Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Nasser ( CEO Aramco): Θα χρειάζονται πάνω από 100 εκατ βαρέλια πετρελαίου/ ημέρα μέχρι το 2050

Nasser ( CEO Aramco): Θα χρειάζονται πάνω από 100 εκατ βαρέλια πετρελαίου/ ημέρα μέχρι το 2050
Η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θα συνεχίσει να σημειώνει άνοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα

Ο διευθύνων σύμβουλος της Armaco, Amin Nasser, έκανε λόγο για μια επαναφορά στα σχέδια ενεργειακής μετάβασης των αναπτυσσόμενων χωρών. Βασίζει αυτά του τα λεγόμενα σε μια ισχυρή πρόβλεψη για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες καθώς μεγαλώνουν και το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων ανεβαίνει, αυξάνουν και τη ζήτηση για πετρέλαιο. O Νasser τόνισε, επίσης, στη Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας της Σιγκαπούρης ότι η αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θα συνεχίσει να σημειώνει άνοδο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμα κι όταν η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται, ή σταδιακά θα σταματήσει, η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχιστεί για μια μεγάλη περίοδο.
Διαφαίνεται ότι, πάνω από 100 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα ως περίπου το 2050 θα απαιτούνται, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τις προβλέψεις για μείωση της ζήτησης πετρελαίου στα 25 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τότε. Η μείωση κατά 75 βαρέλια θα ήταν, σύμφωνα με διευθύνων σύμβουλο της Armaco, καταστροφικό για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομία.

Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβουν υπόψη τους οι αναπτυσσόμενες χώρες, ώστε να βρουν το κατάλληλο μείγμα ενέργειας για αυτές. Αυτό που προτείνεται είναι ένας μεταβατικός ρυθμός που θα ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, ανάλογα και με τα διαθέσιμα μέσα.

Τα όσα σχολίασε ο Nasser έρχονται να προστεθούν στις εκτιμήσεις που έκανε το BloombergNEF την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το κόστος μετάβασης για την Ασία από τον Ειρηνικό. Η περιοχή εκτιμάται ότι πρέπει να τριπλασιάσει όσο ήδη ξοδεύει, φτάνοντας στα 2,3 τρις δολάρια ως το 2030, για να συντηρήσει τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού.

Η Ασία και άλλα αναπτυσσόμενα κράτη, μπορεί στο άμεσο μέλλον να χρειαστούν ως και 6 τρις ετησίως για να επιτύχουν την ενεργειακή μετάβαση. Η Ασία, άλλωστε, βασίζεται κατά 84% στους υδρογονάνθρακες για να καλύψει την ενεργειακή ζήτηση. Οι νέες πηγές ενέργειας θα μπορούσαν να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση και να αντικαταστήσουν τις συμβατικές πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Nasser.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης