Διεθνή

Euractiv: Η όξυνση των σχέσεων ΕΕ - Κίνας και ο παράγοντας Trump

Euractiv: Η όξυνση των σχέσεων ΕΕ - Κίνας και ο παράγοντας Trump
Ο Trump έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα ότι «κλέβει» τις θέσεις εργασίας και την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ και καταδίκασε τις χώρες της ΕΕ επειδή δεν δαπανούν περισσότερα για τη δική τους άμυνα
Οι σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ χειροτερεύουν - και θα μπορούσαν να επιδεινωθούν ραγδαία όταν ο Donald Trump επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα 20/01.

Η υπόσχεση του αυτοαποκαλούμενου «ανθρώπου των δασμών» να επιβάλει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές των ΗΠΑ μπορεί να ώθησε τις Βρυξέλλες και το Πεκίνο να χαλαρώσουν τους εμπορικούς δεσμούς για να περιορίσουν τις πιθανές επιπτώσεις στις βιομηχανίες τους με εξαγωγικό προσανατολισμό.

Αλλά οι τριβές μεταξύ της ΕΕ και του δεύτερου μεγαλύτερου εμπορικού εταίρου της δεν δείχνουν σημάδια ύφεσης, εν μέσω επίμονων ευρωπαϊκών ανησυχιών για τις κρατικά επιδοτούμενες κινεζικές εξαγωγές και τους αυξανόμενους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς του Πεκίνου με τη Ρωσία, σημειώνει η Euractiv.

Σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη μια σειρά από σοβαρές οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις -μεταξύ των οποίων η κρίση της γερμανικής βιομηχανίας και το εκρηκτικό έλλειμμα της Γαλλίας- η επιδείνωση των εμπορικών δεσμών με την Κίνα είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η ήπειρος.

Παρά την ανακοίνωση ότι θα πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής ΕΕ-Κίνας αργότερα φέτος, οι ενδείξεις για την αύξηση των εμπορικών εντάσεων ήταν εμφανείς την τελευταία εβδομάδα.

Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε το Πεκίνο για «συστηματικές διακρίσεις» εις βάρος των παραγωγών ιατρικών συσκευών της ΕΕ σε προσφορές για δημόσιες συμβάσεις και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα απαγορεύοντας στις κινεζικές εταιρείες από τη δική της αγορά δημόσιων συμβάσεων.

Ο ισχυρισμός αυτός ακολούθησε την απόφαση της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα να επιβάλει «οριστικούς» (δηλαδή πενταετείς) δασμούς αντιντάμπινγκ στον κινεζικό εξοπλισμό πρόσβασης κινητής τηλεφωνίας, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την εγκατάσταση ηλεκτρικών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, καθώς και στο διοξείδιο του τιτανίου, βασικό συστατικό σε είδη οικιακής χρήσης όπως τα χρώματα και τα πλαστικά.

Οι δασμοί επιβλήθηκαν την ίδια ημέρα που το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας καταδίκασε την «επιλεκτική εφαρμογή» του κανονισμού της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις (FSR): νομοθεσία την οποία οι Βρυξέλλες έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει για να ξεκινήσουν έρευνες σε κινεζικές επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από το κράτος κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Η πρόσφατη διαμάχη ακολουθεί την αμφιλεγόμενη επιβολή δασμών από την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV) πέρυσι, η οποία ώθησε το εξοργισμένο Πεκίνο να επιβάλει ανταποδοτικούς δασμούς στις εξαγωγές μπράντι της ΕΕ.

«Χωρίς αμφιβολία, οι σχέσεις ΕΕ-Κίνας χειροτερεύουν», δήλωσε ο Tobias Gehrke, ανώτερος αναλυτής πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.

«Και νομίζω ότι αυτό αναγνωρίζεται και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Καταναλωτικά προβλήματα

Οι αναλυτές επεσήμαναν δύο βασικές πηγές τριβής μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Η πρώτη, είναι η επίμονη αποτυχία του Πεκίνου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν από το κρατικά επιδοτούμενο, εξαγωγικό βιομηχανικό μοντέλο του.

Αυτό, εξήγησαν, έχει προκαλέσει ένα παγκόσμιο πλεόνασμα κινεζικών προϊόντων που έχει βλάψει δυσανάλογα την ανοικτή οικονομία της Ευρώπης, η οποία επί του παρόντος ταλανίζεται από μια σειρά άλλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των υψηλών τιμών της ενέργειας, των αυξημένων επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ζήτησης.

Πράγματι, το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται: τα επίσημα τελωνειακά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι το παγκόσμιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας αυξήθηκε σε σχεδόν 1 τρισ. δολάρια το 2024, με τις ετήσιες εξαγωγές προς την ΕΕ να έχουν αυξηθεί κατά 8.8%.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν επίσης ότι η ίδια η οικονομική αδυναμία της Κίνας σημαίνει ότι είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τη βιομηχανική της πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με τον πιο προφανή τρόπο: με την ενίσχυση της εγχώριας κατανάλωσης.

Επισήμαναν επίσης την ιδεολογική αντίθεση του ηγέτη Xi Jinping στον ευρωπαϊκού τύπου «φιλανθρωπισμό», καθώς και τα υψηλά επίπεδα χρέους και το χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, ως σημαντικά εμπόδια στη βιώσιμη δημοσιονομική τόνωση.

«Δεν είναι τόσο εύκολο (να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση)», δήλωσε η Alicia García-Herrero, ανώτερη συνεργάτης στο think tank Bruegel.

«Θα πρέπει να αλλάξουν ριζικά το οικονομικό τους μοντέλο».

Οι σχέσεις με τη Ρωσία

Το δεύτερο βασικό ζήτημα που επηρεάζει τις σχέσεις ΕΕ-Κίνας είναι οι όλο και πιο στενοί πολιτικοί και οικονομικοί δεσμοί της Κίνας με τη Ρωσία, της οποίας ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εισέλθει στον τέταρτο χρόνο του τον Φεβρουάριο, προσθέτουν οι αναλυτές.

Από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το συνολικό εμπόριο Κίνας-Ρωσίας έχει εκτοξευθεί από 147 δισ. δολάρια το 2021 σε 244 δισ. δολ. το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Η Γκαρσία-Ερρέρο δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ θα ήταν «ανόητοι» αν πίστευαν ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου θα αντιστραφούν τα επόμενα χρόνια - αν και παραδέχθηκε ότι είναι απίθανο οι περισσότεροι ηγέτες της ΕΕ να εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό είναι μια πραγματική πιθανότητα.

«Έχει περάσει πάρα πολύς καιρός, περιμένοντας τον Γκοντό, και η Κίνα δεν έχει έρθει», είπε.

Τα σχόλιά της επαναλήφθηκαν από τον Gehrke, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Trump θα μπορούσε να αναγκάσει την Ευρώπη να υιοθετήσει την πιο γερακίσια γραμμή της Ουάσινγκτον για το Πεκίνο, προκειμένου να αποφύγει τους δασμούς στις εξαγωγές της ΕΕ και να παραμείνει υπό την ομπρέλα ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο Trump έχει επανειλημμένα κατηγορήσει την Κίνα ότι «κλέβει» τις θέσεις εργασίας και την πνευματική ιδιοκτησία των ΗΠΑ και καταδίκασε τις χώρες της ΕΕ επειδή δεν δαπανούν περισσότερα για τη δική τους άμυνα.

«Νομίζω ότι η Ευρώπη είναι τόσο εκτεθειμένη στη στρατιωτική απειλή της Ρωσίας που οι Ευρωπαίοι θα τα ρίξουν όλα με τον Trump», δήλωσε ο Gehrke.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην αμερικανική ομπρέλα ασφαλείας αυτή τη στιγμή, οπότε τα εμπορικά ζητήματα καθίστανται δευτερεύοντα», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης