Τα ηλιακά συστήματα αποθήκευσης τροφοδοτούν επιπλέον 1,7 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά - Διπλασιασμός χωρητικότητας μέχρι το 2028

Τα ηλιακά συστήματα αποθήκευσης τροφοδοτούν επιπλέον 1,7 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά - Διπλασιασμός χωρητικότητας μέχρι το 2028

SolarPower Europe: Από 35 GWh σις 78 GWh Το 2028 - pv Europe

Τα ηλιακά συστήματα αποθήκευσης στο σπίτι έχουν κυριαρχήσει μέχρι τώρα και όσο πλησιάζει η ενεργειακή μετάβαση θα συνεχίσουν να κερδίζουν έδαφος, ειδικά οι μεγάλες μπαταρίες, αλλά εξακολουθούν να συγκρατούνται από ρυθμιστικά εμπόδια.

Η ενεργειακή κρίση έκανε τους Ευρωπαίους πολίτες να στραφούν στις μπαταρίες για να αυξήσουν την ενεργειακή τους αυτάρκεια, στοιχείο που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της σχετικής αγοράς.

Η τελευταία ανάλυση της SolarPower Europe (η κορυφαία ένωση για τον ευρωπαϊκό τομέα ηλιακών φωτοβολταϊκών (Φ/Β) με πάνω από 320 οργανισμούς) δείχνει ότι το 2023 έχουν εγκατασταθεί στην Ευρώπη 17,2 γιγαβατώρες (GWh) νέων συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών (BESS).

Αυτό σημαίνει ότι τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια 1,7 εκατομμύρια επιπλέον ευρωπαϊκά νοικοκυριά (αύξηση 94% σε σύγκριση με το 2022).

Είναι η 3η συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία η ετήσια αγορά αποθήκευσης ενέργειας στην Ευρώπη έχει διπλασιαστεί.

Σύμφωνα με το «European Market Outlook for Battery Storage 2024-2028» της SolarPower Europe, συστήματα αποθήκευσης μπαταριών χωρητικότητας 35,8 GWh εγκαταστάθηκαν στην ΕΕ στα τέλη του 2023.

Εκτός από τα φωτοβολταϊκά, η ανάπτυξη προήλθε κυρίως από οικιακές μπαταρίες.  

 

Κυρίαρχα (έως τώρα) τα συστήματα αποθήκευσης στο σπίτι

Με το 63% της συνολικής εγκατεστημένης χωρητικότητας BESS, το τμήμα κατοικιών πρωτοστάτησε ακολουθούμενο από συστήματα μπαταριών μεγάλης κλίμακας με 27% και εμπορικά και βιομηχανικά συστήματα με 10%.

Το 2023 το μερίδιο των οικιακών συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών αυξήθηκε κατά 70%, το μερίδιο των συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας κατά 21% και το μερίδιο των εμπορικών συστημάτων αποθήκευσης κατά 9%.

Η Γερμανία διατήρησε τη θέση της ως ηγετική αγορά στην Ευρώπη με εγκαταστάσεις 5,9 GWh πέρυσι και σημαντική ανάπτυξη 152%. Ακολούθησαν στενά η Ιταλία με ρεκόρ 3,7 GWh (+86%) και το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,7 GWh (+91%).

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ_-_ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ_2.jpg


Πιο αργή ανάπτυξη της αγοράς μέχρι το 2028

Για τη χρονική περίοδο 2024 - 2028, η SolarPower Europe προβλέπει περαιτέρω ανάπτυξη (αν και σε ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο) στην ευρωπαϊκή αγορά αποθήκευσης μπαταριών.

Το 2028 η συνολική χωρητικότητα θα είναι 78 GWh.

Η ένωση βιομηχανίας αναμένει ετήσια ανάπτυξη της αγοράς 30% έως 40% τα οποία θα οδηγούνται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας.

Το μερίδιό τους στη νέα εγκατεστημένη ισχύ αναμένεται να αυξηθεί στο 45% έως το 2028, το μερίδιο των εμπορικών συστημάτων αποθήκευσης στο 25%, ενώ το μερίδιο των συστημάτων αποθήκευσης στο σπίτι θα μειωθεί στο 29%.

Σύμφωνα με την SolarPower Europe, η φθίνουσα σημασία των οικιακών συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών οφείλεται κυρίως στην πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και στα σημάδια κορεσμού στις προηγουμένως κυρίαρχες αγορές της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας.

SolarPower_Europe.png


Μεγαλύτερη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Η αυξανόμενη σημασία των συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών μεγάλης κλίμακας οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες σταθεροποίησης δικτύου και στη μετατόπιση των φορτίων αιχμής ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης αναλογίας της κυμαινόμενης ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, τα μεγάλα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών που μπορούν να αποθηκεύουν ηλεκτρική ενέργεια λίγο περισσότερο από σήμερα, αναμένεται να γίνουν όλο και πιο δημοφιλή.


Ακόμα πολλά εμπόδια

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Dries Acke (Αντιπρόεδρος της SolarPower Europe), εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που επί του παρόντος επιβραδύνουν τη δυνατότητα των μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών να σταθεροποιήσουν το ενεργειακό σύστημα.

Ειδικότερα περιλαμβάνουν διπλές χρεώσεις δικτύου για την αποθήκευση και απόσυρση ηλεκτρικής ενέργειας, περιοριστικούς κανονισμούς για τη λειτουργία μεγάλων συστημάτων αποθήκευσης μπαταριών που συνδέονται με ηλιακά και αιολικά πάρκα ή διαφορετικά πρότυπα στα κράτη μέλη της ΕΕ, για παράδειγμα όσον αφορά την πυροπροστασία.

 

Έκκληση για στρατηγική της ΕΕ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας

Η ένωση βιομηχανίας ζητά μια ολοκληρωμένη στρατηγική αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ και στόχο τουλάχιστον 200 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας αποθήκευσης μπαταριών στην ΕΕ έως το 2030.

 «Ενώ οι πολιτικοί έχουν επικεντρωθεί στις μπαταρίες για την ηλεκτροδότηση της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο κρίσιμος ρόλος τους στη μετάβαση του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον έχει παραβλεφθεί σε μεγάλο βαθμό.

Η ευελιξία μέσω της αποθήκευσης μπαταριών δεν είναι απλώς ένα τεχνικό ζήτημα για τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς τυποποίησης , αλλά απαιτεί άμεση πολιτική προσοχή και ιεράρχηση», τονίζει ο Michael Schmela (Διευθυντής Market Intelligence της SolarPower Europe).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης