ΕΕ: Η πίεση για απεξάρτηση από τον άνθρακα προσελκύει το ενδιαφέρον για το βιομεθάνιο (Montel)

ΕΕ: Η πίεση για απεξάρτηση από τον άνθρακα προσελκύει το ενδιαφέρον για το βιομεθάνιο (Montel)
Η Ευρώπη διαθέτει 6,4 δισ. κυβικά μέτρα εγκατεστημένης δυναμικότητας βιομεθανίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου
Οι συμφωνίες αγοράς βιομεθανίου (BPA) προβλέπεται να αυξηθούν σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι μεγάλοι καταναλωτές αναζητούν εναλλακτικά καύσιμα για την απαλλαγή του τομέα του φυσικού αερίου από τον άνθρακα, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

«Η αγορά αναπτύσσεται πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Lorenzo Parola, διευθύνων σύμβουλος της δικηγορικής εταιρείας Parola Associati από το Μιλάνο.

Η Ιταλία, με την υψηλή εξάρτησή της από την παραγωγή με καύσιμο φυσικό αέριο, έβλεπε έντονο με ενδιαφέρον τα ΒΑΕ, πρόσθεσε. «Και στην Ευρώπη, επίσης, η ανάπτυξη αυτή αποτελεί μακροπρόθεσμη τάση».

Το βιομεθάνιο - ουσιαστικά καθαρισμένο βιοαέριο, που προέρχεται από απόβλητα - είναι μια ανανεώσιμη εναλλακτική λύση του φυσικού αερίου που είναι συμβατή με τις υπάρχουσες υποδομές φυσικού αερίου.

Οι κυβερνητικές πολιτικές για την προώθηση των ανανεώσιμων αερίων αυξάνουν τη γοητεία των ΒΑΕ.

Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες, οι βιομηχανικοί χρήστες φυσικού αερίου και οι εταιρείες με περιβαλλοντική ευαισθησία προωθούν την υιοθέτηση των ΒΑΕ, καθώς επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου και ταυτόχρονα να επιτύχουν τους στόχους βιωσιμότητας.

Οι αγοραστές

Φέτος εμφανίστηκαν αρκετοί αγοραστές BPAs.

Στη Γαλλία, η Waga Energy υπέγραψε 13ετή συμφωνία με την Engie για την παροχή έως και 120 GWh βιομεθανίου ετησίως από τους χώρους υγειονομικής ταφής που διαχειρίζεται η Veolia, ενώ η ελβετική εταιρεία βιομεθανίου Renera υπέγραψε BPA με τη Methagora στη Γαλλία και δύο BPA στην Ιταλία.

Η Ευρώπη διαθέτει 6,4 δισ. κυβικά μέτρα εγκατεστημένης δυναμικότητας βιομεθανίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου.

Οι εκτιμήσεις λένε ότι η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το δυναμικό αυτό σε 165 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το 2050.

Η ποσότητα αυτή είναι περίπου 50% περισσότερο από ό,τι θα μπορούσαν να παραδώσουν σωρευτικά οι αγωγοί Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Οι BPAs ήταν «μια λύση win-win για τους παραγωγούς και τους εταιρικούς καταναλωτές βιομεθανίου», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Βιοαερίου, καθώς παρέχουν «μακροπρόθεσμη σταθερότητα τιμών και για τα δύο μέρη, καθώς και ανεξαρτησία από ένα δημόσιο σύστημα στήριξης για τον παραγωγό, και εξασφαλισμένη προμήθεια βιομεθανίου για τον καταναλωτή σε προβλέψιμη τιμή».

Τα τελευταία έξι χρόνια έχουν υπογραφεί διάφορες συμβάσεις BPA στην Ευρώπη, αν και ο αριθμός των νέων συμβάσεων έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες που παρείχε ο όμιλος στο Montel.

«Ένα από τα κύρια κίνητρα για τη σύναψη BPA είναι η εξασφάλιση GO βιομεθανίου καθώς το βιομεθάνιο χαρακτηρίζεται ως ουδέτερο ως προς τον άνθρακα, επιτρέποντας στον αποδέκτη να ισχυριστεί μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για αυτό το τμήμα της ενεργειακής του κατανάλωσης», δήλωσε η Sofia Ubaldini, σύμβουλος συναλλαγών της Our New Energy.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα επωφελές για τις εταιρείες που διέπονται από το ΣΕΔΕ της ΕΕ, καθώς τα GO βιομεθανίου μπορούν να αγοραστούν ως εναλλακτική λύση για τα δικαιώματα της ΕΕ (EUA)», δήλωσε η Ubaldini.

Εμπόδια υιοθέτησης

Τα εμπόδια για την ευρεία υιοθέτηση του βιομεθανίου παραμένουν η προμήθεια, οι μεταφορές και τα ρυθμιστικά πλαίσια, δήλωσαν οι αναλυτές.

«Τα συμβόλαια πρέπει να μεριμνούν κυρίως για την εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς πρέπει να υπάρχει ένας φορτωτής που θα παίρνει το βιομεθάνιο και θα το μεταφέρει στον τελικό πελάτη», δήλωσε ο Parola.

Επιπλέον, το ρυθμιστικό πλαίσιο που συνεχίζει να εξελίσσεται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την έγχυση βιομεθανίου στα υφιστάμενα δίκτυα φυσικού αερίου και τη διασυνοριακή εμπορία.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την ανάπτυξη της αγοράς BPA είναι το επίπεδο πολυπλοκότητας στο στήσιμο της αγοράς», δήλωσε η Ubaldini.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης