Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις δεσμεύσεις του

Η παραγωγή πετρελαίου του OPEC συνεχίζει να αυξάνεται παρά τις δεσμεύσεις του
Η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής προήλθε από το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του οργανισμού, το οποίο μείωσε την παραγωγή κατά 50.000 bpd, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters
Η υψηλότερη παραγωγή πετρελαίου στη Νιγηρία και το Ιράν ενίσχυσε συνολικά την παραγωγή του OPEC τον Ιούνιο για δεύτερο σερί μήνα, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Reuters.

Συγκεκριμένα, οι 12 παραγωγοί του οργανισμού άντλησαν 26,7 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως (bpd) τον Ιούνιο, αυξημένα κατά 70.000 bpd σε σύγκριση με τον Μάιο, διαπίστωσε η έρευνα, η οποία παρακολουθεί την προσφορά στην αγορά και βασίζεται σε πληροφορίες που παρέχονται από πηγές του κλάδου και ναυτιλιακά δεδομένα.

Πιο αναλυτικά, η Νιγηρία αύξησε την παραγωγή πετρελαίου κατά περίπου 50.000 βαρέλια ημερησίως τον περασμένο μήνα, καθώς ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή μετά από χρόνια.

Την ίδια στιγμή, το Ιράν, το οποίο εξαιρείται από τη συμφωνία ΟPEC+, είδε την παραγωγή του να αυξάνεται στα 3,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιούνιο, φτάνοντας σε υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με τις έρευνες του Reuters.

Μείωση της παραγωγής από το Ιράκ

Η μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής προήλθε από το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του οργανισμού, το οποίο μείωσε την παραγωγή κατά 50.000 bpd, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Reuters.

Παρ' όλα αυτά, το Ιράκ συνέχισε να υπερβαίνει την ποσόστωσή του στον OPEC+ τον περασμένο μήνα.

Ο OPEC στο σύνολό του παρήγαγε 280.000 bpd αργού πάνω από τον τεκμαρτό στόχο για τα εννέα μέλη του που δεσμεύονται από το σύμφωνο.

Η υπερπαραγωγή του Ιράκ συνέχισε να αντιπροσωπεύει τις μεγαλύτερες ποσότητες που υπερέβαιναν τους στόχους, σύμφωνα με την έρευνα του Reuters.

Τα στοιχεία για τον Μάιο

Τον Μάιο, η παραγωγή αργού πετρελαίου του OPEC αυξήθηκε κατά 29.000 bpd σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Η συνολική παραγωγή αργού πετρελαίου και από τους 12 παραγωγούς του OPEC ανήλθε κατά μέσο όρο σε 26,63 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάιο του 2024, αυξημένη κατά 29.000 βαρέλια σε σχέση με τον Απρίλιο, σύμφωνα με πηγές.

Το Ιράκ, το οποίο απέτυχε να τηρήσει το ανώτατο όριο παραγωγής των 4 εκατομμυρίων βαρελιών, άντλησε 4,195 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, μειωμένο κατά 7.000 σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά σχεδόν 200.000 πάνω από τον στόχο του, σύμφωνα με τις πηγές του OPEC.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης