα πρέπει να επικροτηθεί με μια προειδοποιητική σημείωση, επειδή το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προόδου οφείλεται στην ασθενέστερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω υποτονικής βιομηχανικής δραστηριότητας.

Οι πάροχοι ενέργειας έχουν μειώσει δραστικά τη συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα μέχρι στιγμής φέτος.

Ωστόσο, αυτή η μείωση δεν έχει αντισταθμιστεί από ένα παρόμοιο άλμα στην παραγωγή από ΑΠΕ, υποδηλώνοντας ότι η ασθενής ζήτηση ενέργειας είναι ο οδηγός της χαμηλότερης συνολικής παραγωγής και της μειωμένης παραγωγής ορυκτών καυσίμων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

 

Η διαφορά στην παραγωγή που προέρχεται από ορυκτά καύσιμα

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας είδαν τη συγκεκριμένη παραγωγή από ορυκτά καύσιμα να μειώνεται κατά 19% το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG που επικαλείται ο Gavin Maguire (αρθρογράφος του Reuters).

Ωστόσο, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε μόνο κατά 2,1%.

Η μεγάλη περικοπή στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα οφειλόταν κυρίως στη χαμηλότερη συνολική παραγωγή ενέργειας η οποία μειώθηκε κατά 6% σε ετήσια βάση μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2024 εν μέσω χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας με ασθενή βιομηχανική δραστηριότητα.

Η ανάκαμψη της εν λόγω δραστηριότητας θα ενίσχυε τη ζήτηση ενέργειας στη Γερμανία και οι εταιρείες ηλεκτρισμού της ενδέχεται να χρειαστεί να καταφύγουν σε περισσότερη παραγωγή φυσικού αερίου, αντισταθμίζοντας μέρος της προόδου στον εφοδιασμό καθαρής ενέργειας στο δίκτυο.

Πέρυσι, η αιολική ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα και έγινε η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, σύμφωνα με τη «δεξαμενή σκέψης» καθαρής ενέργειας Ember.

Η Γερμανία βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα για το 46% της ηλεκτρικής της ενέργειας πέρυσι. Ωστόσο, η μόνη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν η αιολική με μερίδιο 27,2%, μπροστά από τον άνθρακα με 26,8%.

Οι πτώσεις στα πυρηνικά και στον άνθρακα (από το 2015)

Τα τελευταία 9 χρόνια, οι πτώσεις της Γερμανίας στην πυρηνική ενέργεια (καταργήθηκαν σταδιακά το 2023) και στην παραγωγή άνθρακα αντιμετώπισαν ως επί το πλείστον υψηλότερη παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας παράλληλα με τις καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας και την παραγωγή αερίου, έδειξε η Ευρωπαϊκή Επισκόπηση Ηλεκτρισμού 2024 της Ember νωρίτερα φέτος.

Η Γερμανία εγκατέστησε δυναμικότητα υψηλής ισχύος σε επίπεδα ρεκόρ από ηλιακή και αιολική ενέργεια το 2023, αλλά μόνο οι προσθήκες ηλιακής ενέργειας πέτυχαν τους κυβερνητικούς στόχους, ενώ οι εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας δεν πέτυχαν τους στόχους.

 

Πορεία προόδου ενόψει του 2030, αλλά…

Η νέα ηλιακή δυναμικότητα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης ενόψει του 2030.

Η αιολική ενέργεια σημείωσε επίσης αύξηση στους σχετικούς διαγωνισμούς οι οποίοι απένειμαν συνολική ισχύ ρεκόρ 6,4 GW πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης αιολικής ενέργειας BWE στα τέλη του 2023.

Δυστυχώς, αυτοί ήταν λιγότεροι από τον ετήσιο στόχο των 10 GW.

Ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ακαθάριστη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας έφτασε το 53% το 2023 (44% ήταν το 2022), η χώρα χρειάζεται να επιταχύνει τις εγκαταστάσεις ηλιακής, αιολικής και μπαταρίας ώστε οι ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. 2030.

Το δίκτυο γίνεται πιο πράσινο και οι εκπομπές από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται, αλλά αυτές οι εξελίξεις οφείλονται κυρίως στην αναιμική οικονομική ανάπτυξη και την αδύναμη βιομηχανία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

 

Η παρακμή της γερμανικής βιομηχανίας

Το υψηλό ενεργειακό κόστος ήταν ένας βασικός λόγος για την αδύναμη μεταποιητική και βιομηχανική δραστηριότητα στη Γερμανία τα τελευταία δύο χρόνια. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες, ιδιαίτερα τα χημικά και τα λιπάσματα, έχουν πληγεί περισσότερο.

«Κανένας άλλος κλάδος δεν έχει πληγεί περισσότερο από τον «νέο ενεργειακό κόσμο» (χαμηλότερες απόλυτες εισαγωγές φυσικού αερίου και υψηλότερες τιμές ενέργειας σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα και σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και την Κίνα) από τη χημική βιομηχανία», ανέφερε η Deutsche Bank Research τον Φεβρουάριο. φέτος, λέγοντας ότι η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής της Γερμανίας «δεν έχει τελειώσει ακόμη».

Ούτε η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) είναι αισιόδοξη για το εγγύς μέλλον.

Η μεταποιητική παραγωγή της Γερμανίας μειώθηκε πάνω από 7% το 4ο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με τα τέλη του 2019 (πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας), ανέφερε ο βιομηχανικός οργανισμός σε έκθεσή του τον Μάιο.

Η BDI αναμένει ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία θα συνεχίσει να μειώνεται και θα συρρικνωθεί κατά άλλο 1,5% το 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η βιομηχανική παραγωγή είχε μειωθεί κατά 0,5% ετησίως.

«Η γερμανική βιομηχανία έχει χάσει σχεδόν την ανάπτυξη μιας δεκαετίας στην παραγωγή», δήλωσε η BDI.

Αυτή η ασθενής βιομηχανική απόδοση, εν μέρει λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους, συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία. Όταν η βιομηχανική δραστηριότητα ανακάμψει, οι Γερμανοί παραγωγοί ενέργειας μπορεί να χρειαστεί να δημιουργήσουν σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση ορυκτών καυσίμων για να καλύψουν τη ζήτηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης