Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΥΠΕΝ: Τέλος τα 6μηνα σταθερά (μπλε) - Παραμένουν τα πράσινα για τους παλιούς - Σήμα Protergia για καλό Νοέμβριο

ΥΠΕΝ: Τέλος τα 6μηνα σταθερά (μπλε) - Παραμένουν τα πράσινα για τους παλιούς - Σήμα Protergia για καλό Νοέμβριο

Για τους παρόχους πάντως αποτελεί σταθερή εμπορική πολιτική η μετατόπιση των πελατών της από τα πράσινα στα κίτρινα κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια

Το τέλος των σταθερών μπλε τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας από την 1η Ιανουαρίου 2025 δρομολογεί το ΥΠΕΝ με νομοθετική ρύθμιση που θα φέρει στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το μέτρο θα αποτελέσει και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς με την Ευρωπαϊκή Οδηγία που προβλέπει προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων από ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025.Τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας που διατίθενται ήδη στην αγορά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη λήξη του.

Οσο για τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν με νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστημα  ενός έτους θα παραμείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη. Η υποχρεωτικότητα, σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΝ καταργείται μόνο για τους νέους πελάτες. Αντιθέτως, όπως αναφέρουν, έστω και ένας καταναλωτής να παραμείνει στο πράσινο τιμολόγιο, ο προμηθευτής του είναι υποχρεωμένος να του το διαθέτει.

Την υποχρεωτικότητα για αυτή την κατηγορία των καταναλωτών, ένα χρειαστεί το ΥΠΕΝ θα την καταστήσει πιο σαφή με νομοθετική ρύθμιση. Η παρέμβαση αυτή θα καταστήσει διαθέσιμα στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη τα πράσινα τιμολόγια, αφού σε αυτά παραμένουν σήμερα περί τα 4-4,5 εκατ. καταναλωτών.


Κερδισμένα τα κίτρινα τιμολόγια

Σε ότι αφορά στο απαγορευτικό των σταθερών τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας, η άποψη που επικρατεί στο ΥΠΕΝ είναι, ότι οι προμηθευτές αξιοποιούν την εποχικότητα της διακύμανσης των τιμών παγιδεύοντας τους καταναλωτές . Μόνο τα σταθερά εξάμηνης διάρκειας παρέχουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επωφεληθεί από τις εποχικές διακυμάνσεις της χονδρεμπορικής τιμής, δηλαδή τις χαμηλές τιμές της Ανοιξης και του Φθινοπώρου, σύμφωνα με την άποψη του ΥΠΕΝ γι αυτό και ο αρμόδιος υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης στις δημόσιες εμφανίσεις του τονίζει συνεχώς τη σύνδεση των τιμών ρεύματος με την εποχικότητας.

Για τους παρόχους πάντως αποτελεί σταθερή εμπορική πολιτική η μετατόπιση των πελατών της από τα πράσινα στα κίτρινα κυμαινόμενα και σταθερά τιμολόγια με την τάση προς τα σταθερά εξάμηνης διάρκειας να ενισχύεται τους τελευταίους μήνες.

Στην αγορά αυτή τη στιγμή διατίθενται σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας με τιμές ακόμη και κάτω των 10 λεπτών/κιλοβατώρα, όταν οι τιμές στα πράσινα τιμολόγια του Οκτωβρίου κυμαίνονται μεταξύ 14 και 16 λεπτά/κιλοβατώρα. Ενδεικτικό της στροφής των παρόχων στα σταθερά τιμολόγια είναι ότι και η ΔΕΗ, ο μεγαλύτερος πάροχος της αγοράς, τον Οκτώβριο διατήρησε αμετάβλητες τις τιμές των μπλε τιμολογίων της, στα 14,5 λεπτά  για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter και στα 14,2 λεπτά  για το myHomeOnline και τα δύο χαμηλότερα από τα πράσινα οικιακά της τιμολόγια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και τα δύο σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ είναι δωδεκάμηνης διάρκειας.


Ενθαρρυντικές ενδείξεις από την Protergia για το Νοέμβριο

Σε ότι αφορά στις τιμές του Νοεμβρίου, τα σήματα που στέλνει οι χονδρεμπορικοί αγορά είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τους καταναλωτές.

Η μέση τιμή της μεγαβατώρας μέχρι και σήμερα (24 Οκτωβρίου) διαμορφώνεται το τρέχοντα μήνα στα 85,08 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 112,35 ευρώ/μεγαβατώρα τον Σεπτέμβριο και 129 ευρώ/μεγαβατώρα τον Αύγουστο. Πρώτη η Protergia ανακοίνωσε χθες ότι θα διατηρήσει και το Νοέμβριο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα αμετάβλητες τις τιμές στο πράσινο τιμολόγιό της (15,9 λεπτά/κιλοβατώρα).

Η πλειοψηφία των παρόχων αναμένεται να ανακοινώσει τις τιμές  χρέωσης της κιλοβατώρας για τις καταναλώσεις του Νοεμβρίου την 1ης του μηνός, αν και δεν αποκλείεται μεγάλοι πάροχοι να ανακοινώσουν η ΔΕΗ, όπως έγινε και με τα τιμολόγια του Οκτωβρίου, με την Ηρων και τη ΔΕΗ που ακολούθησαν τον δρόμο της Protergia. Eκτίμηση της αγοράς είναι ότι και τον Νοέμβριο θα υπάρξουν αυξομειώσεις στα τιμολόγια, όπως και τον Οκτώβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης