Μεγαλύτερο ρόλο έπαιξε η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των ρύπων
Κοντά στα 50 ευρώ/MWh κινήθηκαν οι τιμές των μακροχρόνιων συμβολαίων αγοράς ενέργειας PPAs στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με τον δείκτη που έχει καταρτίσει και παρακολουθεί ο εξειδικευμένος οίκος Pexapark ο οποίος διαπιστώνει επίσης μείωση των τιμών των PPAs κατά 4% σε σχέση με τον Αύγουστο.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση της Pexapark, η μείωση των τιμών ήταν αποτέλεσμα μία σειράς παραγόντων και κυρίως της πτώσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, του φυσικού αερίου και των ρύπων.
Έτσι η τιμή διαμορφώθηκε στα 50,08 ευρώ/MWh, με την Πολωνία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση σχεδόν 8%. Οι τιμές των γαλλικών και των σκανδιναβικών PPAs μειώθηκαν περίπου 7% και 6%, αντίστοιχα.
Πτώση καταγράφηκε και σε άλλες αγορές, καθώς τον Σεπτέμβριο οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν 6% σε μηνιαία βάση στα 38,3 ευρώ/MWh. Μείωση κατά 7% σημείωσαν και οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και διαμορφώθηκαν στα 65,6 ευρώ/τόνο.
Οι μεταβολές στην Ευρώπη
Όσον αφορά τον αριθμό και τον όγκο των συμβάσεων ΡΡΑ στην Ευρώπη, τα στοιχεία της Pexapark δείχνουν ότι μετά την επιβράδυνση του Αυγούστου, οι όγκοι των ΡΡΑ σε μηνιαία βάση υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο, φτάνοντας συνολικά τα 1,03 GW σε 23 συμφωνίες
Ωστόσο, ο όγκος των ΡΡΑ του φετινού Σεπτεμβρίου υπολείπεται από τα 2,5 GW του Σεπτεμβρίου 2023, μήνα κατά τον οποίο είχαν κλείσει δύο μεγάλες συμφωνίες, η μία από την Amazon για 869 MW ηλιακής ενέργειας στην Ισπανία και η άλλη της Shell στη Γερμανία για 600 MW
Συνολικά, από την αρχή του έτους ως το τέλος Σεπτεμβρίου ο όγκος των συμφωνιών για ΡΡΑ μειώθηκε στα 11,4 GW από 13,2 GW την αντίστοιχη περίοδο του 2023.
Κυριαρχία φαρμακευτικών εταιριών
Ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιριών κυριάρχησε εφέτος στην αγορά των ΡΡΑ, με δύο συμβάσεις ηλιακής ενέργειας πολλαπλών αγοραστών που υπογράφηκαν στην Ισπανία. Η πρώτη αφορά επτά εταιρείες και ενδιάμεσους προμηθευτές που έκλεισαν συμφωνία για την προμήθεια 161 MW από την εταιρία Zelestra. Η δεύτερη συμφωνία αφορά σε τέσσερις φαρμακευτικές εταιρείες που υπέγραψαν σύμβαση προμήθειας για 118 MW με την εταιρία Bruc.
Όπως υπογραμμίζει η Pexapark η επιτυχία των PPA πολλών αγοραστών αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του στρατηγικού συντονισμού για την προμήθεια ενέργειας. Μάλιστα ο οίκος εκτιμά ότι οι συμφωνίες της κατηγορίας αυτής θα αυξηθούν στο μέλλον.
Ανάλογη συμφωνία, με πολλούς αγοραστές έκλεισε και στη Δανία, όταν 25 τοπικές εταιρίες υπέγραψαν πενταετές συμβόλαιο για προμήθεια 14 GWh/έτος μέσω ηλιακού PPA.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024, έκλεισαν συνολικά 62 συμφωνίες PPA στην Ευρώπη, συνολικού όγκου 2,7 GW. Οι εταιρικές συμφωνίες αντιπροσώπευαν το 88% τόσο του συνολικού όγκου όσο και του αριθμού των συναλλαγών. Ο όγκος υπολειπόταν κατά 1,4 GW από το τρίτο τρίμηνο του 2023, αλλά ο αριθμός των συμφωνιών ξεπέρασε τις 57 του τρίτου τριμήνου του 2023.
Ελλάδα: Διστακτικοί με τα πράσινα PPAs από ηλιακή ενέργεια
Πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας είναι επιφυλακτικοί ειδικά με τα πράσινα PPAs από ηλιακή ενέργεια καθώς δεν μπορούν να καλύψουν την καμπύλη φορτίου που έχουν ανάγκη ειδικά η βιομηχανίες.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει προταθεί η υιοθέτηση ενός ειδικού μηχανισμού του Green Pool ο οποίος πάντως έχει απορριφθεί από την Κομισιόν. Το ζήτημα όμως παραμένει στην επικαιρότητα ειδικά μετά τις σχετικές αναφορές της έκθεσης Ντράγκι.
www.worldenergynews.gr