Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιστολή της ΡΑΑΕΥ στην Κομισιόν για διευκρινίσεις στα πορτοκαλί τιμολόγια - Οι ζώνες τιμολολόγησης και το ερώτημα για τα ex -post

Επιστολή της ΡΑΑΕΥ στην Κομισιόν για διευκρινίσεις στα πορτοκαλί τιμολόγια - Οι ζώνες τιμολολόγησης και το ερώτημα για τα ex -post

Στο μεταξύ, η  ΡΑΑΕΥ στη σημερινή Ολομέλεια θα οριστικοποιήσει την εισήγησή της για το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης, το οποίο αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση πιθανώς αύριο ή από την ερχόμενη Τρίτη

Επιστολή στην ΕΕ απέστειλε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)  προκειμένου να ζητήσει διευκρινήσεις για ορισμένα ειδικά ζητήματα που αφορούν στα δυναμικά τιμολόγια. 

Ουσιαστικά τα ερωτήματα προς την Κομισιόν αφορούν δύο θέματα  που έθεσαν οι προμηθευτές ζητώντας να περιληφθούν στην εισήγηση της  ΡΑΑΕΥ για το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης.

 
Ποια είναι τα ειδικά ζητήματα

Το πρώτο  αφορά προϊόντα με δυναμική πολυζωνική τιμολόγηση (dynamic time-of-use, ToU) τα οποία σύμφωνα με τους παρόχους ρεύματος  θα πρέπει να πάρουν και αυτά «πορτοκαλί» χρώμα.  Με αυτά τα τιμολόγια οι προμηθευτές θα  ανακοινώνουν κάθε ημέρα τις χρεώσεις που θα ισχύσουν σε ζώνες και όχι ανά ώρα, όπως εισηγείται η ΡΑΑΕΥ, για το επόμενο 24ωρο, με τις ζώνες ενδεχομένως να αλλάζουν και ανά  εποχή.

Η ανάγκη δυναμικής πολυζωνικής τιμολόγησης, σύμφωνα με τους προμηθευτές, καθορίζεται από το γεγονός ότι η τιμολόγηση ανά ώρα θα είναι δύσκολη για την προσαρμογή των Ελλήνων στα πορτοκαλί τιμολόγια. 

Το δεύτερο σημείο για το οποίο ζητήθηκε η γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι εάν τα πορτοκαλί τιμολόγια μπορούν να είναι και ex-post. Ωστόσο, η ΡΑΑΕΥ δεν είναι σίγουρη ότι οι απαιτήσεις των παρόχων συνάδουν με την   Οδηγία για τη δυναμική τιμολόγηση γι΄ αυτό ζητήθηκε και εγγράφως η γνώμη της ΕΕ.

Στο μεταξύ, η  ΡΑΑΕΥ στη σημερινή Ολομέλεια θα οριστικοποιήσει την εισήγησή της για το Πλαίσιο Δυναμικής Τιμολόγησης, το οποίο αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση πιθανώς αύριο ή από την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να ανοίξει διάλογος και να  ακουστούν οι παρατηρήσεις των παρόχων. Στο μεταξύ θα γίνει και ένα call μεταξύ ΡΑΑΕΥ και  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρώτες διευκρινήσεις, αν και η εισήγηση της Αρχής θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί,  μετά την έγγραφη απάντηση της Κομισιόν. 

 

Τι θα προτείνει η ΡΑΑΕΥ

Στα βασικά  χαρακτηριστικά των δυναμικών τιμολογίων που θα προτείνει η ΡΑΑΕΥ θα είναι οι χρεώσεις σε 24ωρη κατανομή, ώστε οι καταναλωτές να ενημερώνονται καθημερινά από τους προμηθευτές τους για τις τιμές που θα ισχύουν κάθε ώρα της επομένης ημέρας.  Επίσης, τα δυναμικά τιμολόγια θα είναι  αποκλειστικά ex-ante προϊόντα (εκτός εάν στην απάντησή της η Κομισιόν δεχθεί και τα ex-post ως δυναμικά προϊόντα). Στα δυναμικά  ex-ante  οι χρεώσεις θα εξαρτώνται από την εξέλιξη της μέσης χονδρεμπορικής τιμής, όπως προκύπτει για την επόμενη ημέρα.  

Πάντως, οι προμηθευτές θεωρούν ότι το πλαίσιο της δυναμικής τιμολόγησης πρέπει να είναι πιο  ευέλικτο και να περιλαμβάνει και άλλα είδη πορτοκαλί τιμολογίων όπως τα  ex-post  τα οποία θα είναι φθηνότερα από τα ex-ante, αφού δεν περιλαμβάνουν το ρίσκο της πρόβλεψης. Σε κάθε περίπτωση η ΡΑΑΕΥ θεωρεί ότι δεν συνάδουν με το αυστηρό πλαίσιο της  Οδηγίας για τη δυναμική τιμολόγηση και αντιβαίνουν στον ορισμό που δίνεται από αυτήν στα δυναμικά τιμολόγια.  Σε περίπτωση που στην απάντησή της η Κομισιόν θεωρήσει ότι υπάρχει και πιο ελαστική ερμηνεία τότε η ΡΑΑΕΥ θα τα προσθέσει στην εισήγησή της προς το ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης