Ενέργεια

Εκτοξεύονται οι αποστολές αργού από την Σ. Αραβία στην Κίνα τον Μάιο  

Εκτοξεύονται οι αποστολές αργού από την Σ. Αραβία στην Κίνα τον Μάιο   

Αύξηση της ζήτησης προκαλεί η μείωση των τιμών

 

Η προσφορά αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα θα αυξηθεί τον Μάιο από τον προηγούμενο μήνα, καθώς η απότομη μείωση των τιμών από το βασίλειο ενισχύει τη ζήτηση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το reuters την Παρασκευή.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco, θα στείλει περίπου 48 εκατομμύρια βαρέλια στην Κίνα τον Μάιο, σ  σε κινεζικά διυλιστήρια, από 35,5 εκατομμύρια βαρέλια τον Απρίλιο το υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2024 και την πρώτη αύξηση στην κατανομή της Aramco στην Κίνα από τις αρχές του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με στοιχεία του Reuters.

Η κινεζική κρατική μεγάλη Sinopec, η China National Offshore Oil Corp και η ιδιωτική εταιρεία διύλισης Shenghong Petrochemical θα εφοδιασθούν με περισσότερο σαουδαραβικό αργό τον Μάιο, ανέφεραν οι πηγές.

Η άνοδος είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς εν μέσω χαμηλών τιμών και προγραμματισμένης αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, όμιλο που αντλεί περισσότερο από το 40% του παγκόσμιου πετρελαίου.


Μείωση τιμής 

 Την Κυριακή, η Aramco μείωσε την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Μαΐου για το εμβληματικό αργό Arab Light στα 1,20 δολάρια το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο των τιμών του Ομάν και του Ντουμπάι, μειωμένη κατά 2,30 δολάρια από το OSP του Απριλίου.

Αυτό είναι ένα χαμηλό τεσσάρων μηνών για το premium σε σχέση με τις τιμές του Ομάν και του Ντουμπάι και επίσης κοντά στο χαμηλότερο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η μείωση των ασφαλίστρων ακολουθεί μια αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την παραγωγή κατά 411.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάιο, τριπλάσια από την αναμενόμενη αύξηση.Η αύξηση της προσφοράς και οι ανησυχίες για τη μελλοντική ζήτηση που τροφοδοτούνται από έναν κλιμακούμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έχουν οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλό τετραετίας αυτή την εβδομάδα.

«Ο συνδυασμός χαμηλότερων τιμών αναφοράς και απότομων περικοπών στα OSP προσφέρει κάποια ανακούφιση με τη μείωση του κόστους πρώτης ύλης», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής της LSEG, Anh Pham.

«Επίσης, τα άφθονα αποθέματα πετρελαίου θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των τιμών, ιδιαίτερα εάν οι κυρώσεις περιορίσουν περαιτέρω τις προμήθειες από τη Βενεζουέλα ή το Ιράν», πρόσθεσε.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής αργού στην Κίνα μετά τη Ρωσία.

Η Κίνα εισήγαγε 84,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τη Σαουδική Αραβία τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους, μειωμένα κατά 13% από τα 96,6 εκατομμύρια βαρέλια την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης