ΕΥΔΑΠ: H επόμενη μέρα της Ψυττάλειας με αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμιση

ΕΥΔΑΠ: H επόμενη μέρα της Ψυττάλειας με αύξηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και αναβάθμιση
Η τεχνική περιγραφή της μελέτης για την 3η φάση του ΚΕΛ Ψυττάλειας, που εκπόνησε η γενική διεύθυνση Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, τέθηκε σε προκαταρκτική διαβούλευση ως τις 30/09/2024

Την επόμενη ημέρα της Ψυττάλειας δρομολογεί η ΕΥΔΑΠ, αναζητώντας τον βέλτιστο τρόπο εκμετάλλευσης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, που με δυναμικότητα σχεδιασμού 5,6 εκατ. ισοδύναμου πληθυσμού είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Οι προκλήσεις της νέας εποχής, με κυρίαρχη την κλιματική αλλαγή που έχει χτυπήσει ήδη «κίτρινο συναγερμό» στη λειψυδρία, θέτουν ψηλά τον πήχη για την 3η φάση της Ψυττάλειας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ελλάδα, καθώς συμβάλλει καθοριστικά στην αναβίωση, προστασία και ενίσχυση της βιοποικιλότητας και της βιωσιμότητας του οικοσυστήματος του Σαρωνικού Κόλπου. Σήμερα, με τη λειτουργία του ΚΕΛ Ψυττάλειας επιτυγχάνονται 93% απομάκρυνση οργανικού φορτίου και 80% απομάκρυνση αζώτου. Ακόμα, μειώνεται το αποτύπωμα άνθρακα της ΕΥΔΑΠ, μέσω της πλήρους αξιοποίησης των παραγόμενων βιοστερεών και του βιοαερίου για την παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Η Ψυττάλεια είναι ο κύριος αποδέκτης των λυμάτων του λεκανοπεδίου, με μέση ημερησία παροχή 680.000 κυβικών μέτρων εισερχομένων αστικών λυμάτων και προεπεξεργασμένων στην πηγή υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Επιπλέον, στο ΚΕΛ καταλήγει και ποσότητα όμβριων υδάτων μέσω του παντορροϊκού δικτύου που προέρχεται από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, η οποία αντιστοιχεί στο 1% περίπου του συνολικού δικτύου.


Σε διαβούλευση η προκαταρτική μελέτη


Η τεχνική περιγραφή της μελέτης για την 3η φάση του ΚΕΛ Ψυττάλειας, που εκπόνησε η γενική διεύθυνση Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, τέθηκε σε προκαταρκτική διαβούλευση ως τις 30/09/2024, αποσκοπώντας στην κατάρτιση τεχνικών προδιαγραφών για επικείμενο διαγωνισμό. Αυτό το ενδιάμεσο στάδιο προετοιμασίας απευθύνεται σε μελετητές.

Στόχος είναι η συλλογή προτάσεων και απόψεων, ώστε να «κλειδώσει» η τεχνική περιγραφή του αντικειμένου που αφορά στην εκπόνηση μελέτης βέλτιστης εκμετάλλευσης του ΚΕΛ Ψυττάλειας, που θα οδηγήσει σε επόμενη φάση στην «Ψυττάλεια 3.0».

Ειδικότερα, σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή των υφισταμένων και υπό κατασκευή έργων και η αξιολόγηση του τρόπου λειτουργίας του ΚΕΛ, σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ). Θα πρέπει ακόμη να συμμορφωθεί και με τις απαιτήσεις της νέας Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων. 

Επίσης, θα επιδιωχθεί η βελτιστοποίηση της εκμετάλλευσης του ΚΕΛ με σκοπό τη βιωσιμότητα μέσω της ελαχιστοποίηση του κόστους λειτουργίας της εγκαταστάσεων ανά κυβικό μέτρο λυμάτων, της βέλτιστης αξιοποίησης του ανακτημένου νερού και των προϊόντων της επεξεργασίας (βιολογική ιλύς, βιοαέριο, βιομεθάνιο, υδρογόνο, φώσφορο, κλπ.) κυρίως για την παραγωγή ενέργειας. Ακόμη, ζητούμενο είναι η εξασφάλιση του business continuity σε περίπτωση αδυναμίας, πλημμελούς εκτέλεσης των εργασιών ή έκπτωσης αναδόχων/προμηθευτών/παρόχων υπηρεσιών και τεχνολογίας, μέσω της ανάπτυξης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΥΔΑΠ.


Βιωσιμότητα και ενεργειακή αναβάθμιση

Ο ανάδοχος της μελέτης θα καταθέσει πρόταση για την ένταξη νέων έργων, σε συνδυασμό με τα πραγματικά φορτία λειτουργίας του ΚΕΛ Ψυττάλειας και τις απαιτήσεις της ΑΕΠΟ, συνοδευόμενη με ανάλυση κόστους – οφέλους για κάθε έργο. Θα προχωρήσει, επίσης, σε συγκριτική ανάλυση του κόστους λειτουργίας του ΚΕΛ ανά κ.μ. λυμάτων με ανάλογες εγκαταστάσεις παγκοσμίως (benchmarking), όπως και της ενεργειακής κατανάλωσης στα διάφορα στάδια επεξεργασίας.

Βάσει όλων των παραπάνω, θα εκπονήσει προτάσεις για περαιτέρω μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, που θα περιλαμβάνουν και ανάλυση κόστους – οφέλους. Σημειώνεται ότι υπάρχει ήδη σύμβαση για έργα ενεργειακής βελτιστοποίησης που θα πρέπει να συνεκτιμηθούν. Μέσα στο 2023, χάρη στην επιτάχυνση των προβλεπόμενων επενδύσεων, η καταναλισκόμενη ενέργεια του ΚΕΛ Ψυττάλειας μειώθηκε κατά 17%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του συμβατικού 2%.

Παράλληλα, ο μελετητής θα κληθεί να προτείνει και μεθόδους αύξησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, βέλτιστης αξιοποίηση της βιολογικής ιλύος και προϊόντων επεξεργασίας, καθώς και βέλτιστης αξιοποίησης του ανακτημένου νερού. Θα διερευνηθεί τέλος η δυνατότητα συμμετοχής του ΚΕΛ στο πρόγραμμα διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέσω ανάλυσης των ευκαιριών που προβλέπονται στο νέο Διαχειριστικό Σχέδιο του ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης