Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποιά λύση έχει το Ιράν για το μπλόκο των στενών του Ορμούζ

Ποιά λύση έχει το Ιράν για το μπλόκο των στενών του Ορμούζ
Ο Jask έχει αρχίσει να αποτελεί κομβικό σημείο, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών με το Ισραήλ - Oilprice.com

Το Ιράν είναι όλο και πιο κοντά στην εξεύρεση μιας λύσης προκειμένου να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ, συνεχίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου. Ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Jask άνοιξε πριν από μερικά χρόνια, χωρίς ιδιαίτερη κίνηση. Πρόσφατα, όμως, παρατηρήθηκε (μέσω εικόνων από δορυφόρο) ότι έχει εν μέρει γεμίσει τις δεξαμενές του με αργό (crude) πετρέλαιο, υποδεικνύοντας μια σημαντική αλλαγή στην εξαγωγική πολιτική για το πετρέλαιο που ακολουθεί η Τεχεράνη.

Ο Jask έχει αρχίσει να αποτελεί κομβικό σημείο, μετά την έναρξη των εχθροπραξιών με το Ισραήλ και θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράν σε μια απαγκίστρωση από τα Στενά του Ορμούζ, ανοίγοντας και άλλες διεξόδους στην χώρα. Σε περιόδους αναταραχών το Ιράν έχει απειλήσει και κατά το παρελθόν ότι θα κλείσει τα στενά του Ορμούζ, μια βασική διαμετακομιστική αρτηρία πετρελαίου για τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Είναι σημαντική, όμως, και για το ίδιο το Ιράν που ίσως τώρα να επανεξετάσει την στάση του.

Μπορεί να φαίνεται πως ο Jask έχει γεμίσει τις μισές δεξαμενές του, αλλά τα προβλήματα των εγκαταστάσεων παραμένουν, καθώς έχει σχεδιαστεί για να χωρά ως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα και να αποθηκεύει ως και 20 εκατομμύρια. Μόνο, όμως, μία από τις τρεις πλατφόρμες φόρτωσης έχει εγκατασταθεί, περιορίζοντας σημαντικά την λειτουργική του ικανότητα.

Το Νησί Kharg, ο κύριος εξαγωγέας πετρελαίου του Ιράν, είχε στο παρελθόν την τριπλάσια ποσότητα και έχει διατηρήσει την θέση του αυτή από το 1960.
Στην πιο πρόσφατη δραστηριότητα του, από τις 9 ως τις 19 Σεπτεμβρίου το υπερ- δεξαμενόπλοιο Dune φόρτωσε στον Jask περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, αποτελώντας το πρώτο σημαντικό γέμισμα του, μετά τα δοκιμαστικά που πραγματοποιήθηκαν το 2021 (πήγη TankerTrackers.com).

Ο πετρελαϊκός σταθμός Jask παρά την μερική του ακόμα λειτουργία, σηματοδοτεί μια αλλαγή στην εξαγωγική δραστηριότητα του Ιράν που έχει σαν στόχο την ενίσχυση των ροών του πετρελαίου με ταυτόχρονη μείωση των κινδύνων που ενέχει η χρήση των στενών του Ορμούζ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης