Terna - Ιταλία: Το 2025 οι πρώτες δημοπρασίες χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας

Terna - Ιταλία: Το 2025 οι πρώτες δημοπρασίες χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας

Το κύριο όφελος της δημοπρασίας είναι τα μακροπρόθεσμα εγγυημένα έσοδα

Ο Gilberto Pichetto (υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας) υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στην Ιταλία να προχωρήσει στη δημοπρασία της χωρητικότητας αποθήκευσης ενέργειας, γνωστή ως MACSE, το πρώτο εξάμηνο του 2025.

Ο Pichetto υπέγραψε το διάταγμα την περασμένη εβδομάδα (11 Οκτωβρίου), λέγοντας: «Η αύξηση της χωρητικότητας αποθήκευσης είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων του NECP.

Η έγκριση του κανονισμού σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο στο νέο σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», αναφερόμενος στα Εθνικά Σχέδια Ενέργειας και Κλίματος (NCEPs) των κρατών μελών της ΕΕ, στις στρατηγικές τους για την επίτευξη ενέργειας στην ΕΕ και τους κλιματικούς στόχους έως το 2030.

Η δημοπρασία MACSE θα παρέχει 15ετή συμβόλαια για έργα αποθήκευσης ενέργειας με τα οποία θα καταβάλλονται ετήσια ασφάλιστρα για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών σε αντάλλαγμα για τη διάθεση της δυναμικότητάς τους στην Αγορά Υπηρεσιών Κατανομής (στα ιταλικά ακρωνύμια ως MSD).

Θα ηγείται του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (TSO) Terna.

 

Κόστος και στόχοι του προγράμματος

Η ΕΕ ενέκρινε ένα πακέτο 17,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος τον Δεκέμβριο του 2023 και η Terna στοχεύει να υποστηρίξει την ανάπτυξη 50 GWh αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030, η οποία είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη των 71 GWh.

Η πρώτη φάση του προγράμματος στοχεύει συγκεκριμένα έργα συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών ιόντων λιθίου (BESS), ενώ μια δεύτερη δημοπρασία θα διεξαχθεί για έργα αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας με αντλία (PHES), τις δύο τεχνολογίες «αναφοράς» της Terna που επιλέχθηκαν για την τεχνολογική και εμπορική τους χρήση.

Η δημοπρασία ιόντων λιθίου BESS θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2025, δήλωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας.

Η δημοπρασία και οι ευρύτερες ευκαιρίες στην αγορά κλίμακας δικτύου της Ιταλίας συζητήθηκαν στο Solar Media's Energy Storage Summit EU 2024 στο Λονδίνο τον Φεβρουάριο, με τους συμμετέχοντες να αποκαλούν τη δημοπρασία MACSE "σε αντίθεση με οτιδήποτε έχουμε δει αλλού" (άρθρο Premium πρόσβασης).

Η Consultancy Timera Energy δήλωσε πρόσφατα ότι ο ανταγωνισμός στη δημοπρασία MACSE θα είναι «έντονος» και πρότεινε στους φορείς εκμετάλλευσης BESS να διατηρήσουν μια εμπορική δόση του έργου τους για να αντισταθμίσουν τις δυνητικά χαμηλότερες αποδόσεις στη συμβατική δόση MACSE.

Το κύριο όφελος της δημοπρασίας MACSE είναι τα μακροπρόθεσμα εγγυημένα έσοδα τα οποία μπορούν να φέρουν τις τράπεζες στο τραπέζι για τη χρηματοδότηση έργων.

Μέχρι στιγμής, ο μόνος ουσιαστικός αγωγός έργων BESS που κατασκευάζεται είναι από την εταιρεία κοινής ωφέλειας και ανεξάρτητου παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας (IPP) Enel, στην οποία πούλησε μερίδιο 49% για να χρηματοδοτήσει τη Sosteneo.

Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξε μια αναταραχή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων BESS από πολυάριθμες τοπικές και διεθνείς εταιρείες, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε περιηγώντας σε όλη την κάλυψη της Ιταλίας εδώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης