Τελευταία Νέα

Ετοιμάζουν συμπληρωματική σύμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου

Ετοιμάζουν συμπληρωματική σύμβαση για την πλήρη αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου

 Την τουριστική της ανάπτυξη σχεδιάζει το Υπερταμείο

 

Συμπληρωματικές εργασίες θα απαιτηθούν για την πλήρη αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου, η οποία επαναλειτουργεί και αυτή τη θερινή περίοδο από την 1η Μαΐου. Η αποκατάσταση των πρανών στην πλευρά της Πελοποννήσου από τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από τον Νοέμβριο του 2022 βρίσκεται στην τελική φάση, ενώ το Υπερταμείο έχει βάλει μπροστά τον σχεδιασμό για την αναμόρφωση της Διώρυγας σε πόλο τουριστικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με απάντηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, κινούνται ήδη οι διαδικασίες για τη σύναψη συμπληρωματικής σύμβασης εργασιών για την ολοκλήρωση του αρχικά εγκεκριμένου συμβατικού αντικειμένου της εργολαβίας. Όσον αφορά, δε, στο κύριο έργο, που εκτελεί η ΑΚΤΩΡ με συνολική δαπάνη 30,57 εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο τμήμα των 1.030 μέτρων από την πλευρά της Πελοποννήσου. Αφορά τα έργα ξηράς δηλαδή απάλυνση πρανών, σταθεροποίηση ορυγμάτων, ενίσχυση θεμελίωσης νότιου ακρόβαθρου της γέφυρας λυμάτων.

Ενώ τα λιμενικά έργα, δηλαδή η κατασκευή πασαλότοιχου και κεφαλόδεσμου, έχουν κατασκευαστεί σε μήκος 420 μέτρων και υπολείπονται σε μήκος 610 μέτρων. Στο πλαίσιο της υφιστάμενης εργολαβίας και σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, έχει ενισχυθεί η θεμελίωση του νότιου ακρόβαθρου της γέφυρας των αγωγών μεταφοράς λυμάτων. Επίσης, έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης των διαρροών του αγωγού λυμάτων επί της γέφυρας από την αρμόδια ΔΕΥΑ.

Το αναπτυξιακό πλάνο

Από την πλευρά του, το Υπερταμείο, που έχει στο χαρτοφυλάκιό του την Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου, έχει βάλει μπρος τον σχεδιασμό για την τουριστική της ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα real estate πρότζεκτ εκατέρωθεν της Διώρυγας, που, κατά πληροφορίες, θα περιλαμβάνει εμπορικό πάρκο, μαρίνες, δραστηριότητες αναψυχής, μουσείο.

Οι κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της Διώρυγας Κορίνθου, έχουν φέρει αυξημένα έσοδα για τους τέσσερις μήνες λειτουργίας της μέσα στο 2023, που εκτιμώνται σε 4 εκατ. ευρώ, έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος, αλλά για τρίμηνη λειτουργία. Η συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς δεδομένο ότι το 80% της κίνησης είναι από τουριστικά σκάφη, μικρά ως και κρουαζιερόπλοια.

Η αλλαγή του τιμοκαταλόγου της Α.Ε.ΔΙ.Κ., για πρώτη φορά από το 2011, επέφερε μία αύξηση των εσόδων άνω του 42%, προσεγγίζοντας μάλιστα το ταβάνι των 5 εκατ. ευρώ εσόδων σε πλήρη όμως λειτουργία (2019). Τάση που αναμένεται να ενισχυθεί όταν ολοκληρωθούν τα έργα που είναι σε εξέλιξη. Σε επίπεδο υπηρεσιών, η ανώνυμη εταιρεία της Διώρυγας διαθέτει πλέον online ticketing, με ψηφιακό το σύνολο των διαδικασιών τιμολόγησης. Είναι ενδεικτικό ότι περίπου 77% των συναλλαγών γίνονται ηλεκτρονικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης