Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ αποκαθηλώνει Μακρόν - Στροφή Μπαρντελά για Ουκρανία (Βloomberg)

Η ΕΕ αποκαθηλώνει Μακρόν - Στροφή Μπαρντελά για Ουκρανία (Βloomberg)
Είναι ευνόητο ότι μια αλλαγή στάσης της Γαλλίας απέναντι στον πόλεμο θα επηρεάσει και την οικονομική πορεία της χώρας, ειδικά τώρα που θα απαιτηθούν όπως όλα δείχνουν ριζικές δημοσιονομικές προσαρμογές
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέπληξε τη Γαλλία και την Ιταλία για τα μεγάλα τους ελλείμματα, με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα δημοσιονομικά των ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών να τεστάρει τις αντοχές της ΕΕ σε μια περίοδο ειδικά που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις γαλλικές εκλογές οι οποίες φαίνεται πως θα κρίνουν πολλά.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Τετάρτη (19/6) έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία λοιπόν όσο πλησιάζουν οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές, οι οποίες έχουν αναστατώσει τους επενδυτές καθώς μια επικράτηση είτε της Λεπέν είτε του αριστερού συνασπισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε περαιτέρω διόγκωση του ελλείμματος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, συνολικά, επτά κράτη-μέλη δέχθηκαν μομφές από τους αξιωματούχους του μπλοκ για τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα που υπερβαίνουν το όριο του 3%, με αποτέλεσμα να «φλερτάρουν» με την επιβολή προστίμων.

Ο νικητής θα κρίνει την δημοσιονομική πορεία

Από τις χώρες αυτές, η Γαλλία και η Ιταλία τραβούν τα περισσότερα βλέμματα εξαιτίας της ισχύος τους ως η δεύτερη και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αντίστοιχα, με χρέη που ξεπερνούν αισθητά το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

«Όποια κυβέρνηση και αν σχηματιστεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου θα αντιμετωπίσει την υποχρέωση να συνεργαστεί με την Κομισιόν για να καθορίσει μια μεσοπρόθεσμη στρατηγική», ανέφερε στο Reuters, αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών.

Το κόμμα του νυν προέδρου Μακρόν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός και η αριστερή συμμαχία με επικεφαλής τον Μελανσόν προβάλλουν μια πιο εχθρική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες.

Το κόμμα της Λεπέν θέλει να μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, τις τιμές της ενέργειας και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες, ενώ υποστηρίζει μια προστατευτική οικονομική πολιτική «η Γαλλία πρώτα», κάνοντας τις αγορές ήδη να ανησυχούν για τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η ανακοίνωση των εκλογών από τον Μακρόν προκάλεσε έναν νευρικό κλονισμό στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διαφορά μεταξύ γαλλικών και γερμανικών ομολόγων, ενώ σε περίπτωση που το μέχρι τώρα φαβορί (η Λεπέν) αναδειχθεί στην πρώτη θέση, πολλοί είναι οι αναλυτές που εικάζουν ότι η αναταραχή στις αγορές θα συνεχιστεί περαιτέρω.

Το spread έχει σκαρφαλώσει κατά 32 μονάδες βάσης από τότε που ο Μακρόν ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές, φέρνοντας τις αγορές σε δίνη. Ορισμένοι επενδυτές λένε ότι η διαφορά θα μπορούσε τελικά να φτάσει μέχρι και τις 100 μονάδες βάσης, ένα επίπεδο που παρατηρήθηκε για τελευταία φορά όταν η κρίση δημόσιου χρέους της ευρωζώνης ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Aπό την άλλη πλευρά ο Μπαρντελά σε συνέντευξή του τόνισε την προτεραιότητα για σταθεροποίηση της οικονομίας όσον αφορά στα δημοσιονομικά και δήλωσε, ότι θα προσλάβει ανεξάρτητο «Οίκο» σε περίπτωση που εκλεγεί για να αποδώσει την πραγματική κατάσταση μετά τις αβεβαιότητες που έχει επιφέρει η προεδρία Μακρόν.

Σημείωσε μάλιστα ότι ο στόχος είναι να υποχωρήσουν τα spreads
που αυξήθηκαν έναντι των γερμανικών ομολόγων μετά την προκήρυξη των εκλογών.

Λεπέν: Ναι στη στήριξη της Ουκρανίας, όχι στην αποστολή στρατού

Στο μεταξύ, το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία αναδεικνύει όλο και περισσότερο το κόμμα της Λεπέν μετά τη δήλωση του Μπαρντελά, προέδρου του κόμματος Εθνικός Συναγερμός, ότι το κόμμα του είναι υπέρ της παροχής στην Ουκρανία των εξοπλισμών που χρειάζεται για να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, αλλά όχι εξοπλισμού που θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ευρύτερο πόλεμο.

Σε αντίθεση με τον Μακρόν, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι είναι αντίθετος στην αποστολή γαλλικών στρατευμάτων σε ουκρανικό έδαφος.

Είναι ευνόητο ότι μια αλλαγή στάσης της Γαλλίας απέναντι στον πόλεμο θα επηρεάσει και την οικονομική πορεία της χώρας, ειδικά τώρα που θα απαιτηθούν όπως όλα δείχνουν ριζικές δημοσιονομικές προσαρμογές για να αλλάξει προς το θετικότερο η οικονομία του Παρισιού.

Κανείς Γάλλος δεν θα ήθελε μια αχρείαστη επιβάρυνση των δημόσιων ταμείων, οπότε η πιο προστατευτική πολιτική που ευαγγελίζεται η Λεπέν, ίσως σπρώξει το εκλογικό σώμα πιο μαζικά προς το μέρος της.

Ο Μπαρντελά, ο οποίος ενδέχεται να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα της Λεπέν πάρει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, μιλούσε στο περιθώριο της αμυντικής έκθεσης Eurosatory στα περίχωρα του Παρισιού.

«Θέλω η Ουκρανία να έχει τα πυρομαχικά και τον εξοπλισμό που χρειάζεται για να αντέξει, αλλά η κόκκινη γραμμή μου δεν θα αλλάξει: όχι κινήσεις που θα μπορούσαν να έχουν συνέπειες».

Να σημειωθεί ότι ο Μακρόν υπήρξε ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές του Κιέβου, με τη στρατηγική του να περιλαμβάνει την αποστολή στρατιωτικών στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης