Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης για το net billing - Oι εξαιρέσεις για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης για το net billing - Oι εξαιρέσεις για τις Ενεργειακές Κοινότητες
Με νέα ρύθμιση προβλέπει ότι από την 31η Οκτωβρίου 2024 οι αρμόδιοι Διαχειριστές χορηγούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ή Συμβάσεις Σύνδεσης για γνωστοποιούμενους σταθμούς για αυτοκατανάλωση αποκλειστικά με net-billing και εικονικό net-billing

Μπροστά στη λίστα όσων αιτούνται όρους σύνδεσης βάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) όσα συστήματα προορίζονται για net-billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός). Ειδικότερα, με νέα ρύθμιση που προστέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που έχει εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, καθορίζεται η σειρά προτεραιότητας στην αξιολόγηση αιτήσεων για χορήγηση Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης με εφαρμογή ταυτοχρονισμένου και εικονικά (virtual) ταυτοχρονισμένου συμψηφισμού στον ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίες πλέον κατατάσσονται στην Κατηγορία Β (στην οποία έως τώρα βρίσκονταν οι αιτήσεις για net metering, το οποίο καταργείται) από την κατηγορία Γ έως Ε που κατατάσσονται έως σήμερα.


Έτσι, από την ψήφιση του νομοσχεδίου κι έπειτα, οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται στον ΔΕΔΔΗΕ για χορήγηση όρων σύνδεσης για έργα αυτοκατανάλωσης με net-billing και εικονικό net-billing, καθώς και φωτοβολταϊκών σταθμών που εγκαθίστανται σε κτίρια ή και άλλες δομικές κατασκευές στο σύνολο των υποσταθμών του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας - εξαιρουμένων των περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες - θα παίρνουν προτεραιότητα καθώς θα κατατάσσονται στην Ομάδα Β.

Επίσης, στο νομοσχέδιο προστέθηκε και ειδική διάταξη – παράθυρο για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2024 στον ΑΔΜΗΕ για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης σταθμών αυτοκατανάλωσης με το παλιό σύστημα, ήτοι με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό (virtual net metering).

Η εξαίρεση θα αφορά αποκλειστικά Ενεργειακές Κοινότητες του νόμου 4513/2018 (Α’ 9) με συμμετοχή σε αυτές Δήμων και Περιφερειών.
Αυτές προβλέπεται, ότι θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα και ο Διαχειριστής του Συστήματος θα δίνει όρους σύνδεσης μέχρι την εξάντληση συνολικής ισχύος 150 MW. Για τις Ενεργειακές Κοινότητες που θα λάβουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα απαγορεύεται κάθε είδους μεταβίβαση ή συμμετοχή σε εταιρικό μετασχηματισμό με οποιονδήποτε τρόπο.

Οι κάτοχοι των σταθμών θα μπορούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 να υποβάλλουν αίτημα στον αρμόδιο Διαχειριστή και Φορέα Αδειοδότησης, κατά περίπτωση, για περιορισμό της ισχύος του σταθμού αυτοκατανάλωσης για τον οποίο έχουν αιτηθεί όρους σύνδεσης.

Ειδικά οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ή υποβάλλονται για σταθμούς αυτοκατανάλωσης οι οποίοι δεν εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ ή το σύστημα μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ, θα εξετάζονται από τον αρμόδιο Διαχειριστή κατά απόλυτη προτεραιότητα.

Πως τελειώνει το net metering

Πέρα από αυτήν την εξαίρεση για τις ενεργειακές κοινότητες των δήμων, το νομοσχέδιο δίνει οριστικό τέλος στο net metering. Με νέα ρύθμιση προβλέπει ότι από την 31η Οκτωβρίου 2024 οι αρμόδιοι Διαχειριστές χορηγούν Οριστικές Προσφορές Σύνδεσης ή Συμβάσεις Σύνδεσης για γνωστοποιούμενους σταθμούς για αυτοκατανάλωση αποκλειστικά με net-billing και εικονικό net-billing.

Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στους αρμόδιους Διαχειριστές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και σταθμών μικρών ανεμογεννητριών από αυτοπαραγωγούς και μονάδων αποθήκευσης με net-metering, εξετάζονται αυτεπάγγελτα ως αιτήσεις για αυτοκατανάλωση με ταυτοχρονισμένο και εικονικό ταυτοχρονισμένο συμψηφισμό κατά περίπτωση, με εξαίρεση αιτήσεις για σταθμούς με ισχύ μέχρι 30 kW που αναπτύσσονται από αγρότες, για τους οποίους θα εξακολουθούν να χορηγούνται όροι σύνδεσης ή Συμβάσεις Σύνδεσης για γνωστοποιημένους σταθμούς.

Επίσης, με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι όποιος ιδιοκτήτης έργου το επιθυμεί θα μπορεί να εγκαταλείψει τη δυνατότητα πώλησης ενέργειας στο δίκτυο και να χρησιμοποιεί το σύνολο του παραγόμενου ρεύματος για αυτοκατανάλωση. Έτσι όμως θα περνά αυτομάτως στo net-billing και στο virtual net-billing. Δηλαδή δεν θα μπορεί να διατηρήσει το δικαίωμα να συνεχίσει με net-metering.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης