1 δισ. δολ. για την κατασκευή του πρώτου γιγαντο - εργοστασίου μπαταριών λιθίου-θείου στον κόσμο

1 δισ. δολ. για την κατασκευή του πρώτου γιγαντο - εργοστασίου μπαταριών λιθίου-θείου στον κόσμο

Θα παράγει ετησίως μπαταρίες 10 GWh - MOU μεταξύ Lyten και Dermody Properties

Οι κυψέλες λιθίου-θείου διαθέτουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα η οποία θα επιτρέψει έως και 40% ελαφρύτερο βάρος από ιόντων λιθίου και 60% ελαφρύτερο βάρος από μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP).

Η Lyten (εταιρεία εφαρμογών υπερυλικών και κατασκευαστής μπαταριών λιθίου-θείου), ανακοίνωσε ένα σχέδιο επένδυσης άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου μπαταριών λιθίου-θείου στον κόσμο.

Η εγκατάσταση σχεδιάζεται να δημιουργηθεί κοντά στο Ρίνο της Νεβάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Lyten έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) με την Dermody Properties για τον εντοπισμό της εγκατάστασης σε γη που ανήκει στην αρχή του αεροδρομίου Reno-Tahoe.

Θα κατασκευάζει ενεργά υλικά καθόδου και ανόδους μετάλλου λιθίου και θα συναρμολογεί κυψέλες λιθίου-θείου, επιτρέποντας μια μπαταρία 100% εγχώριας κατασκευής, σύμφωνα με δελτίο τύπου της εταιρείας.

Η εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει έως και 10 GWh μπαταριών ετησίως.

 

200 εργαζόμενοι με προοπτική για 1000

Η Lyten σχεδιάζει να ολοκληρώσει τη φάση 1 του gigafactory μπαταριών και να το κάνει online μέχρι το 2027.

Η προγραμματισμένη εγκατάσταση 1,25 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών, που βρίσκεται σε μια πανεπιστημιούπολη 125 στρεμμάτων στο Reno AirLogistics Park, θα απασχολήσει αρχικά 200 άτομα, αυξάνοντας σε περισσότερα από 1.000 με πλήρη χωρητικότητα, συμπεριλαμβανομένων ερευνητών, μηχανικών κατασκευής, μηχανικών μπαταριών, τεχνικών και χειριστών. εκτός από το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό.


Παραγωγή σύμφωνα με τον
IRA

Οι κυψέλες μπαταριών λιθίου-θείου που παράγονται από τις εγκαταστάσεις της Νεβάδα θα συμμορφώνονται πλήρως με τον Νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), τον Νόμο για τις πιστώσεις εθνικής άμυνας (NDAA) και δεν θα υπόκεινται στους δασμούς της Ενότητας 301.

Μέχρι στιγμής, η εταιρεία κατασκευάζει ενεργά υλικά καθόδου (CAM) και ανόδους μετάλλων λιθίου και συναρμολογεί μπαταρίες στις ημιαυτόματες πιλοτικές εγκαταστάσεις της στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Η εγκατάσταση λειτουργεί από τον Μάιο του 2023.


Υλικά τοπικής προέλευσης για παραγωγή

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εταιρείας, οι κυψέλες λιθίου-θείου διαθέτουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα, η οποία θα τους επιτρέψει να είναι έως και 40% ελαφρύτερες από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου και 60% ελαφρύτερο από τις μπαταρίες φωσφορικού σιδήρου λιθίου (LFP).

Η εταιρεία δηλώνει επίσης ότι οι κυψέλες της κατασκευάζονται πλήρως στις ΗΠΑ και αποτελούνται από υλικά που βρίσκονται σε αφθονία τοπικά.

Αυτό εξαλείφει την ανάγκη για τα εξορυσσόμενα ορυκτά νικέλιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και γραφίτης.

Η χρήση τοπικών υλικών χαμηλού κόστους καθιστά επίσης τη μπαταρία λιθίου-θείου της Lyten μια μπαταρία χαμηλότερου κόστους από ιόντων λιθίου σε κλίμακα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας.

Οι μπαταρίες της εισέρχονται στις αγορές μικροκινητικότητας, διαστήματος, drone και άμυνας το 2024 και το 2025. Με αυτό το προγραμματισμένο γιγαεργοστάσιο, η Lyten στοχεύει να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών της.


Δηλώσεις

«Σήμερα είναι το τελευταίο ορόσημο στην εννιάχρονη ιστορία της Lyten. Το θείο λιθίου είναι ένα άλμα στην τεχνολογία των μπαταριών, παρέχοντας μπαταρία υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, ελαφριάς μπαταρίας κατασκευασμένης με άφθονα διαθέσιμα τοπικά υλικά και 100 τοις εκατό αμερικανικής κατασκευής», δήλωσε ο Dan Cook (Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Lyten).

Η Celina Mikolajczak (Chief Battery Technology Officer της Lyten), πρόσθεσε:

«Η Νεβάδα ήταν η προτιμώμενη τοποθεσία μας από την αρχή. Αισθανόμαστε συνεχώς ευπρόσδεκτοι από τους ηγέτες του Reno και της Washoe County. Χρειαζόμαστε ένα ταλαντούχο, καινοτόμο εργατικό δυναμικό και αυτή η συνεργασία θα προσφέρει ακριβώς αυτό».


Συνεργασίες της Lyten

Η Lyten συνεργάζεται με την Dermody Properties και την Αρχή του Αεροδρομίου Reno-Tahoe για την οριστικοποίηση των συμβατικών όρων για να υποστηρίξει το πρωτοποριακό έργο στις αρχές του 2025.

Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης στενά με τοπικά πανεπιστήμια, όπως το Πανεπιστήμιο της Νεβάδα-Ρίνο (UNR) και το Κοινοτικό Κολέγιο Truckee Meadows, και τα μέλη των ιθαγενών Αμερικανών και των Φυλετικών της Νεβάδα για να ενισχύσει την εκπαίδευση και το ταλέντο που απαιτούνται για την κλιμάκωση των λειτουργιών του γιγαντοεργοστασίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης