Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Goldman Sachs: Στα 76 δολ. βλέπει την μέση τιμή του πετρελαίου το 2025

Goldman Sachs: Στα 76 δολ. βλέπει την μέση τιμή του πετρελαίου το 2025
Περιορισμένες ανοδικές δυνατότητες λόγω της υψηλής πλεονάζουσας χωρητικότητας και των πιθανών εμπορικών δασμών

Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να διαμορφωθούν κατά μέσο όρο στα 76 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, εν μέσω επαρκούς προσφοράς και άφθονου πλεονάζοντος δυναμικού, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

«Συνολικά, εξακολουθούμε να βλέπουμε τους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για το εύρος των 70-85 $/βαρέλι ως διπλής όψης, καθώς οι καθοδικοί κίνδυνοι τιμών από την υψηλή πλεονάζουσα χωρητικότητα και τους δυνητικά ευρύτερους εμπορικούς δασμούς αντισταθμίζουν την ανοδική τιμή», επισημαίνουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας σε note που δημοσιεύει το Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι επί του παρόντος κοντά στην πρόβλεψη της Goldman για το επόμενο έτος. Νωρίς την Τετάρτη, οι τιμές του Brent υποχώρησαν πάνω από 1% στα 74,60 δολάρια. Το αμερικανικό αργό, WTI Crude, διατηρήθηκε στα 70 δολάρια το βαρέλι, διαπραγματευόμενο με πτώση 1,8% στα 70,40 δολάρια, αφού το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API) ανακοίνωσε αργά την Τρίτη αύξηση αποθεμάτων αργού που ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω αυτού που οι αναλυτές της Goldman περιέγραψαν ως spreads του Brent.

«Παρά τη μεγάλη παγκόσμια πλεονάζουσα χωρητικότητα και τη μέχρι στιγμής αδιάκοπη παραγωγή πετρελαίου από το Ιράν, δεν πιστεύουμε ότι η υπερφόρτωση της προσφοράς το 2025 είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία», προειδοποίησαν οι αναλυτές της Goldman.

Γεωπολιτικός κίνδυνος

Επί του παρόντος, βλέπουν το ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου περιορισμένο, αλλά προειδοποίησαν ότι η ανεπίλυτη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να πυροδοτήσει το premium κινδύνου πολέμου και τις τιμές του πετρελαίου ανά πάσα στιγμή.

Πριν από δύο μήνες, η Goldman Sachs μείωσε το αναμενόμενο εύρος για το Brent κατά 5 δολάρια στα 70-85 δολάρια το βαρέλι, επικαλούμενη την ασθενέστερη κινεζική ζήτηση πετρελαίου, τα υψηλά αποθέματα και την αύξηση της παραγωγής σχιστόλιθου στις ΗΠΑ.

Η υψηλότερη προσφορά από την Αμερική, και πιθανώς από τον ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτό το έτος και το 2025, οδήγησε την Goldman Sachs να προβλέψει ότι οι τιμές του Brent θα ήταν κατά μέσο όρο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος.

Η Morgan Stanley αναθεώρησε επίσης πρόσφατα τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου προς τα κάτω, αντανακλώντας τις προσδοκίες για αυξημένη προσφορά από παραγωγούς του ΟΠΕΚ και εκτός ΟΠΕΚ εν μέσω ενδείξεων αποδυνάμωσης της παγκόσμιας ζήτησης. Η τράπεζα αναμένει τώρα ότι ενώ η αγορά αργού πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή μέχρι το τρίτο τρίμηνο, θα αρχίσει να σταθεροποιείται το τέταρτο τρίμηνο και ενδεχομένως να κινηθεί σε πλεόνασμα έως το 2025.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης