Πώς θα μπουν στη πρίζα ακόμη 100 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα

Πώς θα μπουν στη πρίζα ακόμη 100 ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα

Να εγκαταστήσει εγκαίρως τις υποδομές φόρτισης για τα επιπλέον 100 ολοκαίνουργια ηλεκτρικά λεωφορεία που θα παραληφθούν ως το πρώτο τρίμηνο του 2025 επιχειρεί η ΟΣΥ. Έχοντας βάλει στον προγραμματισμό των δρομολογίων της Αθήνας τα πρώτα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία, προετοιμάζεται να υποδεχθεί τα συνολικά 300 νέα οχήματα με leasing που θα ξεκινήσουν να φτάνουν ως το τέλος του έτους.

Η νέα σύμβαση, ύψους 248,64 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που υπεγράφη με την Εθνική Leasing στα τέλη Αυγούστου, άνοιξε έναν νέο δεκαετή κύκλο μίσθωσης οχημάτων για τις ανάγκες του συγκοινωνιακού έργου της πρωτεύουσας. Μεταξύ των συνολικά 300 οχημάτων θα παραληφθούν και 100 ηλεκτροκίνητα, για την τροφοδοσία των οποίων η ΟΣΥ ξεκίνησε διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό.

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση υποδομών φόρτισης για τα 100 ηλεκτρικά λεωφορεία, στα  100 νέων ηλεκτρικών οχημάτων στα αμαξοστάσια του Ρέντη και του Βοτανικού. Η εκτιμωμένη προϋπολογισθείσα δαπάνης ανέρχεται σε 8,52 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ και του δικαιώματος προαίρεσης.

Σημειώνεται ότι οι φορτιστές αποτελούν παρελκόμενα των οχημάτων και περιλαμβάνονται στην σύμβαση μίσθωσης. Μέρος των νέων υποδομών φόρτισης θα εγκατασταθούν στο αμαξοστάσιο του Βοτανικού, που δεν περιλαμβανόταν στο πρώτο κύμα των 140 ηλεκτρικών οχημάτων που εντάχθηκαν στον στόλο της Αθήνας.

Με υποδομές βραδείας φόρτισης

Όπως προβλέπεται, λόγω των λειτουργικών απαιτήσεων του συγκοινωνιακού έργου εντός της περιφέρειας Αττικής, της έκτασης και της μορφής του δικτύου των αστικών οδικών μέσων, την άμεση ανάγκη προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων και προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις ως προς τη χωροθέτηση των φορτιστών σε σημεία του οδικού δικτύου, η φόρτιση θα γίνεται στα αμαξοστάσια με φορτιστές βραδείας φόρτισης των 90KW.

Το αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνει τις ηλεκτρικές υποδομές που απαιτούνται στις νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με την προσθήκη εξωτερικών Compact υποσταθμών (Κιόσκια) και τους αντίστοιχους εξωτερικούς πίνακες (Pillars) για την τροφοδοσία των προστιθέμενων ηλεκτρικών παροχών για τους νέους φορτιστές.

Στον εκτιμώμενο προϋπολογισμό των 8,52 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνεται και η δυνατότητα προσαύξησης της ποσότητας ως 15% σε περίπτωση ρητά καθορισμένης επαύξησης του φυσικού αντικειμένου. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται, δηλαδή, ρήτρα αναθεώρησης της ποσότητας, με μονομερή δήλωση του αναθέτοντος φορέα, που είναι η ΟΣΥ ως 15%, καθώς επίσης και δικαίωμα περιορισμού ως 50% για μείωση της ποσότητας, πάντοτε εντός του εγκεκριμένου προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως οι ποσότητες θα οριστικοποιηθούν πριν την κατακύρωση στον ανάδοχο. Οι προσφορές θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 19 Σεπτεμβρίου και ο χρόνος ολοκλήρωσης της προμήθειας και εγκατάστασης του συμβατικού αντικειμένου, ορίζεται στους 3 μήνες από την παράδοση των χώρων των αμαξοστασίων στον ανάδοχο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης