Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW
Ισχυρή στήριξη από τις αγορές έλαβε η ΔΕΗ καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου αντλώντας τελικά το ποσό των 600 εκατ. ευρώ, αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό στόχο για 500 εκατ.
Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν μεγάλο με τις προσφορές να φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ, τέσσερις φορές πάνω από την αρχική πρόταση, αποτελώντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και τις προοπτικές της. Με την έκδοση αυτή η ΔΕΗ προσέλκυσε κυρίως ξένους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,625%, (από 4,75%), με το spread να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα που έχει επιτύχει η εταιρεία σε όλα τα ομόλογα που έχει εκδώσει από το 2020 (200 μ.β. χαμηλότερο σε σχέση με τις εκδόσεις του 2020 και του 2021). Σημειώνεται ότι η έκδοση του ομολόγου αυτού δεν έγινε για να αναχρηματοδοτηθεί κάποιο προηγούμενο, και αποδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα μεγέθη και τις προοπτικές της εταιρείας, που τη χρηματοδοτούν με επιπλέον ρευστότητα.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η πλειονότητα των επενδυτών στο ομόλογο της ΔΕΗ είναι ξένοι, κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμοι, επενδυτές.
Η ΔΕΗ βγήκε στις αγορές με στόχο να είναι τακτικός εκδότης στις διεθνείς αγορές, χωρίς να έχει ανάγκη αναχρηματοδότησης κάποιου ομολόγου, καθώς τα δύο ομόλογα που έχει ήδη λήγουν το 2026 και το 2028 και θα διαπραγματεύονται ταυτόχρονα με το νέο τρίτο ομόλογο, που λήγει το 2031, αποδεικνύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν με νέα επιπλέον ρευστότητα το νέο ομόλογο της ΔΕΗ.
Στην έκδοση δεν συμμετείχε η Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων καθώς το ομόλογο δεν είναι πράσινο.
Ωστόσο, όπως αναφέρουν πληροφορίες, για τη χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων της ΔΕΗ, η ΕΤΕΠ στέκεται σταθερά στο πλευρό της εταιρείας έτοιμη να χρηματοδοτήσει όποιο επενδυτικό πλάνο της αιτηθεί. Εξάλλου στρατηγική της ΕΤΕΠ είναι να χρηματοδοτεί τις μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις που χρειάζεται η πράσινη μετάβαση και στο πλαίσιο αυτό είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε διασυνδέσεις αλλά και αποθήκευση ενέργειας.
Σε εξέλιξη το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ των 9 δισ
Η μεγαλύτερη εταιρεία ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως είναι πλέον ο Όμιλος ΔΕΗ, μετά και την είσοδο στην αγορά της Ρουμανίας, εκτελεί μέχρι το 2025 ευρύτατο επενδυτικό σχέδιο ύψους 9 δις. ευρώ, με στόχο τόσο επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση όσο και στον τομέα της τεχνολογίας.
Ενισχυμένη με τα 600 εκατ. ευρώ που είναι τα έσοδα από το ομόλογο, θα προχωρήσουν απρόσκοπτα τα επενδυτικά πλάνα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της σε ΑΠΕ, αναβάθμιση δικτύων αλλά και τις νέες δραστηριότητες στον τομέα της τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, που θα αξιοποιήσουν τη δυναμική του ομίλου δημιουργώντας νέες προσόδους εσόδων και νέες προοπτικές. Η εταιρεία αναπτύσσεται με μια ολιστική προσέγγιση γύρω από την πράσινη μετάβαση και το τρίπτυχο καθαρή παράγωγή ενέργειας, σύγχρονα δίκτυα, νέες υπηρεσίες και προϊόντα που αξιοποιούν το μεγάλο πελατολόγιό της και πελατοκεντρική φιλοσοφία.
Το 2026 η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ του ομίλου θα διπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα και θα φτάσει τα 8,9 GW (συμπεριλαμβανομένων και των μεγάλων υδροηλεκτρικών) με τις ΑΠΕ να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου ΔΕΗ, σε Ελλάδα Ρουμανία, Βουλγαρία και άλλες περιοχές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όσο δε για το 2030, προβλέπεται ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ στην Ελλάδα θα φτάσει τα 17 GW, εκ των οποίων το 75% θα είναι καθαρές μορφές ενέργειας, έναντι του 43% που είναι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στο παραγωγικό δυναμικό της ΔΕΗ.
Με στόχο EBITDA στα 1,8 δις. ευρώ φέτος, η εταιρεία δίνει σταθερά έμφαση στα θεμελιώδη μεγέθη της και στον υγιή ισολογισμό, προκειμένου να στηρίζει την αναπτυξιακή της στρατηγική. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων ο Όμιλος ΔΕΗ θα καταστεί ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη, ένας «πράσινος» όμιλος που παρά το μεγάλο μέγεθός του θα παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη.
www.worldenergynews.gr