Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο - Στα 74 δολ. κινείται το Brent, στα 71 δολ. το αργό

Ο Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ για την ειρήνη των ΗΠΑ - Η Κίνα μείωσε τα επιτόκια δανεισμού καθώς επεκτείνει τα κίνητρα

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, επεκτείνοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τον αντίκτυπο των μέτρων της Κίνας για την τόνωση της οικονομίας της καθώς οι ανησυχίες για την ένταση στη Μέση Ανατολή συνεχίστηκαν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για παράδοση Δεκεμβρίου αυξήθηκαν 0,92%, στα 74,97 δολάρια στις 16:13 ώρα Ελλάδας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate για παράδοση Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 66 σεντς στα 71,22 δολάρια το βαρέλι την τελευταία ημέρα του συμβολαίου ως πρώτος μήνας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης WTI για παράδοση Δεκεμβρίου, που σύντομα θα γίνει ο πρώτος μήνας, αυξήθηκαν κατά 1%, στα 70,74 δολάρια το βαρέλι.

Τόσο το Brent όσο και το WTI σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2% τη Δευτέρα, ανακτώντας μέρος των απωλειών άνω του 7% της περασμένης εβδομάδας, και η αγορά να είναι νευρική ότι τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ κατά του Ιράν θα μπορούσαν να διαταράξουν την προσφορά πετρελαίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Ισραήλ την Τρίτη, τον πρώτο σταθμό μιας περιοδείας στη Μέση Ανατολή, στην οποία θα επιδιώξει να αναζωογονήσει τις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τον περιορισμό της διάχυτης σύγκρουσης στον Λίβανο.

Μείωση επιτοκίων

Η αγορά συνέχισε να σταθμίζει τις επιπτώσεις στη ζήτηση καυσίμων των μέτρων τόνωσης της Κίνας και της αυξημένης οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ, πρόσθεσε.
Το Πεκίνο μείωσε τη Δευτέρα τα επιτόκια αναφοράς ως μέρος των μέτρων τόνωσης για την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι είχε αναπτυχθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό από τις αρχές του 2023 στο τρίτο τρίμηνο.

Η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας αναμένεται να παραμείνει ασθενής το 2025, καθώς η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο ηλεκτρίζει τον στόλο αυτοκινήτων της και αναπτύσσεται με βραδύτερο ρυθμό, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.
Η Saudi Aramco είναι «αρκετά ανοδική» για τη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας, ειδικά υπό το φως του κυβερνητικού πακέτου τόνωσης που στοχεύει να τονώσει την ανάπτυξη, δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής του κρατικού κολοσσού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος και βενζίνης μειώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης