Ενέργεια

Aramco: Αλματική αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπει ο CEO (Oil Price)

Aramco: Αλματική αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου στις αναπτυσσόμενες χώρες προβλέπει ο CEO (Oil Price)
Ακόμη και όταν η ανάπτυξη των οικονομιών αυτών επιβραδυνθεί, η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα
Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ, ζήτησε να γίνει επανεκκίνηση των σχεδίων ενεργειακής μετάβασης για τις αναπτυσσόμενες χώρες, επικαλούμενος την ισχυρή αύξηση της ζήτησης πετρελαίου που αναμένεται για τον Παγκόσμιο Νότο.

Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες αναπτύσσονται ραγδαία και το βιοτικό επίπεδο αυξάνεται, δήλωσε ο Νάσερ σήμερα (21/10) στη Διεθνή Εβδομάδα Ενέργειας της Σιγκαπούρης, όπως αναφέρει το Oil Price.

Αυτή η ανάπτυξη οδηγεί σε υψηλότερη ζήτηση πετρελαίου, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι αυτή η θα σημειωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ακόμη και όταν η ανάπτυξη των οικονομιών αυτών επιβραδυνθεί, πρόσθεσε ο Νάσερ, η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

«Αν είναι έτσι, ρεαλιστικά θα εξακολουθήσουν να απαιτούνται περισσότερα από 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2050», δήλωσε ο CEO του αραβικού κολοσσού, προσθέτοντας ότι αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνους που προβλέπουν ότι το πετρέλαιο θα πέσει ή πρέπει να πέσει σε μόλις 25 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα μέχρι τότε. Η έλλειψη 75 εκατομμυρίων βαρελιών κάθε μέρα θα ήταν καταστροφική για την ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα.

Εξαιτίας όλων αυτών, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν για το καλύτερο ενεργειακό μείγμα για τις ίδιες, πρότεινε ο Νάσερ, καθώς και για τον κατάλληλο γι' αυτές ρυθμό μετάβασης.

«Η κύρια εστίασή μας θα πρέπει να είναι στις λύσεις που είναι διαθέσιμες ήδη από τώρα», συμπλήρωσε.

Τα σχόλια του Νάσερ έρχονται σε συνέχεια μιας νέας εκτίμησης του κόστους μετάβασης για την Ασία και τον Ειρηνικό από το BloombergNEF, όπου αναφέρθηκε ότι η περιοχή πρέπει να τριπλασιάσει τις δαπάνες της για την επίτευξη της μετάβασης σε 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030, προκειμένου να παραμείνει στην πορεία για τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

Σύμφωνα με τον Νάσερ, η Ασία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί να χρειαστούν επενδύσεις έως και 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για να προωθήσουν τη μετάβαση.

Εν τω μεταξύ, η Ασία βασίζεται στους υδρογονάνθρακες για το 84% της ενεργειακής της ζήτησης και οι νέες πηγές ενέργειας καλύπτουν τη νέα ζήτηση αντί να εκτοπίζουν τις συμβατικές πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης