Διεθνή

Το Ισραήλ αποφάσισε για το χτύπημα-απάντηση στο Ιράν (CNN)

Το Ισραήλ αποφάσισε για το χτύπημα-απάντηση στο Ιράν (CNN)
Τις τελευταίες δεκαετίες, το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην προετοιμασία ενός πιθανού χτυπήματος στο Ιράν
Έτοιμο είναι, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN, το σχέδιο του Ισραήλ για το χτύπημα-απάντηση στο Ιράν για την επίθεση που εξαπέλυσε της 1η Οκτωβρίου.

Το CNN απευθύνθηκε στο ισραηλινό υπουργείο Άμυνας για σχόλια, χωρίς να υπάρχει επίσημη ενημέρωση έως στιγμής.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχουν διαβεβαιώσει τις ΗΠΑ ότι μια αντεπίθεση στο Ιράν θα περιοριστεί σε στρατιωτικούς στόχους, και όχι σε πετρελαϊκές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με μια πηγή που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο.

Το Ιράν εκτόξευσε δεκάδες πυραύλους προς το Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε και άλλων.

Ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί ότι το Ιράν θα «πληρώσει» για την επίθεση.

Το 20ετές σχέδιο του Ισραήλ

Τις τελευταίες δεκαετίες, το αμυντικό κατεστημένο του Ισραήλ έχει επενδύσει δισεκατομμύρια στην προετοιμασία ενός πιθανού χτυπήματος στο Ιράν, αναπτύσσοντας στην πορεία εξειδικευμένα όπλα αναφέρει στο μεταξύ η Jerusalem Post. Μερικές από αυτές τις δυνατότητες αποκαλύφθηκαν μόνο μετά την πώλησή τους σε ξένες αεροπορικές δυνάμεις.

Τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ πραγματοποίησε ένα άλλο χτύπημα στην Υεμένη, αναπτύσσοντας μαχητικά F-15 από μια βάση σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων, επιδεικνύοντας τις φημισμένες ικανότητές του. Αυτά τα αεροσκάφη, αρχικά σχεδιασμένα για αερομαχίες, τροποποιήθηκαν στο Ισραήλ για αποστολές κρούσης. Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία τα εξόπλισε επίσης για να μεταφέρουν σύγχρονα πυρομαχικά τόσο από Αμερικανούς όσο και από Ισραηλινούς κατασκευαστές. Ωστόσο, μια επίθεση στο Ιράν αποτελεί μια πολύ πιο περίπλοκη πρόκληση, παρά την παρεμφερή απόσταση.

Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις και οι βάσεις βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν βρίσκονται πολύ κάτω από το έδαφος, σε αντίθεση με λιγότερο προστατευμένους στόχους όπως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Επιπλέον, το Ιράν χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας, κυρίως εγχώριας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Τεχεράνης, που δεν έχουν δοκιμαστεί στην πράξη, αυτό το σύστημα ταιριάζει με τις δυνατότητες των ρωσικών συστημάτων όπως το S-300, το οποίο μπορεί να αναχαιτίσει πυραύλους που εκτοξεύονται από το Ισραήλ. Ωστόσο, το χτύπημα που αποδόθηκε από το Ισραήλ στο Ισφαχάν μετά την επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο δεν αναχαιτίστηκε από αυτές τις προηγμένες άμυνες.

Το Ιράν διατηρεί επίσης έναν απαρχαιωμένο στόλο αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των σοβιετικών MiG-29 και των αμερικανικών F-14 από την εποχή του Σάχη, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν παρά τις διεθνείς κυρώσεις.

Υπό το πρίσμα αυτών των προκλήσεων, οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ έχουν περάσει 20 χρόνια προετοιμασίας για ένα πιθανό χτύπημα στο Ιράν, επενδύοντας δισεκατομμύρια δολάρια και σέκελ. Αυτή η επένδυση περιλαμβάνει την ανάπτυξη εξειδικευμένων πυρομαχικών, μερικά εκ των οποίων ακόμη και οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πουλήσουν στο Ισραήλ, καθώς και καινοτομίες που δεν είναι διαθέσιμες στις ΗΠΑ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης