Ενέργεια

Απαραίτητες οι επενδύσεις σε ουράνιο για την στήριξη της πυρηνικής ενέργειας (Oil Price)

Απαραίτητες οι επενδύσεις σε ουράνιο για την στήριξη της πυρηνικής ενέργειας (Oil Price)
Το Καζακστάν παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με 43% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου
Η βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας θα χρειαστεί πρόσθετη προμήθεια ουρανίου μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό για τη νέα εποχή της πυρηνικής ενέργειας.

Ως εκ τούτου, πρέπει να αρχίσουν άμεσα οι προσπάθειες για την εξασφάλιση του εφοδιασμού με το βασικό πυρηνικό καύσιμο, ανέφεραν ο Οργανισμός Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ (ΟΠΑ) και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στην έκθεση Red Book που συντάσσουν από κοινού κάθε δύο χρόνια.

Η πυρηνική ενέργεια γνωρίζει άνθηση από το 2022 και εντεύθεν, καθώς όλο και περισσότερες χώρες επιδιώκουν να επενδύσουν σε αξιόπιστη και μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ικανότητα παραγωγής ηλεκτρισμού για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας, μεταξύ άλλων από την τεχνητή νοημοσύνη και τα κέντρα δεδομένων.

Το περίπλοκο γεωπολιτικό τοπίο ως προς τον εφοδιασμό ουρανίου θα μπορούσε να αποτελεί πρόκληση για ορισμένες χώρες που εξασφαλίζουν ουράνιο για τους πυρηνικούς σταθμούς τους.

Οι επενδύσεις σε νέες προμήθειες ουρανίου πρέπει να αυξηθούν

Η παγκόσμια παραγωγή ουρανίου έχει ανακάμψει από το χαμηλό της σημείο το 2020 και το 2021 και η τρέχουσα προσφορά είναι επαρκής, αναφέρει η έκθεση.

Όμως η αναμενόμενη ισχυρή αύξηση της πυρηνικής ενέργειας τις επόμενες δεκαετίες καθιστά αναγκαίες τις επενδύσεις στην προμήθεια από τώρα, ώστε η παραγωγή να ξεκινήσει σε λίγα χρόνια, δεδομένου του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για να γίνει η εξόρυξη και η επεξεργασία του ορυκτού.

«Υπάρχουν επαρκείς πόροι ουρανίου για να στηρίξουν τόσο τη συνεχή χρήση της πυρηνικής ενέργειας όσο και τη σημαντική ανάπτυξή της μέχρι το 2050 και μετά», αναφέρει η έκθεση.

«Ωστόσο, οι έγκαιρες επενδύσεις σε νέες εξερευνήσεις, εξορύξεις και τεχνικές επεξεργασίες θα είναι απαραίτητες για να διασφαλιστεί ότι το ουράνιο θα είναι διαθέσιμο στην αγορά όταν χρειάζεται», προσθέτουν οι συντάκτες της έκθεσης Red Book.

Μετά από πέντε χρόνια μειωμένης παραγωγής, καθώς οι μεγάλες χώρες-παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και του Καζακστάν, περιόρισαν την παραγωγή ως απάντηση σε μια πεσμένη αγορά ουρανίου, η παραγωγή άρχισε να αυξάνεται το 2022 ως απάντηση σε μια ισχυρή ανάκαμψη της τιμής του ουρανίου.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε το 2023 και το 2024, σύμφωνα με την έκθεση.

Το Καζακστάν παραμένει μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, με 43% της παγκόσμιας παραγωγής ουρανίου.

Μόνο το 2022, η παραγωγή του Καζακστάν ήταν μεγαλύτερη από τη συνολική παραγωγή των επόμενων τεσσάρων κορυφαίων παραγωγών, του Καναδά, της Ναμίμπια, της Αυστραλίας και του Ουζμπεκιστάν.

Το Καζακστάν έχει αυξήσει τις πωλήσεις προς τη Ρωσία και την Κίνα τα τελευταία χρόνια, αν και συνεχίζει να πουλά ουράνιο σε δυτικές χώρες, καθώς προτιμά να διατηρεί διαφοροποιημένες τις αγορές πώλησης ουρανίου.

Η πυρηνική ικανότητα θα αυξηθεί ραγδαία

Η έκθεση Red Book αναμένει ότι η παγκόσμια πυρηνική δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 45% έως το 2050 σε σύγκριση με το 2022 στην περίπτωση χαμηλής ζήτησης.

Η αύξηση στην περίπτωση υψηλής ζήτησης εκτιμάται να είναι της τάξης του 130%, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο παγκόσμιος στόλος ουρανίου θα μπορούσε να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2050.

Η άνοδος θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη ότι η εκτίμηση αυτή της διετούς έκθεσης λαμβάνει υπόψη τις πολιτικές και τα σχέδια της 1ης Ιανουαρίου 2023.

Στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, περισσότερες χώρες ανακοίνωσαν σχέδια επιστροφής στην πυρηνική ενέργεια ή ενίσχυσης της ικανότητας πυρηνικής παραγωγής.

Εν μέσω σχεδίων επέκτασης σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, η ζήτηση ουρανίου πρόκειται να αυξηθεί κατακόρυφα τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες, ενώ οι δυτικές εταιρείες βλέπουν αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα και τη Ρωσία για την προμήθεια.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να υποστηρίζουν την πυρηνική ενέργεια επόμενης γενιάς, ελπίζοντας να έχουν 24/7 μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων τους.

Πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη διεκδικούν να γίνουν οι πρώτες που όχι μόνο θα σχεδιάσουν αλλά και θα θέσουν σε εμπορική λειτουργία την επόμενη γενιά προηγμένων πυρηνικών αντιδραστήρων, τους λεγόμενους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR).

Σε κάθε περίπτωση, η πυρηνική ενέργεια θα είναι μία από τις σημαντικότερες νέες ενεργειακές υποδομές που θα χρειαστεί ο κόσμος για να καλύψει τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την τεχνητή νοημοσύνη, ανέφερε η Goldman Sachs σε έκθεσή της νωρίτερα φέτος.

Επενδυτικό δίλημμα

Ενώ οι πόροι ουρανίου θα είναι αρκετοί για να καλύψουν την αύξηση της πυρηνικής ενέργειας, ακόμη και στο σενάριο υψηλής ανάπτυξης, για μερικές ακόμη δεκαετίες, ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να επενδύει τώρα σε νέες έρευνες, εξορύξεις και επεξεργασία ουρανίου, σύμφωνα με την έκθεση Red Book.

«Η βάση των πόρων ουρανίου είναι επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες μιας πυρηνικής παραγωγικής ικανότητας υψηλής ανάπτυξης μέχρι το 2050 και πέραν αυτού. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει ουσιαστικές επενδύσεις σε νέες έρευνες, βελτιωμένες τεχνικές επεξεργασίας και νέα κέντρα παραγωγής για την αναπλήρωση των αποθεμάτων», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Οι επενδύσεις, ωστόσο, δεν είναι εύκολο να βρεθούν, ιδίως όταν οι τιμές του ουρανίου δεν είναι υποστηρικτικές.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η αυστραλιανή εταιρεία εξόρυξης ουρανίου Deep Yellow ανέβαλε την τελική επενδυτική απόφαση για το έργο Tumas στη Ναμίμπια «έως ότου η βελτίωση των κινήτρων για τις τιμές ουρανίου υποστηρίξει την ανάπτυξη έργων πράσινου πεδίου».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης