Περιφέρεια Αττικής: Ναι στην επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών στην Παιανία

Περιφέρεια Αττικής: Ναι στην επένδυση των 150 εκατ. ευρώ στο Ιατρικό Πάρκο Αθηνών στην Παιανία
Θα δημιουργηθούν 420 κλίνες νοσηλείας, 5.500 νέες θέσεις εργασίας

Θετικά γνωμοδότησε η Περιφέρεια Αττικής για τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του επενδυτικού σχεδίου δημιουργίας ενός πρότυπου πάρκου υπηρεσιών Υγείας στην Ανατολική Αττική. Η επένδυση εκτιμώμενου ύψους 150 εκατ. ευρώ κυοφορείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, όμως χρειάστηκε πολύς χρόνος για να ωριμάσει. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετά βήματα ακόμα να γίνουν για να γίνει πραγματικότητα.

Σύμφωνα με τη ΣΜΠΕ, σκοπός του σχεδίου είναι η δημιουργία ενός υποδοχέα μιας επένδυσης υπερτοπικής κλίμακας, που θα περιλαμβάνει συγκρότημα κλινικών σε συνολική έκταση 82,5 στρεμμάτων, εντός των ορίων του Δήμου Παιανίας. Θα δημιουργηθούν 420 κλίνες νοσηλείας, 5.500 νέες θέσεις εργασίας τόσο σε ανειδίκευτο, όσο και σε ιδιαίτερα υψηλού επιστημονικού επιπέδου προσωπικό.

Πρόκειται για μια επένδυση εθνικής εμβέλειας και στρατηγικής σημασίας που σε συνδυασμό με την άμεση εγγύτητα της περιοχής επέμβασης με την βασική πύλη εισόδου στην χώρα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», δύναται να καταστήσει την Ανατολική Αττική ως ένα πόλο παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας με έμφαση στον ιατρικό τουρισμό, με διεθνή ακτινοβολία.

Ο χάρτης της επένδυσης

Ειδικότερα, η περιοχή επέμβασης αποτελείται από επτά επιμέρους γεωτεμάχια, τα οποία στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου μπορούν να αναπτυχθούν με ενιαίο ολοκληρωμένο χωρικό/πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Αυτά βρίσκονται στο βόρειο όριο του δήμου Παιανίας και σε επαφή με τον δήμο Παλλήνης.

Το σύνολο της έκτασης «διχοτομεί» η εγκαταλελειμμένη ζώνης της παλαιάς Σιδηροδρομικής Γραμμής Λαυρίου-Αγίων Αναργύρων, που ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Αυτή θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του Ιατρικού Πάρκου.

Θα δημιουργηθούν, επίσης, χώροι πρασίνου, κοινόχρηστοι χώροι, πεζόδρομοι, ενώ θα μεταφερθεί στο πλάι της οδού Παλαιοπαναγιάς ως ποδηλατόδρομος – τμήμα του ευρύτερου δικτύου ποδηλατοδρόμων της Αττικής. Ο φορέας της επένδυσης θα αναλάβει εκτός από την εκτέλεση όλων των έργων τεχνικής υποδομής για τις εγκαταστάσεις του Ιατρικού Πάρκου, καθώς και για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου, χώρων στάθμευσης, πρασίνου κ.λπ.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης στο σύνολο 82.529,2 τ.μ. δεν υπερβαίνει το 0,45 και η συνολική επιφάνεια της δόμησης τα 37.138,92 τ.μ. Ειδικότερα, ο συντελεστής δόμησης στο τμήμα των οικοδομικών τετραγώνων των κοινωφελών χρήσεων, όπως αυτά θα καθοριστούν στην μελέτη του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής ανέρχεται σε 0,6. Η μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη ανέρχεται στο 30%, το μέγιστο ύψος σε 18 μέτρα σύμφωνα με τον ΝΟΚ και ο μέγιστος αριθμός ορόφων 5.

Μεταξύ άλλων, το Ιατρικό Πάρκο θα περιλαμβάνει μονάδα Τεχνητής Αναπαραγωγής 1.000 τ.μ., αντίστοιχης έκτασης τμήμα Ακτινοθεραπείας, συγκρότημα υβριδικών χειρουργείων 500 τ.μ. και συγκρότημα ρομποτικής χειρουργικής 300 τ.μ.

Σημειώνεται ότι για την κυκλοφοριακή σύνδεση του Ιατρικού Πάρκου με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο, στη ΣΜΠΕ προτείνονται δύο λύσεις εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης της Αττικής Οδού. Για αυτόν τον λόγο, η Περιφέρεια ζητεί από τον φορέα του έργου να εξασφαλίσει το επιτρεπτό υλοποίησής τους.

Φορέας της επένδυσης είναι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών και συγκεκριμένα η εταιρεία EUROSITE ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ Α.Ε.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης