Στο 95% η αποθήκευση
Η Γαλλία έχει αρκετό φυσικό αέριο για να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά κρύο χειμώνα, με τη βοήθεια εισαγωγών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και εξακολουθούν να συνιστώνται μέτρα εξοικονόμησης ζήτησης για οικιακούς καταναλωτές, ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι εταιρείες εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου GRTgaz και Terega.
Οι θερμότεροι από το μέσο όρο χειμώνες και τα μέτρα μείωσης της ζήτησης βοήθησαν τη Γαλλία να αντέξει τις χειρότερες επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών της ενέργειας τα δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αλλά τα ερωτήματα παρέμειναν σχετικά με την ανθεκτικότητα στις ακραίες θερμοκρασίες.
Η πιθανή διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας τον Ιανουάριο του 2025 θα μπορούσε να είναι προβληματική για την Ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο αυτόν τον χειμώνα χάρη στα καλά επίπεδα αποθήκευσης, ανέφεραν οι ομάδες στην έκθεσή τους.
Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 95%, αν και τα επίπεδα πλήρωσης πρέπει να διατηρηθούν σε περίπτωση καθυστερημένου χειμώνα, είπαν.
Με την τακτική ανανέωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ισπανία, καθώς και από το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η αποθήκευση είναι επαρκής για εξαιρετικά κρύα χειμερινά σενάρια για το γαλλικό δίκτυο, επεσήμαναν.
Αύξηση στην ικανότητα επαναεριοποίησης
Μέχρι το τέλος του έτους, η ικανότητα επαναεριοποίησης για το LNG στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 13% από το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της GRTgaz και της Terega.
Στην περίπτωση ενός πολύ κρύου χειμώνα, το απόθεμα θα πρέπει να διατηρηθεί κατά το πρώτο μέρος του χειμώνα και θα χρειαστούν προσπάθειες μείωσης της ζήτησης στη θέρμανση των κατοικιών, παρόμοια με τους δύο προηγούμενους χειμώνες, είπαν.
Ωστόσο, ακόμη και με έναν πολύ κρύο χειμώνα, η Γαλλία μπορεί να βασιστεί στην τακτική διαμετακόμιση φυσικού αερίου προς το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ελβετία, ανέφεραν οι όμιλοι.
Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου είναι περίπου 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) τόσο στις αγορές spot όσο και στις προθεσμιακές αγορές, με την αστάθεια των τιμών να έχει μειωθεί σημαντικά, αντανακλώντας μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου, ανέφεραν.
Υπήρξε επίσης μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ των αγορών, σηματοδοτώντας την επιστροφή στην κανονικότητα μεταξύ των διασυνδέσεων, πρόσθεσαν.
www.worldenergynews.gr