Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αυστηρότερες ποινές ζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές - Αύξηση χρέωσεων και αποκοπή ηλεκτροδότησης

Αυστηρότερες ποινές ζητεί ο ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές - Αύξηση χρέωσεων και αποκοπή ηλεκτροδότησης

Εισήγηση για αλλαγή του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού

 

Αύξηση της χρέωσης που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής σε περίπτωση διαπιστωμένης ρευματοκλοπής, αλλά και αποκοπή της ηλεκτροδότησης σε περίπτωση μη πληρωμής, ή μη διακανονισμού της οφειλής, προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος των ρευματοκλοπών, το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο τον Διαχειριστή παρουσιάζει σημαντική αύξηση.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι οι απώλειες του συστήματος στις οποίες εντάσσονται και οι ρευματοκλοπές φθάνουν πλέον στο 18% του συνόλου της ενέργειας που διακινείται στο δίκτυο και βεβαίως πρόκειται για ενέργεια που πληρώνεται από το σύνολο των καταναλωτών καθώς στα τέλη χρήσης δικτύου υπολογίζεται και το κόστος των απωλειών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ εισηγείται στη ΡΑΑΕΥ την αλλαγή του Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού σημειώνοντας ότι λόγω των εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρισμού σήμερα οι συνεπείς καταναλωτές πληρώνουν περισσότερα για το ηλεκτρικό ρεύμα από εκείνους που διαπράττουν ρευματοκλοπή.
Όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ στην εισήγηση του προς τη ΡΑΑΕΥ που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 11 Νοεμβρίου η χρέωση για τις περιπτώσεις ρευματοκλοπής έχει καθορισθεί με την απόφαση της ΡΑΕ το 2017 και δεν έχει έκτοτε αναθεωρηθεί, με συνέπεια να μην αντικατοπτρίζεται πλέον σε αυτήν το σημερινό πραγματικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας.

«Γι΄ αυτό το λόγο το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που πληρώνει ο συνεπής καταναλωτής, πράγμα που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα του κανονιστικού πλαισίου για τις ρευματοκλοπές” αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Νέα μεθοδολογία υπολογισμού του τιμήματος

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η προσθήκη στο Εγχειρίδιο Ρευματοκλοπών νέας μεθοδολογίας υπολογισμού του συνολικού τιμήματος καταβολής λόγω ρευματοκλοπής η οποία περιλαμβάνει τον υπολογισμό:

α) της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής για τον υπολογισμό του κόστους της μη καταγραφείσας ενέργειας λόγω διαπιστωμένης ρευματοκλοπής,
β) των χρεώσεων έναντι του διαχειριστικού κόστους, με το οποίο επιβαρύνεται ο Διαχειριστής για τον εντοπισμό και τη διαχείριση περιπτώσεων διαπιστωμένων ρευματοκλοπών και
γ) του συνολικού τιμήματος καταβολής λόγω ρευματοκλοπής.

Ο προτεινόμενος τρόπος υπολογισμού της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μετά το 2017, ώστε να αντανακλώνται οι τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επηρεάζουν τη λειτουργία της αγοράς.
Παράλληλα, προτείνεται η προσθήκη πρόβλεψης για τη περιοδική αναθεώρηση της Διοικητικά Οριζόμενης Τιμής, προκειμένου αυτή να ευθυγραμμίζεται με το τρέχον κόστος ενέργειας, καθώς και πρόβλεψη για τη διαδικασία αναθεώρησης του ποσοστού προσαύξησης της, ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επίδοξους ρευματοκλέπτες.

Διακανονισμός οφειλών

Όσον αφορά στην εξόφληση των ρευματοκλοπών από τον καταναλωτή, ο ΔΕΔΔΗΕ, πέραν της εφάπαξ πληρωμής προτείνει και τον διακανονισμό της οφειλής με δόσεις, στο πλαίσιο της «ισότιμης αντιμετώπισης του συνόλου των χρηστών του δικτύου.

Οι δόσεις που προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ είναι οι εξής:
Εάν η οφειλή είναι ως 600 ευρώ τότε θα καταβάλλεται εφάπαξ.
Για οφειλές ως 1.200 ευρώ τότε η εξόφληση θα γίνεται σε δυο κατ’ ανώτατο δόσεις.
Για οφειλόμενο ποσό ένεκα διαπιστωμένης ρευματοκλοπής από 1.201 Ευρώ μέχρι 2.400 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε τέσσερις κατ’ ανώτατο δόσεις.
Για ποσό ένεκα από 2.401 Ευρώ έως 4.800 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε οκτώ κατ’ ανώτατο δόσεις.
Για οφειλόμενο ποσό ένεκα διαπιστωμένης ρευματοκλοπής άνω των 4.800 Ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε δώδεκα (12) κατ’ ανώτατο δόσεις.

Τέλος, για την επιτάχυνση των ελέγχων, ο ΔΕΔΔΗΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα ένταξης και προσωπικού των εργολάβων του ΔΕΔΔΗΕ σε διάφορες επιμέρους φάσεις/στάδια της διαχείρισης περιπτώσεων ρευματοκλοπών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης