Τελευταία Νέα

Ολλανδία: Σκέψεις για μείωση των στόχων για τα υπεράκτια αιολικά έως το 2040 (Montel)

Ολλανδία: Σκέψεις για μείωση των στόχων για τα υπεράκτια αιολικά έως το 2040 (Montel)
Οι Κάτω Χώρες έχουν επί του παρόντος έναν φιλόδοξο στόχο για υπεράκτια αιολική ενέργεια 50 GW έως το 2040 και 70 GW έως το 2050
Η νέα ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τον στόχο των 50 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας της χώρας για το 2040, λόγω των νέων σχεδίων της για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών σταθμών, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Montel.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε αν η φιλοδοξία της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας για το 2040 πρέπει να επικαιροποιηθεί λαμβάνοντας υπόψη ότι θα έχουμε πλέον περισσότερη πυρηνική ενέργεια μέχρι τότε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου κλιματικής πολιτικής και πράσινης ανάπτυξης.

Το αξιοπερίεργο είναι πως η κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας από τον Ιούλιο φέτος, είχε προηγουμένως εκφράσει την υποστήριξή της στους τρέχοντες στόχους για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι προτιμά την κατασκευή αιολικών πάρκων στη θάλασσα από την ξηρά.

Τώρα που τα δεδομένα φαίνεται να αλλάζουν, οι αναλυτές λένε -και δικαιολογημένα- ότι μια πιθανή μείωση του στόχου για την υπεράκτια αιολική ενέργεια, θα έστελνε αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές που σχεδίαζαν να ρίξουν κεφάλαια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις Κάτω Χώρες.

Για την πυρηνική ενέργεια

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε τον στόχο της για την κατασκευή δύο επιπλέον πυρηνικών σταθμών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε τέσσερις.

Έκτοτε έχει διαθέσει 14,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια.

«Η πυρηνική ενέργεια αποτελεί έναν τομέα που δεν εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και έτσι μειώνει την ανάγκη για μέτρα ευελιξίας και επενδύσεις στην αποθήκευση.

Η πυρηνική ενέργεια διασφαλίζει επίσης την περαιτέρω διαφοροποίηση του ενεργειακού συστήματος», είχε δηλώσει η κυβέρνηση, η οποία σχεδιάζει να ανακοινώσει μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους ποιον ρόλο θέλει να διαδραματίσει στην κατασκευή και χρηματοδότηση των νέων αντιδραστήρων.

Επί του παρόντος, η χώρα διαθέτει έναν λειτουργικό πυρηνικό αντιδραστήρα, το εργοστάσιο Borssele ισχύος 495 MW, το οποίο άρχισε να παράγει ενέργεια το 1973.

Αν και επρόκειτο αρχικά να κλείσει το 2033, ωστόσο η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία για την παράταση της διάρκειας ζωής του, ενώ τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 3% του ολλανδικού μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Κάτω Χώρες έχουν επί του παρόντος έναν φιλόδοξο στόχο για υπεράκτια αιολική ενέργεια 70 GW έως το 2050, καθιστώντας την τεχνολογία αυτή τον μεγαλύτερο πυλώνα της ολλανδικής ενεργειακής μετάβασης.

Τέλος, να σημειωθεί πως μέχρι τώρα έχει εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική ισχύ 4,7 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης