Ενέργεια

Συνεχίζεται το θρίλερ στο υδρογόνο - Η Repsol παγώνει τα project της στην Ισπανία (Reuters)

Συνεχίζεται το θρίλερ στο υδρογόνο - Η Repsol παγώνει τα project της στην Ισπανία (Reuters)
Το πράσινο υδρογόνο - υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας - θεωρείται ως το κλειδί για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα
Η ισπανική Repsol γίνεται ακόμα μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία που αποφασίζει να παγώσει τα προγραμματισμένα έργα της στο πράσινο υδρογόνο.

Σύμφωνα με το Reuters, τα σχεδιαζόμενα έργα είναι στην Ισπανία, με δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 350 μεγαβάτ (MW), ενώ όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, η απόφαση ελήφθη λόγω του δυσμενούς ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Να σημειωθεί ότι ο ισπανικός κολοσσός είναι ο τέταρτος κατά σειρά που ανακοινώνει την παύση τέτοιων έργων, μετά τις Shell, Equinor και Gasco.

Η Repsol είχε ήδη από καιρό προειδοποιήσει ότι το αβέβαιο ρυθμιστικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας να επανασχεδιαστεί και να μονιμοποιηθεί ένας έκτακτος φόρος για τις ενεργειακές εταιρείες και τις τράπεζες, θα μπορούσε να επηρεάσει τις επενδύσεις της στον κλάδο του υδρογόνου.

Με την Ισπανία να στοχεύει σε 12 γιγαβάτ (GW) πράσινης παραγωγικής ικανότητας υδρογόνου μέχρι το τέλος της δεκαετίας, η κίνηση της Repsol μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην πράσινη ατζέντα της χώρας.

Ένα έργο 100 MW στην Καρθαγένη, με προγραμματισμένη επένδυση άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ (217 εκατομμύρια δολάρια) είναι μεταξύ αυτών που τίθενται σε αναστολή, μαζί με έργα στην Ταραγόνα και τη Χώρα των Βάσκων, με δυναμικότητα 150 MW και 100 MW αντίστοιχα.

Ο επόμενος ηλεκτρολύτης της Repsol θα κατασκευαστεί στην Πορτογαλία, δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Το πράσινο υδρογόνο - υδρογόνο που παράγεται με τη χρήση ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας - θεωρείται ως το κλειδί για την απαλλαγή της ευρωπαϊκής οικονομίας από τον άνθρακα.

Ωστόσο, δεδομένου του κόστους του, τα έργα πράσινου υδρογόνου γενικά δεν είναι ανταγωνιστικά χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης