Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

IRENA: Τα σχέδια των χωρών για ΑΠΕ αφήνουν κενό 3,8 TW έως το 2030 - Χρειάζονται επενδύσεις 1,5 τρισ. δολ ετησίως   

IRENA: Τα σχέδια των χωρών για ΑΠΕ αφήνουν κενό 3,8 TW έως το 2030 - Χρειάζονται επενδύσεις 1,5 τρισ. δολ ετησίως    

 Ο στόχος υπολείπεται κατά 34%

 

 Οι στόχοι και τα σχέδια των κυβερνήσεων να επιταχύνουν τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να προσφέρουν μόνο το ήμισυ της ανάπτυξης που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου του ΟΗΕ για το κλίμα για  τριπλασιασμό της χωρητικότητας έως το 2030, σύμφωνα με έκθεση της Ιnternational Renewable Energy Agency(IRENA)  .

 Ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που τέθηκαν στη διάσκεψη COP28 του ΟΗΕ για το κλίμα πέρυσι, καθώς και ο στόχος για διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης, θεωρούνται κρίσιμοι για τη διατήρηση του ορίου θέρμανσης 1,5 βαθμού Κελσίου (2,7 Φαρενάιτ) εφικτό αυτόν τον αιώνα.

 Οι χώρες πρέπει να ενημερώσουν τις εθνικά καθορισμένες μετρήσεις τους (NDC) ή τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έως τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Κάποιοι αναμένεται να τα ανακοινώσουν στη διάσκεψη COP29 τον Νοέμβριο στο Αζερμπαϊτζάν.

 Η έκθεση IRENA παρακολούθησε την πρόοδο των χωρών προς αυτούς τους στόχους. Για να επιτευχθεί ο στόχος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εγκατεστημένη ισχύς θα πρέπει να αυξηθεί από 3,9 τεραβάτ (TW) σήμερα σε 11,2 TW έως το 2030, απαιτώντας επιπλέον 7,3 TW σε λιγότερο από επτά χρόνια.

 Ωστόσο, τα τρέχοντα σχέδια εκτιμάται ότι θα αφήσουν ένα κενό 3,8 TW έως το 2030, υπολείποντας τον στόχο κατά 34%.

Οι ετήσιες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να τριπλασιάζονται σε 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το 2024 έως το 2030 από 570 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, αναφέρει η έκθεση.

Ο ετήσιος ρυθμός βελτίωσης της ενεργειακής έντασης πρέπει επίσης να αυξηθεί από 2% το 2022 σε 4% μεταξύ 2023 και 2030.

 Έκθεση της IEA αυτή την εβδομάδα ανέφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρόκειται να καλύψουν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, αλλά θα υπολείπονται του στόχου του ΟΗΕ.

 "Οι στόχοι της COP28 για τον τριπλασιασμό των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον διπλασιασμό της ενεργειακής απόδοσης είναι βασικοί παράγοντες για τις παγκόσμιες προσπάθειές μας να διατηρήσουμε τον 1,5C σε κοντινή απόσταση, αλλά κινδυνεύουμε να τους χάσουμε. Τα επόμενα NDC πρέπει να σηματοδοτήσουν ένα σημείο καμπής και να επαναφέρουν τον κόσμο σε τροχιά", δήλωσε ο Francesco La Camera, ο γενικός διευθυντής της IRENA.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης