Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Eκρηκτική ανάπτυξη για Σ.Αραβία και χώρες του Κόλπου αναμένεται το 2025 - Πως επηρεάζει το πετρέλαιο

Eκρηκτική ανάπτυξη για Σ.Αραβία και χώρες του Κόλπου αναμένεται το 2025 - Πως επηρεάζει το πετρέλαιο
Κατά μέσο όρο, οι οικονομίες έξι μελών του Gulf Cooperation Council (GCC), δηλαδή των Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη κατά 4,1% το 2025,
Η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας πρόκειται να παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 4,4% τον επόμενο χρόνο, πετυχαίνοντας τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε τρία χρόνια καθώς αναμενόταν να πιάσει μόλις 1,3%. Αυτό πρόκειται να συμβεί, καθώς o OPEC+ θα αρχίσει να χαλαρώνει τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου από τον επόμενο Δεκέμβρη (πηγή Reuters).

Ώθηση γρηγορότερης ανάπτυξης για της οικονομίες χωρών του GCC

Κατά μέσο όρο, οι οικονομίες έξι μελών του Gulf Cooperation Council (GCC), δηλαδή των Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αναμένεται να παρουσιάσουν ανάπτυξη κατά 4,1% το 2025, κάτι που αν το συγκρίνουμε με το προβλεπόμενο για φέτος ποσοστό ανάπτυξης 1,8%, ξεπερνά ακόμα και το αναμενόμενο ποσοστό ανάπτυξης που έδινε το Reuters, σε δημοσκόπηση του τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό ήταν μόλις 3,7%.

Η οικονομία στην Σαουδική Αραβία

Η σταδιακή αντιστροφή της μείωσης στην παραγωγή πετρελαίου από τον όμιλο OPEC+, βασικά μέλη του οποίου είναι χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναμένεται να προσφέρει μια τονωτική ένεση στις οικονομίες του GCC τον επόμενο χρόνο και επιφέροντας γρηγορότερη ανάπτυξη του ΑΕΠ, με βάση τις εκτιμήσεις διαφόρων αναλυτών.

Βέβαια, η οικονομία της Σαουδικής Αραβίας συρρικνώθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, και μιλάμε για το τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο με αρνητικό πρόσημο για το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου παγκοσμίως έχει μειώσει την παραγωγή περίπου κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, συνυπολογίζοντας και το 1 εκατομμύριο βαρέλια κατά τα οποία μειώθηκε εθελοντικά η παραγωγή.

Οι τιμές του πετρελαίου, μπορεί να παραμένουν στάσιμες, πάρα τις ενδείξεις ότι η ζήτησή του πρόκειται να αυξηθεί, ωστόσο ο OPEC+ ετοιμάζει να εφαρμόσει περικοπές στην παραγωγή του Δεκεμβρίου και να συνεχίσει σε αυτό το μοτίβο ως τον Σεπτέμβρη του 2025, ανάλογα πάντα και με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Μια σταδιακή επανέναρξη της  παραγωγής πετρελαίου θα ήταν μεγάλο όφελος για τις οικονομίες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για τον επόμενο χρόνο. Η οικονομία των Εμιράτων, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Reuters, θα είναι από της πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες με ρυθμό ανάπτυξης 4,9% τον επόμενο χρόνο, καθώς τα πετρέλαια αναμένεται να ανακάμψουν σε ποσοστό 7,8%, με βάση εκτιμήσεις που έκανε η Εθνική Τράπεζα του Κουβέιτ για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του OPEC.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έχει προβεί σε οριακή αναθεώρηση της πρόβλεψης του Ιουλίου για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομία της Σαουδικής Αραβίας. Σε νέα ανακοίνωση του, που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα, αναφέρει ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ στην χώρα θα μειωθεί το 2025 από 4,7% σε 4,6%.

Τέλος, στο World Economic Outlook, το ταμείο προβλέπει ότι για φέτος η οικονομική ανάπτυξη της Σαουδικής Αραβίας θα κλείσει στο 1,5%, πρόβλεψη μειωμένη κατά 0,2% από αυτή που είχε εκδώσει μόλις τον περασμένο Ιούλιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης