Ενέργεια

Φ.Παρασύρης: «Ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας»

Φ.Παρασύρης: «Ένα νομοσχέδιο που υπονομεύει την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική της χώρας»
Δεν επιλύει τα μείζονα, εστιάζει, ωστόσο, στα επιμέρους και φυσικά περιέχει διατάξεις ερανιστικές, οι οποίες σε διάσπαρτα σημεία,κρύβουν και φωτογραφικά χαρακτηριστικά

Με την εισαγωγική τοποθέτηση του Φραγκίσκου Παρασύρη, Βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟK- Κινήματος Αλλαγής και υπευθύνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στα βασικά κεφάλαια του νομοσχεδίου προβλέπονται οι συνενώσεις ΦοΔΣΑ, μεταξύ αυτών και ο ΦοΔΣΑ Βορείου Πεδιάδας, ο οποίος συγχωνεύεται με τον ΕΣΔΑΚ, ρυθμίζονται θέματα διαχείρισης αποβλήτων, ενώ μεγάλος μέρος του νομοσχεδίου καταλαμβάνουν άρθρα για την αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ και άλλα ενεργειακά θέματα.

Ο Βουλευτής στη σημερινή αρχική του τοποθέτηση τόνισε πως «συζητήσουμε για ένα σχέδιο νόμου, το οποίο δεν μπορεί να συμπυκνώσει την κυβερνητική πολιτική, ούτε στον κρίσιμο τομέα της αρμοδιότητας της Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε στην ενεργειακή πολιτική και τις ΑΠΕ και βεβαίως ούτε σε θέματα χωροταξίας.

Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου, συνοψίζει, παρόλα αυτά, τις πολιτικές επιλογές που κάνετε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, με τρόπο υποδειγματικό θα έλεγα, καθώς επιβεβαιώνετε διαρκώς τον εαυτό σας και μόνο αυτόν. Δίχως συνεκτική γραμμή, απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης, με περίσσια αποσπασματικότητα, είναι η τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο, που προχωράτε στηνκατάθεση ενός σχεδίου νόμου, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες άρθρα, τα οποία απλά ρυθμίζουν, διευθετούν, κόβουν και ράβουν αρμοδιότητες, υπερσυγκεντρώνουν Υπουργικές εξουσίες, χωρίς να αισθάνεστε την ανάγκη της εφαρμογής των κανόνων της καλής νομοθέτησης.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτυπώνει την υπονόμευση της περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Δεν επιλύει τα μείζονα, εστιάζει, ωστόσο, στα επιμέρους και φυσικά περιέχει διατάξεις ερανιστικές, οι οποίες σε διάσπαρτα σημεία,κρύβουν και φωτογραφικά χαρακτηριστικά. Επί συγκεκριμένων, μάλιστα άρθρων, από την ενιαία και συλλογική έκφραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, έχουν ανακύψει καιζητήματα για την αντισυνταγματικότητα των νομοτεχνικών σας προτάσεων. Θα ταεξετάσουμε αυτά στην κατ΄ άρθρο συζήτηση».

Ο Φραγκίσκος Παρασύρης άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέροντας πως «για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία στοχεύει στη ρύθμιση θεμάτων για την «Ενέργεια», οφείλει να υπακούει στους δεσμευτικούς πλέον στόχους της Πράσινης Μετάβασης, όπως αυτοί αποτυπώνονται με ορόσημα, στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Υπό αυτό το πρίσμα θα περιμέναμε, το Υπουργείο να οργανώσει τη νομοθετική εργασία με τρόπο κατανοητό, ολιστικό και οραματικό. Δυστυχώς, και σε αυτό το ν/σ, παρουσιάζονται τα γνωστά φαινόμενα αποσπασματικήςδιευθέτησης θεμάτων, επί μέρους ρυθμίσεων και αντιφατικών διατάξεων, μπάλωμαπαλαιών εκκρεμοτήτων, που εσείς έχετε δημιουργήσει, φωτογραφικές διατάξεις, αψηφώντας ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας καθορίζει μετρόπο καταλυτικό το παραγωγικό μας μοντέλο και τους όρους διαβίωσης των επόμενων γενεών.

Διαβάζοντας και αναλύοντας τα άρθρα, του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, λογικά σκεπτόμενοι γυρνάμε στον Αύγουστο του 2022, τότε που με Υπ. Απόφαση του κ.Σκρέκα, θέσατε τους όρους με τους οποίους δεσμεύτηκε ο ενεργειακός χώρος για την είσοδο των ΑΠΕ, με βάση τις προτεραιότητες ανάλογα με τις τεχνολογίες, τις διασυνδέσεις, την οντότητα παραγωγού κτλ».

Κλείνοντας τη σημερινή πρώτη τοποθέτηση, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξέφρασε την αρχική διαφωνία επί του σχεδίου νόμου, τονίζοντας πως αναμένει τις προτάσεις των φορέων, καθώς και τις βελτιωτικές κινήσεις του Υπουργείου τις επόμενες ημέρες, κατά την επεξεργασία στις επιτροπές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης